Mino Zamówinonego kuriera, Kurier nie podjechał, nie odbiera rózwnież telefonu. Paczka jest opóźniona, nie z mojej winy. Jeżeli kliet zwrócić przez opóźnienie, kto poniesie koszty zwrotu?
Z innymi przewoźnikami nie ma takiego problemu!!
Cześć @WodnaKraina00, zgłosiłem brak podjazdu kuriera do odpowiedniego działu. Z tego co widzę przesyłka nie jest jeszcze oznaczona w systemie jako opóźniona.
dzis nie jest, ale jutro juz bedzie
@WodnaKraina00 Sprawdziłem i jeśli przesyłka nie dotrze do kupującego do dnia 13.08.2026, wtedy jej status zmieni się na opóźniony. Jeśli tak się stanie, napisz do nas proszę, wtedy przekażemy przesyłkę do wykluczenia ze statystyk jakości sprzedaży.
Na początku musisz wiedzieć czym jest opóźniona przesyłka. Otóż opóźniona przesyła, to taka, która nie została doręczona w gwarantowanym w regulaminie usługi terminie (to wynika z ustawy prawo pocztowe). Dla Allegro Delivery, gwarantowany termin doręczenia wynosi do trzech dni roboczych pod warunkiem nadania do godziny granicznej (w przypadku zamówienia podjazdu, ten musi być zamówiony przed godziną graniczną).
Jeżeli chodzi o odbiór przez kuriera, to ten nie jest gwarantowany. Jednakże kurier musi odebrać przesyłkę w takim terminie, aby mogła ona być doręczona w gwarantowanym terminie.
I teraz. Złożyłeś zamówienie podjazdu 11 sierpnia, czyli przesyłka musi być odebrana w takim terminie, aby dotarła do celu do 14 sierpnia.
Co ważne, status "opóźnienie" na Allegro, nie ma najmniejszego znaczenia dla przewoźnika, nawet jak tym przewoźnikiem jest Allegro, dopóki nie minie regulaminowy termin doręczenia. Allegro nie jest ustawodawcą i nie może zmieniać tego, co definiuje ustawa.
Ta ostatnia wiadomosc to chyba tylko wasze usprawedliwienie. Sami piszecie klientowi ze dostanie przesylke w nastepnym dniu roboczym a nie za 3 dni. Wiec co to za informacja ze klient bedzie czekał na przesyłke 3 dni. A co do kuriera to ma wyzanczony termin ze ma dzis podjechac po paczki a nie kiedy bedzie mu sie podobac, wcale nie mam pewnosci ze jutro ktos paczke odbierze, bo nawet kurier nie odbiera telefonu i nie mam jak sie z nim skontaktowac. Normalnie jakies brednie mi tu piszecie, pewnie tylko po to aby nie wziasc na siebie odpowiedzialnosci za opoznienie przesylki i ewetulane koszty zwrotu jak kliet odda przesylke ktorej nie dostanie w terminie.
Kolejna spraw ja musze sie wywiązac z terminu i wyslac paczkę dziś do północy , a jak mam to zrobic ja kurier nie odebral przesylki i nie ma z nim kontaktu???
I tak naprawde nie mogę złożyć żadnej skargi, bo wy umywacie od tego ręce, pisząc o 3 dniach roboczych.!!!
Nie pracuje dla Allegro. Jestem głównie kupującym
A info w poście wyżej wynika z ustawy prawo pocztowe i rozporządzenia w sprawie reklamacji usługi pocztowej oraz regulaminu Allegro Delivery.
Po prostu, co pokazuje Allegro jako termin doręczenia, to tylko i wyłącznie przewidywanie (sugestia) Allegro. Przewoźnik nie zna tego terminu, on ma ustawę i swój regulamin i zgodnie z prawem musi się do nich stosować, a nie do tego co pokazuje Allegro.
To nie zmienia sytuacji, ze kurier w wyznaczonym terminie nie odebrał przesyłki, przewoźnik sam sie określa ze w tym dniu i w jakim przedziale czasowym odbierze przesyłkę. Czego w tym wypadku nie uczynił.
Jeżeli kurier odbierałby telefon, to można to ustalić kiedy ma odebrać, Jednak w tym przypadku kurier ma to w poważaniu, pisząc już dosadnie.
Wiec według tego co Pan pisze, powinien wywiązać się z ustaleń własnej firmy, a tego nie zrobił.