anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

reklamacja zakup nawóz

rajmundcz
#1 Nowicjusz

chcę złozyć reklamację, czuję się oszukany,  zapłaciłem 137, nie dostałęm produktu bo ważył 25 kg a Allegro box nie przyjmuje takiej wagi przesyłek, a była taka mozliwość wyboru tego punktu dostawy, zostanie mi zwrócone tylko 129 pln, straciłem czas, straciłem 9 zł, potrzebuję najutro produkt i nie mam jak go zakupić?

oraz zakup 

Kwota za zakupy

129,00 zł

Zakup pakietu

8,90 zł

Koszt dostawy

0,00 zł

z pakietem

10,49 zł

KWOTA WPŁATY

137,90 zł

148,39 zł

Metoda płatności

BLIK Płatności Powtarzalne

Numer płatności

dd039b47-7623-11f1-85ea-399f3e4592db

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

rajmundcz
#1 Nowicjusz

potrzebuję na jutro ten produkt, nie mam zamiru płacić więcej skoro była taka oferta, dostałęm odp że jeżęli bym wybrał punkt inpost to dostawa byłaby zrealizowana w sobotę, po co umieszczacie w mozliwości wyboru wasz box skoro nie onbsługuje paczek 25 kg???

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@rajmundcz To sprzedawca decyduje o tym, jakie metody dostawy są dostępne w ofercie, a nie Allegro. Widzę, że odstąpiłeś od umowy, a sprzedawca już zwrócił Ci środki. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

rajmundcz
#1 Nowicjusz

Dzień dobry,

składam reklamację dotyczącą zakupu dokonanego za pośrednictwem Allegro w dniu [data zakupu] na kwotę 138 zł.

Po opłaceniu zamówienia otrzymałem od sprzedawcy informację, że wybrana przeze mnie forma dostawy do Allegro Box nie może zostać zrealizowana, ponieważ produkt waży powyżej 20 kg. Jednocześnie sprzedawca poinformował, że wysyłka byłaby możliwa przy wyborze dostawy InPost.

Uważam, że sytuacja wynika z błędnej konfiguracji oferty lub dostępnych metod dostawy po stronie sprzedawcy/allegro, ponieważ system pozwolił mi wybrać i opłacić formę dostawy, która – jak się później okazało – nie mogła zostać zrealizowana.

W wyniku zaistniałej sytuacji:

• zamówienie nie zostanie dostarczone w wymaganym terminie,
  • potrzebuję produktu na jutro, co nie będzie już możliwe,
  • ponoszę stratę czasu oraz konieczność ponownego zakupu produktu,
  • otrzymam zwrot jedynie 129 zł, mimo że zapłaciłem 138 zł, co oznacza, że jestem obciążany kosztami za błąd, za który nie ponoszę odpowiedzialności.

Wnoszę o:

1. Zwrot pełnej kwoty zapłaconej za zamówienie, tj. 138 zł.
  2. Wyjaśnienie, dlaczego system umożliwił wybór niedostępnej dla tego produktu metody dostawy.
  3. Rozpatrzenie rekompensaty za niedogodności związane z niezrealizowaniem zamówienia w terminie.

Proszę o pisemną odpowiedź na reklamację.

Z poważaniem,

Rajmund [edycja]

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@rajmundcz Dostaniesz pełny zwrot a za metody dostawy w ofercie odpowiada sprzedający - nie Allegro.

oznacz moderatorów

rajmundcz
#1 Nowicjusz

Świetne podejście, umyć ręce niech się klient martwi.... 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Dzień dobry! @rajmundcz Rozumiem oczywiście, że jest to irytujące, zamówiłeś produkt, wybrałeś metodę dostawy i chciałeś, aby zamówienie zostało wysłane tak, jak wybrałeś.
Jednak tak jak napisała Wiktoria, o tym jakie metody dostawy są dostępne w ofercie decyduje sprzedający, jeśli przesyłka nie spełnia maksymalnych wymiarów takiej dostawy, nie powinien jej mieć w ofercie, dlatego swoją reklamację powinieneś skierować do sprzedającego.
Sprzedający zlecił pełen zwrot, natomiast podczas zakupu wykupiłeś Smart! na miesiąc. Jeśli nie chcesz z niego korzystać, możesz zrezygnować z usługi tutaj.  

Monika
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Słońce no proszę wyjaśnij w jaki sposób sprzedawca ma zachować automaty do których zmieszczą się te paczki oraz smarta jednocześnie? Powiedz proszę uczciwie co ma zrobić, by wyłączyc One boxy ze wzgledu na zbyt małą wagę paczek oraz automaty DHL i DPD ze względu na zbyt małe skrytki i jednocześnie zostawić pasujące wielkością i wagowo Paczkomaty Inpostu oraz smarta? No proszę zdradź nam rozwiązanie problemu o które błagają tu od lat sprzedawcy?

Mówisz, że to jego decyzja - więc proszę bardzo podaj rozwiązanie problemu! Bo ja tu widzę tylko 3 opcje i każda jest zła czyli:

- tylko do drzwi ze smart

- tylko pasujace automaty bez smart

- wszystkie automaty ze smart nawet te nie pasujące...

Gdzie masz ten wybór?!!! Ja tu nie widzę wyboru. Tylko 3 złe rozwiązania!

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@AnnaG-Antyki Zadaniem sprzedawcy jest udostępnienie w ofercie takich metod dostawy, którymi faktycznie może i potrafi nadać paczkę. Z kolei program Smart! to usługa opcjonalna, a nie obowiązkowa. Jako organizator usługi, mamy pełne prawo ustalać warunki i regulamin tego programu według własnych kryteriów. Sprzedawca decyduje, czy chce i może się do nich dostosować, czy woli sprzedawać bez oznaczenia Smart!.

Wiktoria
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

I znowu "zadaniem sprzedawcy"...

Odpowiem podobnie.

Zadaniem Allegro jest udostępnienie takich metod i w taki sposób, by sprzedawca mógł swobodnie udostępniać najbardziej sprawdzone oraz najwygodniejsze dla klientów sposoby dostawy. To podstawa w handlu. Pobieracie prowizję za umożliwianie handlu w bezpieczny, wygodny sposób. To jest Wasze zadanie!

Zamiast tego omijasz moje pytanie, bo wiesz, że nie ma na nie prawidłowej odpowiedzi i opowiadasz co to sprzedawca powinien gdy i tak nie może.

Idąc Twoja logiką sprzedawca wyłączy wszystkie automaty, bo tylko tak moze zachować smarta. Co z tymi klientami co odbierają wieczorami z automatów, bo w dzień zwyczajnie nie mogą? Nie mają prawa do zakupów ze smartem za którego zapłacili tylko dlatego, że Allegro nie zezwala na włączenie tylko dopasowanych do oferty punktów?  Serio??? Hello to XXI wiek, a Wy nie długo to dyliżansy konne wprowadzicie do oferty, sądząc po kierunku zmian...

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Podziękowania dla Allegro. To wynika z wymogów do smarta. Sprzedawca, by móc wysyłać większe paczki to musi całkowicie zrezygnować z punktów dostawy. 2-óch kurierów do drzwi i ma smarta. Problem w tym, że klienci często wolą punkty. A automat automatowi nie jest równy. Tu chodziło o wagę paczki, bywają automaty z mniejszymi skrytkami. Allegro ma to gdzieś. Chcesz smart musisz udostępnić całe Delivery. Udostepni sam Inpost to straci smarta. Zrezygnuje całkiem z punktów to straci tych klientów co wolą punkty. Allegro nie daje możliwości wybrania tylko tych dostawców, którzy pasują. Tracą na tym wszyscy... A wina zawsze spadnie na sprzedawcę. Ma tylko kurierów, żeby zachować smarta to wpadnie negatyw za brak punktów. Oleje smarta i zostawi tylko dobre punkty  i kurierów z płatną dostawą to będą negatywy za brak smarta. Zostawi jak jest to bedą sytuacje takie jak Twoja. Tu nie ma dobrego i wygodnego dla wszystkich wyjścia. To tak jak z wyborem kuriera w smarcie przez kupujacych, główny zainteresowany nie wiele ma do powiedzenia w tym temacie...

Co nie zmienia faktu, że zwrot za dostawę się należy. Jak nie chce po dobroci to zakładaj dyskusję.

rajmundcz
#1 Nowicjusz

witam, przed chwilą opisywałem mój problem i reklamację, czy ktoś mi na nia odpowie?

oznacz moderatorów

Client9072510
#9 Pomysłodawca

"To sprzedawca decyduje o tym, jakie metody dostawy są dostępne w ofercie"
Dobry humor nie opuszcza moderacji 🙂

oznacz moderatorów