anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Ochrona kupujacych

Client:64868212
#1 Nowicjusz

Hej mam pytanie, nie mogę skontaktować się ze sprzedającym w sprawie reklamacji zgłosiłam do Allegro ochrony kupujących i napisali e-mail że muszę iść na policję co w takiej sprawie mam zrobić aby nie musieć iść na tą policję ?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Trzeba było od oszustów i złodziei nie wyzywać teraz to juz w systemie jest że masz iść na policję i bez zgłoszenia nie będzie protecta a za fałszywe zgłoszenie grozi odpowiedzialność karna do 5 tys zł grzywny i nawet pozbawienie wolności

oznacz moderatorów

Client:64868212
#1 Nowicjusz

Nie wyzywałam w żaden sposób. Zresztą kogo miałabym wyzywać jak sprzedawca nawet nie odpowiadał na reklamacje przez cały okres zgłoszenia 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:64868212  no przecież masz wszystkie dane sprzedającego, to zadzwoń, albo napisz e-mail, ale jak nie odpowiada w dyskusji, to raczej wątpię, aby chciał się z Tobą kontaktować 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Client:64868212 jeżeli taki warunek został przedstawiony w korespondencji, to nie ma możliwości jego ominięcia, jeżeli chcesz, żeby wniosek został rozpatrzony. Zachęcam więc do zgłoszenia sprawy na policji. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

a ja nie zachęcam

zgłoszenia sprawy na policji, bo co tak na prawdę możesz zgłosić?

art 286kk

Art. 286. Oszustwo

Dz.U.2025.0.383 t.j. - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
czy jesteś n pewien i czy masz dowody, że doszło do oszustwa?
zadzwoń do sprzedawcy i się z nim skontaktuj lub wyślij mu maila czy list pocztą

@az1rael piesze o tym

Art. 238. [Fałszywe zawiadomienie o przestępstwie]

Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

a teraz przeczytaj ze zrozumieniem sobie analizę prawną

i zobacz w co cię pakuje allegro
jeżeli policja podejmie sprawę licz się, że będziesz wezwany na przesłuchanie (mogą to zrobić u Ciebie w twojej miejscowości lub nie muszą)
i na sprawę do sądu  w miejscowości sprawcy
oznacz moderatorów