anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zastraszanie i groźby ze strony sprzedawcy po wystawieniu opinii

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:112835151
#7 Wielbiciel

Szanowni Państwo, 

Chciałbym zgłosić niepokojące zachowanie sprzedawcy [edycja] Po wystawieniu przeze mnie opinii w serwisie Allegro (negatywnej, ale zgodnej z prawdą, opisującej moje doświadczenia dotyczące kontaktu telefonicznego oraz stanu produktu). Otrzymałem od sprzedawcy wiadomość SMS oraz e-mail o charakterze zastraszającym.

Sprzedawca powołuje się w niej na artykuły kodeksu karnego (212 i 268), grozi złożeniem prywatnego aktu oskarżenia oraz domaga się ode mnie zapłaty kwoty 2000 zł tytułem „odszkodowania”.

Uważam, że taka forma kontaktu jest próbą wywarcia presji na kupującym, aby usunął swoją opinię, co jest niedopuszczalne i stoi w sprzeczności z zasadami Allegro.

Posiadam zrzuty ekranu SMS oraz e-mail.

W jaki sposób mogę zgłosić sprawę na allegro i komu przesłać zrzuty ekranu ?

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Grożenie sądem - to nie jest grożenie w potocznym tego słowa znaczeniu.

On Cię informuje o możliwości podjęcia takich kroków - co samo w sobie jest wymogiem formalnym gdyby sprawę faktycznie chciał skierować na drogę sądową - do czego ma prawo - jeśli uważa, że jego dobra zostały naruszone.

Żyjemy w wolnym kraju 🙂 

Tak czy inaczej szansa na taki finał jest naprawdę minimalna a jeśli nie masz sobie nic do zarzucenia to nie masz się czym przejmować - to sprzedający będzie musiał udowodnić swoje racje przed sądem. 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@Client:112835151  ale on grozi, że pójdzie do sądu, czy informuje🤔

Zobacz jakie mogą być skutki niewłaściwego komentarza https://simpliteca.com/medycyna/sprawa-przeciwko-znany-lekarz/

oznacz moderatorów
Mido
#12 Orędownik

Ty masz prawo wystawić negatywa, sprzedający ma prawo się bronić - jedyną formą obrony jest dla dla niego pozew sądowy. Nie zastrasza cię, tylko informuje że może takie kroki podjąć. Inna sprawa że raczej tego nie zrobi

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:112835151 prześlij mi proszę zrzuty tych wiadomości wraz z linkiem do tego wątku na adres spolecznosc@allegro.com 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Witam, wszystko zostało wysłane na podany adres e-mail. 

oznacz moderatorów
jabollus
#12 Orędownik

@Client:112835151  napisał(a):

opisującej moje doświadczenia dotyczące kontaktu telefonicznego

Ja już oduczyłem się odbierać telefony od Sprzedających. Nigdy nic dobrego z tych telefonów nie było.

Skoro jest otwarta Dyskusja, to niech tam pisze. Jak mimo to dzwoni, to wiem, że będzie sapać.

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Do nikogo nie „sapałem”, wręcz przeciwnie to ja zostałem źle potraktowany. Mimo wadliwego towaru. 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@Client:112835151  parzcież @jabollus  napisał, że to sprzedający "sapią"  😉

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Jejku rzeczywiście, najmocniej przepraszam, źle zrozumiałem. 🙂

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:112835151 mam Twoją wiadomość, więc dziękuję i już działam. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
jabollus
#12 Orędownik

@Client:112835151 A co ten Sprzedający nagadał Tobie przez telefon?

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:112835151 

śmieszą mnie tego typu posty, publicznie obrażasz sprzedawcę

i żalisz się, że stosuje prawo

art 23 i 24 kodeksu cywilnego znasz?

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Pani Ola jest już poinformowana o zaistniałej sytuacji i to było moim celem. Więc bez kręcenia dalszej afery. Dziękuję za uwagę i dobranoc. 😴 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

używaj @i wybieraj nick z listy będziesz konkretnym osobom odpisywał @Client:112835151 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Pani Ola jest już poinformowana o zaistniałej sytuacji i to było moim celem. Więc bez kręcenia dalszej afery. Dziękuję za uwagę i dobranoc. 😴 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@Client:112835151  Pani Ola przekazała tylko informacje dla bliżej niezidentyfikowanego zespołu specjalistów 😁 pozdrawiam i życzę sukcesów przy kolejnych zakupach😉

KOGIEL_T_0-1758230966640.png

oznacz moderatorów