Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zrezygnowałem z paczki kiedyś , środki z Allegro pey mi wrócono czyli umowa została rozwiązana. Paczka doszła teraz bo była premierka gry, wartość 300 zł odebrałem ja bo tez zamawiałem inne rzeczy i zdziwiony ze to przyszło. Co jak tego nie wrócę ? Wygloda ze sprzedający albo ktoś tak pracujący zrobił pomyłkę i mi to wysłał . Według prawa nie muszę tego odsyłać ?
@brook1234 skontaktuj się ze sprzedawcą , towar nie należy do Ciebie ,jak się połapie może dojść do niezbyt komfortowej dla Ciebie sytuacji
Według prawa nic Mi nie grozi 😉 Błąd obsługi
Zrezygnowałeś z zakupu (czyli odstąpiłeś od umowy).
Allegro Pay zwróciło ci pieniądze → więc umowa przestała obowiązywać.
Sprzedawca, mimo to, omyłkowo wysłał towar, który nie ma już podstawy prawnej do wydania.
Zatem towar trafił do ciebie bez podstawy prawnej — w świetle przepisów to tzw. świadczenie nienależne.
„Świadczenie jest nienależne, jeżeli ten, kto je spełnił, nie był zobowiązany lub jeżeli podstawa świadczenia odpadła.”
Oznacza to, że otrzymałeś rzecz, której nie powinieneś otrzymać, więc powinieneś ją zwrócić osobie, która ją wysłała.
Nie.
Nie jesteś już właścicielem tego towaru, bo nie zapłaciłeś i umowa nie obowiązuje.
Zatrzymanie go mimo wiedzy, że został wysłany omyłkowo, może zostać potraktowane jako bezpodstawne wzbogacenie (art. 405 KC) albo — w skrajnym przypadku — przywłaszczenie cudzej rzeczy (art. 284 §1 KK).
„Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze lub do zwrotu jej wartości.”
Czyli jeśli nie oddasz, sprzedawca ma prawo domagać się:
zwrotu gry, albo
zwrotu pieniędzy (300 zł).
Najbezpieczniej:
Skontaktuj się ze sprzedawcą (np. przez Allegro) i poinformuj, że towar dotarł mimo wcześniejszego odstąpienia i zwrotu środków.
Zapytaj, czy chcą, żebyś odesłał paczkę, czy ją anulują w systemie.
Zrób to na piśmie (np. wiadomość w systemie Allegro lub e-mail), żeby mieć dowód, że działałeś w dobrej wierze.
Jeśli zatrzymasz produkt i sprzedawca to zauważy:
może zażądać zwrotu lub zapłaty,
w razie sporu — może pozwać o bezpodstawne wzbogacenie,
w wyjątkowych przypadkach (gdyby uznał, że zrobiłeś to świadomie) — zgłosić przywłaszczenie, choć w praktyce raczej skończyłoby się na wezwaniu do zwrotu lub zapłaty.