Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, czy do Państwa w przesyłkach, które zupełnie niepotrzebnie wysyłane są w ogromnych kartonach upychane są śmieci? Wszelkiego rodzaju folie z innych dostaw, pocięte kartony, stare gazety, szmaty - mały towar spokojnie można wysłać w mniejszych opakowaniach, jednak co raz częściej otrzymuję przesyłki w zawyżonych opakowaniach do granic możliwości wypchanych śmieciami? To jakaś nowy sposób na pozbywanie się odpadów z firm??
@Piegulina najczystsza ekologia , to co ma trafić do śmietnika jeszcze raz spełnia zacną rolę ,to allegro swoją zachłannością doprowadziło do tego ,że sprzedawcy szukają wszędzie oszczędności,
To jest ekologiczna wysyłka, do tego jeszcze często pakuję kratki do jajek, są lepsze od drogich folii do pakowania (choć szmat nie daję, bo to się oddaje na PSZOK i rzeczywiście mogłoby kogoś wkurzyć). Wyjaśnienie jest proste. Każdy kurier paczkami rzuca. Jak nawet jest w miarę ostrożny to i tak praktykuje np rzuty z auta na auto. Nie mówiąc o geniuszach dosłownie wkopujących do paczkomatu. Wiesz ile razy sama wyszarpywałam z paczkomatu paczkę z np etykietą C na siłę upchniętą do skrytki B? To o czym piszesz ma swoją nazwę. Jest to tzw "pancerna wysyłka". Na FB od jakiegoś czasu nazywają to "przesyłką antykurierską" 🙂 Paczki z rzeczami tłukącymi muszą być bardzo solidnie opakowane, inaczej co chwilę są uszkodzenia. A odszkodowania od firmy kurierskiej za to się niedostanie, zawsze winą będzie złe zapakowanie. Tak naprawdę to dla Ciebie bez większej różnicy będzie w co zapakuje. Jak popakuje w nowe folie to tak samo musisz je na śmietnik wynieść. Będzie wtedy tylko mniej ekologicznie i drożej... Choć na te ciuchy to bym delikatnie zwróciła uwagę sprzedawcy, ale tylko uwagę. Bo to ktoś kto dba by dotarło bezpiecznie i zwyczajnie nie pomyślał...
A ludzie naprawdę doceniają takie wysyłki. Wielu kupujących specjalnie pyta przed zakupem jak są pakowane. I jak słyszą, że pancernie to od razu czują się bezpieczniej. Nawet książki które akurat ja kupowałam kiedyś uratowało mi zapakowanie w folię i gruby karton. Paczka ewidentnie przyjechała przepakowywana na sortowni. Jednak zawartość cała...
Oceny na zdjęciach są z innego portalu właśnie za takie pakowanie.
Ach a wielkie kartony, a nawet karton w kartonie toteż część pakowania pancernego. Paczka ma spaść z większej wysokości i zawartość ma przetrwać... To amortyzacja.
Kurierzy rzucali i będą rzucać paczkami, niszcząc towary, powodując dodatkowe koszty i stres dla obu stron, często sprzedawcy zmuszeni są dać większy karton i porządny wypełniacz by zminimalizować ryzyko zniszczenia towaru.
Ładny kolorowy wypełniacz drogo kosztuje, zwiększy to ceny towarów o 10-30 zł. By klient i tak go wyrzucił.
Ekologia - zamiast tracić pieniądze na dodatkowy śmieciowy plastik-wypełniacz, lepiej faktycznie użyć starych kartonów i folii pakowej która równie dobrze spełnia rolę ochronną zamawianego towaru.
Produkt ma dotrzeć do klienta cały i bezpieczny.
Wiadomo że droższe produkty będą wysyłane ładniej zapakowane, trzeba brać pod uwagę klasę cenową.
@Piegulina @AnnaG-Antyki @mdrogeria To wcale nie jest przypadłość Allegro. Ostatnio z Niemiec tez dostałem paczkę, w której wypełniaczem były m.in. pogniecione w kulki gazety. O ile to jest czyste, to nie widzę problemu. Po pierwsze, jak pisali koledzy- jest to dobre zabezpieczenie antyrzucawkowe 🙂 Po drugie w cennikach firm kurierskich jest obecnie coraz mniej gabraytów do wyboru, a najczęściej likwidowane są te najmniejsze. Wysłanie paczki 10x20x30 przeważnie kosztuje tyle samo co 30x40x50, liczy się głównie waga - więc firmy kupują ujednolicone opakowania. Towar nie może latać w środku, bo nie przeżyje transportu, więc lepiej wypełnić czymś z odzysku, niż kupować ekstra wypełniacze. Zwłaszcza te "ekologiczne" są szczególnie drogie
Nigdy nie pisałam, że jest to przypadłość Allegro. Wspominałam nawet o FB i dawałam komentarze z V. Zresztą z O... też mam za pakowanie super komentarze tyle, że tam tylko cegiełki się zaznacza jak tu bez opisów to nie wrzucałam. I właśnie na O... najczęściej przed zakupem pytają o metodę pakowania. Ludzie, którzy wiedzą o co chodzi chcą mieć tak pakowane. Wiadomo po uszkodzeniu to nerwica dla obu stron... Lepiej zabezpieczać.
ekologia się kłania, zamiast się cieszyć z powtórnego wykorzystania produktów ty masz pretensje
ile płacisz za opakowanie produktu na allegro?
jak odstaniesz towar w czymś takim
to dopiero będziesz mieć problem
Haha dostawałam z podobnymi ze sklepu kosmetycznego. Dzieciak zawsze rozrywał paczkę i musiałam zamiatać... Choć i tak pół biedy, bo dawali ekologiczny i był bodajże z kukurydzy czy czegoś tam robiony, a nie ze styropianu. Kupa śmiechu z tego była na FB, bo jak zostało na podwórku to ślimaki go uwielbiały i zjadły sprzedawcy pierwszą partię eko wypełniacza:)
Jednak zdecydowanie nawet ze szmatami miałabym mniej kłopotu...
@Piegulina U mnie już producent się chwali jak towar będzie ekologicznie upchany z wypełniaczami z odzysku - gazety, pocięte kartony itp. Dzięki temu mogę sobie poczytać gazety z Brazylii, Maroka, Pakistanu, Niemiec i całej reszty świata.
Wszystko powtórnie użyte w moich paczkach. Ja jeszcze ścinek z niszczarki używam. Nawet kawałki drewna, jeśli towar ma ostre krawędzie. Szmata też się zdarzyła, żeby klient się nie pokaleczył.
Nie dość że to ekologia, to również zmniejszam ślad węglowy, bo paczki nie są niszczone przez przewoźników. Jak na kilkadziesiąt tysięcy paczek kilka miało uszkodzony karton zewnętrzny, ale towar nie uległ uszkodzeniu. Zniszczonych 0. Towar wysłany w kartonie bez porządnego wypełniacza ma duże szanse na uszkodzenia.
@Piegulina a czy dopłaciła byś za nowy karto + dedykowane wypełnienie np. 5 zł bo tyle lub więcej to kosztuje ?
Ekologia jak są to czyste rzeczy to nie widzę problemu, co do szmat to przegięcie 😞