anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego nie widzę opcji wcześniejszej spłaty rat allegro pay?

rafalsmir
#7 Wielbiciel#

Po opłaceniu pierwszej raty muszę czekać aż miesiąc żeby zapłacić kolejną. Nie mam możliwości wcześniejszej spłaty. Dlaczego? 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

@rafalsmir Bo nie ma tego w systemie, jedyną możliwością jest tylko splata na konto bankowe, masz nr w panelu Allegro Pay albo na umowie w mailu.

oznacz moderatorów

h13
#1 Nowicjusz#

Ale według opisu w okienku z danymi konta, wszelkie wpłaty na to konto zostaną rozliczone dopiero z najbliższą planowaną datą spłaty wyznaczoną w AllegroPay.
Więc jeżeli dobrze rozumiem, taka spłata nie będzie miała natychmiastowego wpływu na saldo środków AllegroPay.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@rafalsmir  Dlaczego?  Bo podpisałeś umowę kredytową i umowy trzeba dotrzymać.  Banki  żyją  z udzielonych kredytów więc nie możesz ich pozbawiać  przysługującego zarobku.

Miałem już kredyt, gdzie było wyraźnie napisane w umowie, że w przypadku wcześniejszej spłaty zapłacę karę umowną za pozbawienie banku należnego zysku.

oznacz moderatorów

rafalsmir
#7 Wielbiciel#

Ja nie mam zamiaru płacić mniej. Chcę mieć możliwość spłacenia wcześniej. Przecież to lepiej dla banku. Dziwi mnie że nie ma takiej opcji w aplikacji. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Napisałem Ci jak można.

oznacz moderatorów

mroova666
#8 Zapaleniec#

Po pierwsze praktyka jaką opisujesz jest nielegalna. Bank musi dać możliwość wcześniejszej spłaty całości zobowiązania, co więcej nie ma prawa żądać odsetek od niewykorzystanego okresu kredytowania. Nie wspominając już o naliczaniu kar za wcześniejszą spłatę. 

Po drugie, allegro pay daje mi możliwość spłaty w kilku nieoprocentowanych ratach i chcę mieć możliwość ich spłaty nie tylko w wyznaczonych terminach ale też kiedy się rozmyślę i chcę spłacić całość na raz. Tymczasem teraz muszę czekać. Pytanie autora tematu jest bardzo zasadne. Dlaczego allegro utrudnia spłatę rat 0%? Nikt na tym nic nie zyskuje. To błąd, niedopatrzenie, brak funkcjonalności aplikacji i powinno to być zaadresowane. 

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@mroova666 umowę Allegro Pay można spłacić w całości na dwa sposoby: 

1. w momencie spłaty bieżącej raty, jest możliwość zaznaczenia opcji "cała pozostała kwota". Wtedy wyświetlimy całą kwotę do spłaty, którą można uragulować przez panel Allegro Pay.

2. jeśli bieżąca rata jest uregulowana (nie wyświetlamy jej w panelu), to można spłacić całość zobowiązania przelewem tradycyjnym. Ważna kwestia jest taka, że każda umowa ma swój indywidualny numer rachunku do spłaty - czyli jeśli chcesz spłacić kilka umów, to należy zlecić osobne przelewy. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mroova666
#8 Zapaleniec#

@Sa_nova Zwróć uwagę, że autor postu opisuje właśnie "ułomność" przedstawionej przez Ciebie opcji nr2.

Jest ona niewystarczająca.

To taka swoista niedoróbka apki, która pozwala na coś tylko w określonych okolicznościach. Powinna dać mi możliwość spłaty raty kiedy chcę a tego nie robi. Przelew tradycyjny to nie opcja 😉😂

oznacz moderatorów