Uważajcie na zwracane produkty przez system Allegro One Box!
zgubiono moją przesyłkę opłaconą Allegro Pay :((
Allegro odpowiedziało że ja jestem stroną wobec Allegro pay i obowiązuję mnie terminowa spłata zadłużenia, gdzie przez kilka dni allegro szukało mojej paczki żeby uznać ją w końcu za zagubioną, zostałem bez kasy i towaru, allegro ma miesiąc na odpowiedz na moją reklamację która powstała z ich winy :((
Cześć, @pozytywek! Przepraszam za powstałe niedogodności, nasi doradcy działają już w sprawie paczki, aby jak najszybciej rozwiązać problem i rozpatrzyć reklamację.
W kwestii Allegro Pay - sam zwrot zamówienia nie jest równoznaczny z rozwiązaniem umowy. Zakup wciąż należy spłacić terminowo. W momencie kiedy spłacisz zakup, a następnie otrzymasz zwrot pieniędzy, to na umowie powstanie nadpłata.
No tak zgadza się, tylko że zwróciłem specjalnie szybko towar bo nie posiadam obecnie środków na jego spłatę, co mam teraz zrobić ? ropatrywanie reklamacji trwać będzie miesiąc a ja zostałem z problemem który zafundowało mi allegro 😞
@pozytywek przykro mi, ale tak jak napisała Sandra, zakupy należy spłacać terminowo, a jeśli tego nie zrobisz zgodnie z umową do Twojego zobowiązania zostaną doliczone odsetki.
Wszystkim przykro ale to nie rozwiązuje mojego problemu z winny przewoźnika allegro 😞
Umowa kredytu zawarta z Allegro Pay oraz umowa sprzedaży zawarta ze sprzedawcą, są od siebie niezależne. Jedna w żaden sposób nie wpływa na drugą.
Zwrot towaru do sprzedawcy w żaden sposób nie wpływa na zawartą umowę o kredyt z Allegro Pay. Dopóki sprzedawca nie zwróci środków i kredyt się nie zamknie, masz obowiązek go spłacać.
Rozumiem zasadę niezależności umowy sprzedaży i umowy kredytu. To nie jest dla mnie nowe!
Natomiast tutaj problem nie dotyczy „zwykłego zwrotu”, tylko zaginięcia przesyłki nadanej przez system Allegro One Box.
Towar został utracony w trakcie realizacji usługi logistycznej Allegro. Nie mam na to wpływu. Nadałem zwrot prawidłowo i w terminie.
W efekcie:
– nie mam towaru,
– nie mam pieniędzy,
– a mam obowiązek spłaty kredytu za coś, co zostało zgubione przez system Allegro.
Teoretyczna niezależność umów nie zmienia faktu, że źródłem problemu jest nienależyte wykonanie usługi po stronie Allegro/przewoźnika.
Dlatego oczekuję nie wykładu o konstrukcji prawnej kredytu, tylko zabezpieczenia mnie przed konsekwencjami finansowymi do czasu zakończenia reklamacji !!!
@pozytywek możesz się powołać na to o ile masz potwierdzenie 🙂
Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w
terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od
umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym
koszty dostarczenia towaru.
2. Przedsiębiorca dokonuje zwrotu płatności przy użyciu takiego samego
sposobu zapłaty, jakiego użył konsument, chyba że konsument wyraźnie zgodził się
na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami.
3. Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze towar od
konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta
do chwili otrzymania towaru z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu
jego odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.
W związku z prowadzoną sprawą dotyczącą zaginięcia przesyłki zwrotnej nadanej przez system Allegro One Box wnoszę o potwierdzenie, że wszelkie odsetki naliczone z tytułu nieterminowej spłaty zobowiązania w Allegro Pay będą obciążały Allegro, a nie mnie jako konsumenta.
Przesyłka została nadana prawidłowo, w terminie oraz zgodnie z instrukcją udostępnioną przez Allegro. Została ona następnie uznana za zagubioną w toku realizacji usługi logistycznej. Opóźnienie w zwrocie środków oraz brak możliwości zamknięcia zobowiązania wynikają wyłącznie z przyczyn leżących po stronie systemu logistycznego Allegro, a nie z mojego działania czy zaniechania.
Nie posiadam towaru ani środków finansowych, a przedłużające się postępowanie reklamacyjne uniemożliwia mi zakończenie umowy. W takiej sytuacji obciążanie mnie odsetkami stanowiłoby konsekwencję nienależytego wykonania usługi przez podmiot działający w strukturze Allegro.
W przypadku naliczenia odsetek z przyczyn opisanych powyżej będę dochodził ich zwrotu jako szkody powstałej wskutek działania po stronie Allegro, w tym również na drodze postępowania przed właściwymi instytucjami nadzorczymi i ochrony konsumentów.
Wnoszę o:
Wstrzymanie naliczania odsetek do czasu zakończenia postępowania reklamacyjnego,
Pisemne potwierdzenie, że nie poniosę negatywnych konsekwencji finansowych wynikających z zaginięcia przesyłki nadanej przez system Allegro,
Niezwłoczne poinformowanie mnie o sposobie zabezpieczenia mojego zobowiązania na czas trwania sprawy!
@pozytywek bl abla nla to nie zadziała, jedno nie ma nic wspólnego z drugim 😞
uokik, z punktu widzenia ochrony konsumenta - jeśli towar został utracony z winy systemu logistycznego, to klient nie powinien ponosić kosztów finansowych tego opóźnienia
@pozytywek czy możesz podać mi numer przesyłki, której dotyczy ta sprawa?
Numer zwrotu: ZYLX/2026
@pozytywek poproszę jeszcze numer zamówienia w takim razie.
Numer zamówienia 401a3c40-08b5-11f1-81e6-f33fe29e5c97
@pozytywek konsultuję już z zespołem, czy możemy Ci zaproponować jakiekolwiek rozwiązanie Twojego problemu i wrócę tutaj do Ciebie, gdy tylko otrzymamy wieści.
dziękuję
Uważajcie na zwracane produkty przez system Allegro One Box!
zgubiono moją przesyłkę opłaconą Allegro Pay :((
Allegro odpowiedziało że ja jestem stroną wobec Allegro pay i obowiązuję mnie terminowa spłata zadłużenia, gdzie przez kilka dni allegro szukało mojej paczki żeby uznać ją w końcu za zagubioną, zostałem bez kasy i towaru, allegro ma miesiąc na odpowiedz na moją reklamację która powstała z ich winy :((
Specjalnie szybko zwróciłem towar bo nie posiadam obecnie środków na jego spłatę, co mam teraz zrobić ? rozpatrywanie reklamacji trwać będzie miesiąc a ja zostałem z problemem który zafundowało mi allegro!
@pozytywek Reklamacja jest rozpatrywana w ciągu ok 7 dni z zastrzeżeniem, że maksymalnie może to trwać do 30 dni.
Jeśli chodzi o Allegro Pay, to przykro mi, ale jest to Twoje zobowiązanie/zadłużenie i aby nie mieć problemów windykacyjnych, lepiej jest spłacić umowę, aby uniknąć problemów.
Jestem przekonana, że nasi doradcy nie zostawią Cię bez pomocy. Proszę Cię o cierpliwość.
Wszystkim przykro, ale to nie rozwiązuje mojego problemu z winny przewoźnika allegro 😞