Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem pokrywę zaworów cena była holendarna prawie 700zl. przymierzyłem do silnika ale niestety nie pasowała ubrudziła się troszkę od oleju postanowiłem ją odesłać. Sprzedawca napisał mi e-maila że odeśle mi 20 zł bo są jakieś wady i napisał że mogę od niego ją odkupić za 20 zł i pokryć koszty dostawy. Przecież to jest śmieszne nie dość że wyłożyłem 700 zł to gościu odesłał mi 20 zł i JAKIM prawem on se zatrzymał tą pokrywę na logikę powinien odesłać jak towar się nie zgadza
@Client:62958556
"JAKIM prawem on se zatrzymał tą pokrywę na logikę powinien odesłać jak towar się nie zgadza"
Po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy kupujący traci prawo własności do towaru i wraca ono do sprzedającego.
"Sprzedawca napisał mi e-maila że odeśle mi 20 zł bo są jakieś wady"
Art. 34.4 ustawy o prawach konsumenta
Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości towaru będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9.
Natomiast to, czy kwota zwrotu jest obniżona zasadnie to już zupełnie inna kwestia.
Cytując stronę UOKIK:
"W pierwszej kolejności strony umowy powinny spróbować porozumieć się co do procentowego określenia zużycia towaru. Jeżeli to się nie uda, kwestię tę będzie musiał rozstrzygnąć sąd."
@Client:62958556 przecież nie będzie płacił za odesłanie do ciebie... napisał ci że możesz sobie opłacić odesłanie tej pokrywy. Ty odpowiadasz za spakowanie zwrotu jak się rozwalił w drodze powrotnej to sprzedawca może ci oddać tyle ile jest warta obecnie w stanie uszkodzonym albo obciążyć cię rachunkiem za przywrócenie przedmiotu do stanu sprzed sprzedaży tobie i odjąć tą kwotę z twojego zwrotu, ty napisz mu by ci zdjęcia przesłał z wyjaśnieniem skąd ta utrata wartości inaczej zgłosisz do allegro dyskusję i z protecta ci oddadzą pewnie na jego rachunek. Kolejna rzecz ty kupiłeś to chociaż od firmy?
Nie zgadzasz się z wyceną, za niska otwórz dyskusje i tam masz pomoc Allegro: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa a jak na AL: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE