anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oszustwo na moje dane

Client:96009961
#7 Wielbiciel

Wróciłem właśnie z drugiego przesłuchania na policji w charakterze świadka. Dwie różne sprawy, dwie różne poszkodowane osoby, ale metoda (więc i raczej sprawcy) ta sama. Miałem wystawione ogłoszenie na Allegro lokalnie (pierwsze i ostatnie jednocześnie), przedmiotu nie sprzedałem, a ogłoszenie zapomniałem zdjąć więc wisiało sobie od stycznia do końca czerwca.

Czy ktoś był w stanie podpiąć się jakoś pod moje ogłoszenie i podszywać się pode mnie? Adresy e-mail, numery telefonu z których kontaktowali się oszuści z kupującymi całkowicie się nie zgadzają. Tylko w jakiś sposób pozyskali moje dane osobowe, jest to możliwe z poziomu ogłoszenia na Allegro lokalnie?

Uprzedzając pytania: nigdy nie udostępniłem nikomu konta, telefonu, komputera. Mam logowanie dwuetapowe, dostępu do konta nigdy nie utraciłem, jedynie zostało zawieszone po wystawieniu laptopa, co udało się rozwiązać z obsługą Allegro.

Nie wiem jakie kroki mam podjąć, bo czekanie z założonymi rękami gdy ktoś oszukuje kupujących moim kosztem nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:96009961  prawdopodobnie oszuści skopiowali twoje ogłoszenie, do wyłudzeń na blika i

nie musieli mieć Twoich danych, bo na swojej stronie mogli zmienić e-mail i numer telefonu, ta strona tylko wyglądała jak ta  z Allegro, a tak naprawdę znajdowała się na prywatnym serwerze 

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Client:96009961 

To wcale nie musieli być Ci sami sprawcy.

Metoda jest znana od kilku lat, ale ostatnio jest wysyp tego typu przekrętów.

Sprawcy częściowo kopiują stronę "istniejącego" sprzedawcy z Allegro Lokalnie, po czym umieszczając ją na innym niż Allegro serwerze podmieniają "oferowany produkt" na taki chodliwy i w "supercenie". Napalony nabywca zaślepiony "superokazją" płaci blikiem najszybciej jak może, nie patrząc co i komu potwierdza, bo a nuż go ktoś ubiegnie.

A zwykle potwierdza "wypłatę blik w bankomacie" lub zakup kryptowalut.

Czasem jest informowany że płatność nie przeszła i płaci drugi, a bywa  że i trzeci raz za ten sam nieistniejący przedmiot.

Sprawcy w przeważającej większości pozostają niewykryci.

Problem w tym, ze nic z tym nie zrobisz. Masz pecha, że ktoś skopiował Twoje dane.

Allegro nic nie zrobi, bo to nie ich strona i nie ma technicznej możliwości, by cokolwiek zablokować.

Możesz jedynie usunąć to konto z Allegro, ale to nie do końca rozwiąże problem, bo jak nabywcy będą "napaleni" to nie sprawdzą na Allegro czy takie konto sprzedawcy istnieje, a dla oszusta to niemal bez znaczenia, czy dane sprzedawcy są prawdziwe, czy nie, bo i tak znajdzie "frajera".

Są na tym forum wpisy osób od dawna ciąganych po komisariatach za transakcje z którymi nie mieli nic wspólnego. Niestety nie znaleźli oni sposobu na rozwiązanie swoich problemów.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów