anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro protect

kryniu_2007
#7 Wielbiciel#

Witam. Kupiłem pezedmiot po przez licytacje, sprzrdajacy poprosił o przelew tradycyjny , przelałem pieniądze, przedmiot przyszedł ale okazało się być  nie zgodny z opisem. Wiec założyłem spór. Dprzedajacy niechce zwrotu przyjac. Jest osobą prywatną. Poprosiłem o pomoc pracownika allegro. Po czym on stwierdził że  sfinalizowania transakcji dokonaliśmy poza allegro. Ze niby czym??? Przecież alegro dopuszcza przelew tradycyjny. Przedmiot wysłany paczkomatem. Nie rozumie. Czy Wy coś możecie mi wyjaśnić?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@kryniu_2007 już Ci tłumaczę, prywatny sprzedawca nie musi przyjmować zwrotu, bo tak stanowi prawo, po drugie jakim cudem Allegro może wiedzieć, że zapłaciłeś jak nie dokonałeś zakupu przez Allegro🤔 , sam fakt, że było wysłane paczkomatem niczego nie zmienia🙁

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@kryniu_2007 już tłumaczę kupiłeś poza allegro bo płatność nie poszła przez allegro tylko bezpośrwdnio na konto kupującego = brak pomocy allegro i brak protect, możesz założyć pozew z powództwa cywilnego indywidualnie

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@kryniu_2007 niby zakup na allegro ale płatność poza allegro. W dyskusji załącz potwierdzenie przelewu i wiadomości z informacją o przelewie na wskazane przez sprzedawcę dane.

Nie rób zwrotu tylko składają reklamację na niezgodność z opisem.

oznacz moderatorów

kryniu_2007
#7 Wielbiciel#

Tak też zrobiłem i pracownik allegro nadal pisze ze tranzakcja zakończona poza allegro. W regulaminie allegro protect pisze jasno ze zapłata jak to się mówi z ręki do ręki jest to załatwienie poza alegro wiec nie wiem o co im chodzi???

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Jak allegro "przytuliło " prowizję za sprzedany przedmiot to nie powinni się tłumaczyć że sprzedaż był poza portalem.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@kolekcjoner608  płatnośc poza allegro - transakcja widnieje jako nieopłacona-> po kilku dniach allegro z automatu zwóci prowizje.

Dlatego nie chce barć odpowiedzialności i wypłacać AP

oznacz moderatorów

#21 Demiurg#

@kryniu_2007 a w formularzu jaką opcje płatności wybrałeś?

oznacz moderatorów

#21 Demiurg#

@kryniu_2007 bo chodzi o te wykluczenie

Zgodnie z regulaminem Allegro Protect, nie udzielimy wsparcia, jeśli: 

• odbierzesz produkt i zapłacisz w miejscu sprzedaży np. w sklepie, a nie przez Allegro

Możesz powalczyć ale wątpię czy coś zdołasz ugrać. 

Tak jak piszą przedmówcy. Zostaje ci droga cywilna.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@kryniu_2007 tak jak pisaliśmy w dyskusji, nie sfinalizowałeś transakcji na Allegro. W przypadku kiedy wygrałeś licytację zakup jest widoczny w zakładce [moje zakupy], jeżeli jednak nie opłacisz go przez platformę dostępnymi metodami np. przelewem tradycyjnym, nie jest on sfinalizowany na Allegro i w związku z tym nie masz możliwości skorzystania z Allegro Protect. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów