Uważajcie na zwracane produkty przez system Allegro One Box!
zgubiono moją przesyłkę opłaconą Allegro Pay :((
Allegro odpowiedziało że ja jestem stroną wobec Allegro pay i obowiązuję mnie terminowa spłata zadłużenia, gdzie przez kilka dni allegro szukało mojej paczki żeby uznać ją w końcu za zagubioną, zostałem bez kasy i towaru, allegro ma miesiąc na odpowiedz na moją reklamację która powstała z ich winy :((
W związku z prowadzoną sprawą dotyczącą zaginięcia przesyłki zwrotnej nadanej przez system Allegro One Box wnoszę o potwierdzenie, że wszelkie odsetki naliczone z tytułu nieterminowej spłaty zobowiązania w Allegro Pay będą obciążały Allegro, a nie mnie jako konsumenta.
Przesyłka została nadana prawidłowo, w terminie oraz zgodnie z instrukcją udostępnioną przez Allegro. Została ona następnie uznana za zagubioną w toku realizacji usługi logistycznej. Opóźnienie w zwrocie środków oraz brak możliwości zamknięcia zobowiązania wynikają wyłącznie z przyczyn leżących po stronie systemu logistycznego Allegro, a nie z mojego działania czy zaniechania.
Nie posiadam towaru ani środków finansowych, a przedłużające się postępowanie reklamacyjne uniemożliwia mi zakończenie umowy. W takiej sytuacji obciążanie mnie odsetkami stanowiłoby konsekwencję nienależytego wykonania usługi przez podmiot działający w strukturze Allegro.
W przypadku naliczenia odsetek z przyczyn opisanych powyżej będę dochodził ich zwrotu jako szkody powstałej wskutek działania po stronie Allegro, w tym również na drodze postępowania przed właściwymi instytucjami nadzorczymi i ochrony konsumentów.
Wnoszę o:
Wstrzymanie naliczania odsetek do czasu zakończenia postępowania reklamacyjnego,
Pisemne potwierdzenie, że nie poniosę negatywnych konsekwencji finansowych wynikających z zaginięcia przesyłki nadanej przez system Allegro,
Niezwłoczne poinformowanie mnie o sposobie zabezpieczenia mojego zobowiązania na czas trwania sprawy.
Oczekuję odpowiedzi w ustawowym terminie 30 dni.
@pozytywek Tego typu odwołanie kieruj proszę w prywatnej korespondencji mailowej. Napisz do nas przez formularz kontaktowy.
wysłałem wszędzie, żeby nie było! uokik napisał mi, że punktu widzenia ochrony konsumenta - jeśli towar został utracony z winy systemu logistycznego, to klient nie powinien ponosić kosztów finansowych tego opóźnienia
UOKiK nie zajmuje się sprawami indywidualnymi. A twoja sprawa jest indywidualna i nie narusza w żaden sposób masowo praw konsumenta. Co najwyżej mogą udzielić ci porady.