anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przeglądarka Firefox nie rozpoznaje pola karty kredytowej/debetowej w trakcie procesu zakupu.

R_K_S
#7 Wielbiciel#

Cześć.

Chciałbym zgłosić i prosić o naprawienie formularza do wypełnienia danych karty płatniczej/debetowej/kredytowej.

W trakcie zakupów przeglądarka Firefox , aktualnie w wersji 134.x nie rozpoznaje już właściwych pól i nie jest w stanie podpowiedzieć numerów kart płatniczych.

Wiem, że można zapisać karty w serwisie Allegro, lecz z pewnych względów nie chcę tego robić w ten sposób.

Przeglądarka jest ustawiona poprawnie, test na stronie Mozilli na GitHubie pokazuje wyraźnie, iż działa jak trzeba.

https://mozilla.github.io/form-fill-examples/basic_cc_2.html

Natomiast w procesie finalizacji zakupu od jakiegoś już czasu przestało to działać... a skonfigurowane metody płatności trzeba ręcznie uzupełniać za każdym razem, co jest frustrujące...

R_K_S_0-1738601321380.png

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@R_K_S Proszę Cię o doprecyzowanie. Czy masz na myśli skanowanie danych karty za pomocą aparatu w telefonie? Nie do końca rozumiem, co masz na myśli poprzez "podpowiadanie numerów karty".

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

R_K_S
#7 Wielbiciel#

Ok 🙂

Firefox v134 na komputerze PC, Windows 11 / Linux / Mac OS

Na jesieni jeszcze działało poprawnie, skonfigurowane metody płatności (np. zapisane wirtualne karty) podpowiadały się (po użyciu czytnika linii papilarnych lub fizycznego klucza U2F), a teraz (od jakiegoś już czasu przeglądarka nie rozpoznaje już tego pola jako pola z numerem (danymi) karty płatniczej, przez co nie mogę uzyć żadnej ze skonfigurowanych metod płatności za pomocą używa nej przeglądarki.

Zrobiłem próbe, na świeżej instalacji oraz świeżym profilu FF, lecz zachowuje się to tak samo. Stąd przypuszczam, iż nie jest to po stronie mojej, tylko została dokonana jakaś zmiana w kodzie strony Allegro, przez co przeglądarka jest w stanie rozpoznać tego pola/tych pól jako formularza z danymi kart.

Chciałbym, aby było to naprawione 🙂

oznacz moderatorów

R_K_S
#7 Wielbiciel#

Gdy pola w oknie tym jeszcze działały, to po jego wypełnieniu wyglądało np. tak - pole zmieniało kolor na żółty (wypełnione, a po prawej pokazywała się ikona karty - np .VISA/MC

Od jakiegoś czasu FF już nie rozpoznaje tego pola jako formularza z danymi kart

R_K_S_0-1738609806326.png

Najprostszy test:

Odpalić przeglądarkę Firefox

z menu "narzędzia / ustawiania / prywatność i bezpieczeństwo / automatyczne wypełnianie / Zachowywanie i wypełnianie metod płatności. / zachowane metody płatności"

proszę dopisać dowolna dane karty płatniczej (byle sumy kontrolne się zgadzały, aby numer został przyjęty, to i tak tylko na test).

Test 1 - sprawdzić to na profilu Mozilli na GitHubie, czy przeglądarka poprawnie działą z wpisaniem danych - na testy nie musimy się bawić w logowanie odciskiem palca, rozpoznawaniem twarzy, kluczem sprzętowym, itd.

Jak działa, to teraz test 2 - właściwy - przechodzimy na allegro, dodajemy cokolwiek do koszyka, kupujemy - wybierany metodę płatności karta (bez podpowiedzi allegro, aby karta nie była zapisana w allegro) i powinno się pokazać pole do wybory karty, a niestety się nie pokazuje...

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@R_K_S Bardzo Ci dziękuję za tak szczegółowe wyjaśnienie i opisanie zaistniałego problemu. 🙂 Skierowałam sprawę do działu technicznego. Będę Cię informować na bieżąco. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów