Dzień dobry,
Dnia 13.01.2026 zakupiłem przedmiot, wybierając płatność odroczoną na 30 dni. Jednak szybko okazało się, że przedmiot nie jest potrzebny - anulowałem więc zamówienie, zanim sprzedający zdążył je wysłać i zapomniałem na jakiś czas o sprawie.
Jednak po czasie okazało się, że sprzedający nie odesłał pieniędzy do Allegro Pay, termin płatności zbliżał się, zostałem postawiony przed dylematem czy płacić za towar którego nie mam i którego zakup anulowałem, otworzyłem dyskusję ze sprzedającym, z której wynika że nie wie on jak zrobić zwrot lub po prostu nie ma takiej opcji w tym zamówieniu. Przedstawiciele, którzy włączyli się do dyskusji chyba nie za bardzo zrozumieli w czym rzecz, bo kazali sprzedającemu zwrócić pieniądze do mnie, zamiast zrobić zwrot do Allegro Pay.
I tak przy otwartej dyskusji minął czas na spłatę, nie dostałem też odpowiedzi w dyskusji czy mam opłacić zamówienie anulowane miesiąc wcześniej, zostały naliczone odsetki oraz obniżone środki Allegro Pay.
Jeśli dobrze rozumiem - sprzedający powinien oznaczyć przedmiot jako zwrócony, zwrócić płatność do Allegro Pay i wtedy z mojego konta znika konieczność spłaty. Co więc poszło nie tak?
Bardzo proszę przyjrzeć się sprawie, proszę o pomoc ponieważ ciągnie się to już trochę za długo, a szczerze mówiąc korzystam prawie codziennie z konta prywatnego Allegro i nigdy nie przytrafiła się mi tak dziwna sytuacja.
Cześć @piekarniagorz, podaj proszę numer zamówienia.
Numer zamówienia
Dziękuję @piekarniagorz, weryfikujemy sprawę.
Generalnie nie robię zakupów z konta firmowego, a już na pewno nie z Pay Business, wiec jak coś pokręcę to pewnie ktoś sie zlituje i mnie poprawi. Jednak rzuciło mi się tu w oczy kilka postów, gdzie sprzedawcy biznesowi nie mogli dokonać zwrotów. Choć fakt, że tam chyba chodziło o normalne płatności. Okazało się, że biznesowi nie mają normalnych zwrotów w ogóle. Muszą prosić o numer konta i odsyłać na konto. Prawdopodobnie powinieneś mu podać ten numer konta i spłacić to sobie samemu...
Dzień dobry @piekarniagorz!
Płatność w tym zamówieniu była wykonana metodą Allegro Pay Business. W przypadku takiej płatności środki wpływają na saldo Allegro Finanse sprzedającego, jednak zlecenie zwrotu środków do kupującego możliwe jest jedynie poza Allegro Finanse. Albo na konto PragmaGO, albo bezpośrednio na konto kupującego.
Taką informację sprzedający otrzymał również od nas 16 lutego, więc powinien wtedy zlecić zwrot.
Bardzo mi przykro, że z powodu opóźnienia w spłacie zostały naliczone karne odestki oraz wpłynęło to na zmnieszenie dostępnych środków.
W tej sytuacji (aby odsetki nie były dalej naliczne) najlepiej będzie abyś uregulował tę płatność. Zrobisz to za pomocą przelewu bankowego. Kwotę spłaty przelej na rachunek wskazany na fakturze. Dla każdego zakupu jego numer będzie taki sam: 75 1140 1078 0000 4033 4900 1014. Jest to rachunek dostawcy usługi, firmy PragmaGO, w tytule przelewu podaj numer zamówienia.
Następnie możesz wypełnić wniosek o rekompensatę w ramach Allegro Ochrona Kupujących (link przesłaliśmy w dyskusji), wówczas koszt rekompensaty doliczymy do rachunku sprzedającego.
Bardzo Cię przepraszam za wypowiedzi Doradczyń w dyskusji, które nie były pomocne i tylko wydłużyły ten proces. Zgłosiłam to, aby taka sytuacja nie powtórzyła się w przyszłości.
Na razie pozostaw proszę dyskusję ze sprzedającym otwartą.