anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro może wstrzymywać wypłatę nadpłaty w Allegro Pay?

PiotrM84
#8 Zapaleniec#

Cześć Społeczność.

Allegro od 7 dni nie chce mi oddać moich pieniędzy które są nadpłatą na rachunku Allegro Pay. Jako podstawę prawną Allegro podało "Ustawę AML" 🙂 Czyli nie podali podstawy prawnej. Allegro chce ode mnie, cytat:

"1. Czytelnego zdjęcia dowodu osobistego (awers i rewers) na którym widać jest wszystkie rogi dokumentu. Zdjęcia nie mogą być edytowane w programie graficznym.
2. Zdjęcia Pana twarzy - musi być wyraźne i obejmować całą głowę. Selfie musi być wykonane w dobrze oświetlonym pomieszczeniu.
3. Dokumentu potwierdzającego, że rachunek na który kierowane są zwroty nadpłat kredytu jest prowadzony na Pana rzecz (np. umowa rachunku z numerem rachunku, wyciąg bankowy zawierający dane posiadacza i numer rachunku, potwierdzenie przelewu z lub na przedmiotowe konto).
4. Dokumentu potwierdzającego zamieszkanie pod adresem wskazany na Pana koncie (np. skan lub zdjęcie faktury za telefon, prąd z tym adresem i danymi)."

Jako formę szantażu Allegro postanowiło zatrzymać sobie moje pieniądze na prawdopodobnie dowolną ilość czasu jaka im przyjdzie do głowy.

Mam do was pytanie. Czy jest konkretny paragraf prawa który daje komukolwiek rozporządzać cudzym mieniem (czyli przywłaszczyć je) na dowolną ilość czasu? Czy jednak Allegro łamie prawo i przywłaszcza pieniądze klientów? Jestem ciekaw waszych konkretnych odpowiedzi.

Pozdrawiam!

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@PiotrM84  niestety jesteś podejrzany, o pranie brudnych pieniędzy i dopóki nie udowodnisz, że Ty, to Ty kasy nie dostaniesz

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#11 Animator#

no ale to nadpłata z kredytu a nie ze sprzedaży 

oznacz moderatorów

PiotrM84
#8 Zapaleniec#

Już zaczęła się cenzura Allegro i został zmieniony mój tytuł wpisu.

oznacz moderatorów

PiotrM84
#8 Zapaleniec#

Na pytanie do Allegro w sporze o brak pieniędzy po odstąpieniu od umowy: 

"17 kwietnia 2025 19:18

Proszę o podanie konkretnego paragrafu ustawy które daje wam prawo okradać mnie na kwotę ponad 5000 zł przez okres 7 dni lub jak pewnie chcecie dowolną ilość czasu."

Allegro odpowiedziało:

"18 kwietnia 2025 12:22
PiotrM84, przykro mi, że pojawiły się problemy z Pana zamówieniem. Proszę się nie martwić, w tej sprawie skontaktujemy się z Panem w zgłoszeniu o numerze: 50802926. Bardzo proszę poczekać na wiadomość e-mail w tej sprawie. Wkrótce otrzyma Pan dalsze informacje. W związku z powyższym, dyskusję pozwolę sobie zamknąć.
18 kwietnia 2025 12:22
Zakończyliśmy Dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu."

Do tej pory zero odpowiedzi.
oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @PiotrM84. Dziękuję za sygnał! Poprosiłam doradcę o pilną odpowiedź w Twoim zgłoszeniu. Niedługo otrzymasz dalsze informacje.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PiotrM84
#8 Zapaleniec#

Allegro nie odpowiada od 4 dni. Macie wywalone. Okradacie mnie od 13 dni i dajecie sobie prawo przywłaszczać cudzą własność w nieskończoność. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@PiotrM84 rozumiem, że sprawa jest dla Ciebie ważna. Widzę, że obecnie zgłoszenie jest weryfikowane przez Allegro Pay - poprosiłem ich o pilną odpowiedź do Ciebie.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

PiotrM84
#8 Zapaleniec#

Odpowiedź allegro kontakt z dnia 18 kwietnia:

Dzień dobry

Szanowny Panie,

w odpowiedzi na Pana wiadomość z dnia 17 kwiecień 2025 informujemy, że Allegro Pay sp. z o.o. jest instytucją pożyczkową zobowiązaną do stosowania przepisów ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu (“Ustawa AML”). W ramach obowiązków spoczywających na nas jest między innymi dokonanie identyfikacji i weryfikacji tożsamości (art. 34 ust. 1 pkt 1 Ustawy AML), pozyskanie informacji o celu i charakterze stosunków gospodarczych (art. 34 ust. 1 pkt 3 Ustawy AML) oraz bieżące monitorowanie stosunków gospodarczych w tym, analizę transakcji przeprowadzanych w ramach stosunków gospodarczych w celu zapewnienia, że transakcje te są zgodne z wiedzą instytucji obowiązanej o klienci (art. 34 ust. 1 pkt 4 lit a Ustawy AML). Powyższe czynności określane są jako tzw. środki bezpieczeństwa finansowego. Na podstawie art. 41 ust. 1 ustawy AML jesteśmy zobowiązani do nieprzeprowadzania transakcji do czasu przeprowadzenia środków bezpieczeństwa finansowego.

Wierzymy, że powyższe wyjaśnienia rozwiewają wszystkie Pana wątpliwości.

Dodatkowo odpowiadając na prośbę o kod do aplikacji mObywatel informujemy iż mObywatel zgodnie z ustawą do weryfikacji klienta może być wykorzystany tylko w relacji fizycznej.

Moja odpowiedź:

Dzień dobry.

Zgodnie z Art. 39. 1. Weryfikacja tożsamości klienta i beneficjenta rzeczywistego następuje przed nawiązaniem stosunków gospodarczych lub przeprowadzeniem transakcji okazjonalnej.  
Oświadczam, że nie zamierzam na ten moment przeprowadzać z państwem transakcji a więc złamaliście polskie prawo i ustawę AML.
Zgodnie z  Art. 37. 1. Weryfikacja tożsamości klienta, osoby upoważnionej do działania w jego imieniu oraz beneficjenta rzeczywistego polega na potwierdzeniu ustalonych danych identyfikacyjnych na podstawie dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby fizycznej, dokumentu zawierającego aktualne dane z wyciągu z właściwego rejestru lub innych dokumentów, danych lub informacji pochodzących z wiarygodnego i niezależnego źródła, w tym, o ile są dostępne, ze środków identyfikacji elektronicznej lub z odpowiednich usług zaufania określonych w rozporządzeniu 910/2014.
Przekazałem wam bankowe potwierdzenie przelewu które jest wiarygodnym źródłem. Dodatkowo zidentyfikowaliście mnie elektronicznie w bazie BIK wpisując do bazy swoje zobowiązania.
Jeśli chodzi o  Art. 41. 1. W przypadku gdy instytucja obowiązana nie może zastosować jednego ze środków bezpieczeństwa finansowego, o których mowa w art. 34 ust. 1: usługę Allegro Pay posiadam od kilku lat i od kilku lat jak najbardziej mogliście zastosować każdy środek bezpieczeństwa finansowego więc proszę się nie pogrążać, pisząc, że od kilku lat nie możecie zastosować środków bezpieczeństwa finansowego.
Jeśli chodzi o mDowód osobisty. Wielokrotnie się identyfikowałem przez aplikację mObywatel na stronach internetowych. Proszę zatem wysłać kuriera który sprawdzi na żywo mDowód.
Pozdrawiam.

Odpowiedź Allegro po 5 dniach 23 kwietnia 16:47:
Szanowny Panie,

dziękujemy za Pana wiadomość.

Niestety nie możemy się zgodzić z Pana stanowiskiem. O ile rzeczywiście pierwsze przeprowadzenie środków bezpieczeństwa finansowego powinno nastąpić przed nawiązaniem stosunków gospodarczych to zgodnie z art. 34 ust. 1 pkt 4) lit c) ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu (“Ustawa AML”) instytucje obowiązane są do zapewnienia, że posiadane dokumenty, dane lub informacje dotyczące stosunków gospodarczych są na bieżąco aktualizowane. Stosowanie środków bezpieczeństwa finansowego nie jest zdarzeniem jednorazowym, lecz procesem. Z tego względu każda instytucja obowiązana do stosowania przepisów Ustawy AML jest uprawniona do cyklicznej weryfikacji tożsamości i zamiarów Klientów.
Niestety obecnie nie posiadamy innych możliwości weryfikacji niż wskazane w rozmowie telefonicznej/wiadomości e-mail. Obecnie nie posiadamy także integracji z aplikacją mObywatel.

Życzymy spokojnego dnia.

Moja odpowiedź:

Szanowna Pani,
moje dane i dokumenty się nie zmieniły więc nie ma czego aktualizować ponieważ dane są aktualne. Pani prywatna opinia "stosowanie środków bezpieczeństwa finansowego nie jest zdarzeniem jednorazowym, lecz procesem" nie ma tu znaczenia ponieważ łamie Pani art. 39 pkt. 1. ustawy AML. Stosowanie takich środków nie jest żadnym procesem, ponieważ banki w których mam konta po 20 lat nie wymagają ode mnie wysyłania skanów dowodu osobistego i selfie. Jak najbardziej możecie wysłać kuriera który sprawdzi mDowód a odmawiając tego przyznajecie się do celowego wyłudzenia znacznej kwoty pieniędzy. 
Pozdrawiam.
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@PiotrM84  no przecież  w pierwszym poście napisałem Ci, że Allegro uznało Cię za gangstera i musisz udowodnić, że nie masz pralni😉

oznacz moderatorów