anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

GPSR

Handmade-Hub
#7 Wielbiciel

Szanowni Państwo,

Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie kwestii związanej z Rozporządzeniem GPSR (General Product Safety Regulation) w kontekście planowanej sprzedaży produktów na Allegro.

Planuję sprzedaż produktów drewnianych (organizery, wieszaki na klucze) produkowanych przez dostawcę spoza Unii Europejskiej (Ukraina). Jako sprzedawca jestem zarejestrowana jako jednoosobowa działalność gospodarcza (FOP) na Ukrainie, bez obecnej siedziby ani stałego miejsca prowadzenia działalności na terytorium UE.

Zgodnie z Rozporządzeniem GPSR, dla produktów pochodzących spoza UE konieczne jest wskazanie w ofercie danych osoby odpowiedzialnej za zgodność produktu z wymogami bezpieczeństwa na terytorium UE. Z dostępnych mi informacji wynika, że osobą odpowiedzialną może być wyłącznie podmiot posiadający siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium UE.

Moje pytania:

1. Czy Allegro może potwierdzić, że sprzedawca bez siedziby w UE (np. z ukraińskim FOP) nie może samodzielnie pełnić roli osoby odpowiedzialnej w rozumieniu GPSR, i musi wskazać inny podmiot z siedzibą w UE?

2. Jakie są dopuszczalne opcje wskazania osoby odpowiedzialnej w takiej sytuacji? W szczególności:
a) Czy dostawca usługi One Fulfillment by Allegro (magazyn Allegro) może pełnić funkcję osoby odpowiedzialnej za produkt w rozumieniu GPSR, jeśli korzystam z tej usługi?
b) Jeśli tak — czy jest to automatyczne po przystąpieniu do One Fulfillment, czy wymaga dodatkowej umowy lub oświadczenia?
c) Jeśli nie — czy Allegro może wskazać, jakiego rodzaju podmiot może pełnić tę funkcję (np. uprawniony przedstawiciel, importer, firma spedycyjna/fulfillmentowa działająca w Polsce)?

3. Czy istnieje różnica w wymogach dotyczących osoby odpowiedzialnej pomiędzy sprzedażą standardową (wysyłka we własnym zakresie) a sprzedażą w ramach One Fulfillment by Allegro?

4. Czy mogą Państwo wskazać, gdzie w regulaminie lub dokumentacji One Fulfillment by Allegro znajdę informacje o obowiązkach związanych z GPSR po stronie Allegro jako operatora magazynu?

Będę wdzięczna za precyzyjną odpowiedź, ponieważ chciałabym poprawnie skonfigurować oferty przed ich publikacją, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Handmade-Hub Cześć. Konsultuję Twoją sprawę z innym zespołem. Jak tylko otrzymam informację, wrócę z odpowiedzią. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów