anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Będę wdzięczna za odpowiedź nie tylko użytkowników i ale również spostrzeżenia Allegro

anna2011zlotow
#8 Zapaleniec#

Drodzy Allergowicze! Już kiedyś o tym pisałam.... chciałabym jednak uzyskać informację od Allegro czy takie na przykład uwagi czy spostrzeżenia weźmie pod uwagę. Mam takie przemyślenie.... w związku z tym że korzystam z Allegro Pay i ogólnie jestem zadowolona to jednak pewna rzecz mi doskwiera..... Jeśli kupujący wybierze 30 dniowy okres spłaty zobowiązania czy 3 miesięczny okres spłaty to płaci za zakup kwotę bez naliczania odsetek. W innym przypadku jeśli rozłoży je kolejno na 5.10 czy 20 rat to już po zakupie naliczone są odsetki.... mnie najczęściej zdarza się spłacić zobowiązanie w przeciągu 2,3 miesięcy - rozkładam je na więcej rat dla tzw: "buforu" bezpieczeństwa. W razie jakichś okoliczności które mogą się przecież zdarzyć będę w stanie spłacić kolejną ratę. 

Tak owszem rozumiem proporcjonalność odsetek. Rozumiem też że bank udzielając pożyczki musi na tym zarobić to oczywiste, natomiast zastanawiam się na tym że jeśli klient wybiera dłuższy okres spłaty a w rzeczywistości spłaca to zobowiązanie w przeciągu np. 3 miesięcy (gdyby wybrał tą wersję spłaty pierwotnie rozkładając zobowiązanie na 3 miesiące nie miał by naliczanych odsetek) to nie powinien mieć tych odsetek naliczanych od pierwszego dnia zakupu. To tylko taka moja sugestia, spostrzeżenie. 

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź w tej kwestii. Kiedyś napisałam do Allegro ale nie  @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ otrzymałam odpowiedzi....

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@anna2011zlotow Cześć. Rozumiem Twoje spostrzeżenia, ale pamiętajmy, że robiąc zakupy z Allegro Pay zawierasz umowę na określoną liczbę spłat (jeśli tych spłat jest więcej niż 3, to umowa wiąże się z odsetkami). 

Spójrzmy na to z innej perspektywy. Jak odsetki za np. 4 spłaty miałby zostać naliczone, skoro sama na początku procesu zakupowego nie będziesz w stanie określić, jak długo zajmie Ci spłata zakupów? Przez 3 pierwsze miesiące odsetki miałby zostać nienaliczane, a dopiero później skumulowane w 4 spłacie? Tak nie może być, dlatego nie planujemy takiego czy innego podobnego wdrożenia. 

Pamiętaj również o tym, że odsetki są liczone do czasu, w którym faktycznie miałaś aktywną umowę. Zatem jeśli spłacisz całość przez panel, to odsetki naliczają się na bieżąco, a jeśli nadpłacisz umowę za pomocą przelewu tradycyjnego, to otrzymasz zwrot. 

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

A jak nie będzie 3rat to już mniej wolnych rat bez odsetek?🤔

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@milka1234567890 Tak, wtedy będą dostępne zakupy z możliwością rozłożenia na dwie spłaty bez odsetek. 

oznacz moderatorów

Agent555
#19 Nestor#

W usłudze Allegro Pay na ten moment możliwość podzielnia na kilka miesięcznych spłat jest dostępna w czasie realizacji zakupu a także po zakupie, jeżeli jako formę spłaty w pierwszej kolejności wybierzesz platnosć odroczoną o 30 dni spłatę.

Zgodnie z nowymi zasadami od 14.03 w Allegro Pay bez dodatkowych kosztów będziesz mogla wybrać spłatę odroczoną o 30 dni lub podzieloną na 2 miesiące. Obie opcję będą dostępne do wyboru dla ciebie tylko w chwili zakupu. Oczywiście podczas zakupu cały czas będziesz mogla także skorzystać z większej ilości spłat w liczbie od 3 do 20 miesięcy. Wybranie przez ciebie większej ilości spłat niż 2, będzie wiązało się z kosztami w wysokości RRSO 29,94% od sumy zakupu.

Jako Kupująca korzystająca z finansowania Allegro Pay samodzielnie decyduję o wyborze opcji spłaty. Proszę w zakupach wybierać tą, która dla jest jest najwygodniejsza. Jeżeli dla ciebie jest to wskazana opcja podzielnia spłaty na 5 lub 10 miesięcy, to ta forma cały czas będzie dostępna do wyboru także po wprowadzonych zmianach

oznacz moderatorów