anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DPD One box - ledwo nadana przesyłka do mnie wróciła, co z tym począć

Slayers_Zellas
#8 Zapaleniec#

Dziwna sprawa:

Nadałam wczoraj przesyłkę Allegro A0028I0RE0 w automacie DPD [zawsze tak robię, nigdy nie było problemów].

Dzisiaj ta sama przesyłka wylądowała u mnie w skrzynce na listy (mały, wąski kartonik), była OTWARTA, na szczęście nic z niej nie zniknęło.

Domyślam się, że komuś otworzyła się skrytka, w której była moja przesyłka (skrytka była zarezerwowana, otwarta przez aplikację [dlaczego nie została odebrana wczoraj przez kuriera, którego widziałam na rejonie jeszcze 2 godziny później, nie wiem, może zapomniał]), ktoś wziął przesyłkę, otworzył, zbaraniał, sprawdził dane na etykiecie i ją odniósł do mojej skrzynki na listy - przynajmniej tak mi się WYDAJE, bo o 11:30 dzisiaj tracking wskazał jako "nadana" [tak jakby kurier ją odebrał, ale przecież by jej nie otwierał i nie zwracał do mnie?].

No i jeśli kurier umieścił w tej skrytce jakąś inną przesyłkę, to czy nie zauważył mojej? Przeoczył w pośpiechu?

No ale teraz - jak to ugryźć? Infolinia DPD o tej godzinie w weekend nie działa, zeskanować przesyłki i nadać ponownie nie mogę ("ta paczka ma już zarezerwowaną skrytkę w automacie paczkowym", ale nie ma opcji, żeby znowu otworzyć skrytkę i umieścić w niej paczkę).

Mogę wygenerować kolejną etykietę, ale tak szczerze to nie uśmiecha mi się płacić za etykietę z powodu czegoś, to nie jest moją winą.

Screenshot_2025-06-14-17-44-33-07_17baaa202d33c54d73eecb62430b5b78.jpg

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

gdvorek
Moderator
Moderator

@Slayers_Zellas konsultuję temat, wrócę do Ciebie z odpowiedzią.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Slayers_Zellas najprawdopodobniej w tym przypadku kurier sprawdził przesyłkę i zauważył, że nie należy ona do automatu DPD. Przesyłki Allegro One powinny być nadawane tylko i wyłącznie w automatach lub punktach Allegro One, ponieważ w innym przypadku mogą pojawić się problemy.

Proponujemy, że anulujemy etykietę i będziesz mógł wygenerować nową, aby nadać towar ponownie. 

Daj znać czy zgadzasz się na anulowanie?

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

Slayers_Zellas
#8 Zapaleniec#

@gdvorek 

Bardzo proszę anulować etykietę, mam nadzieję, że będę mogła wygenerować drugą darmową etykietę.

Natomiast co do wersji wydarzeń, absolutnie ją wykluczam. Nadaję tak przesyłki odkąd weszło Allegro One z DPD, kurier zawsze je odbierał z automatu DPD, bez problemu. Etykiety wyglądają identycznie jak "normalne" DPD, kiedy wygeneruję Allegro One i "zwykłe" etykiety DPD to nawet nie wiem, które są z Allegro One, a które zwykłe. Aplikacja też je przyjmuje bez problemu.

Natomiast nawet jeśli coś nie pasowałoby nagle kurierowi z etykietą, to nie otwierałby przesyłki, żeby obejrzeć sobie zawartość (kartonik miał rozciętą klapę, 3 warstwy taśmy klejącej przecięto, ktoś ewidentnie zaglądał do środka). Raczej ktoś odbierał przesyłkę, wziął swoją i moją, zorientował się w domu, że to nie jego przesyłka i zwrócił paczkę pod adres nadawcy na etykiecie.
Bardziej obstawiam pośpiech/rozkojarzenie kuriera, który zamiast moją przesyłkę wyjąć, wepchnął jeszcze drugą do skrytki.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Slayers_Zellas oczywiście masz prawo wykluczać tą możliwość. Natomiast moim zadaniem jest dzielić się wskazówkami co powinieneś w danej sytuacji, a sam podejmiesz decyzję.

Nie jestem pewny dlaczego ją otworzył, może szukał faktury/paragonu, właśnie żeby zwrócić przesyłkę, abyś nadał ją poprawnie.

Anulowałem etykietę, możesz wygenerować ją ponownie (oczywiście jest to darmowa etykieta).

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów