anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro staje po stronie sprzedającego w przypadku kiedy sprzedający przysyła niekompletny towar ?

biurocentrumoska
#7 Wielbiciel#

W dniu 4.06.21 kupiłam na Allegro od firmy [edycja] skrzynię na zabawki [edycja] nr zamówienia a3d28ac1-c572-11eb-9ec3-899c9c51b00d za 125 zł /skrzynia na zabawki z kółeczkami / -taka jest na zdjęciu i tak jest opisana. Bardzo odpowiadały mi jej wymiary dł.70 gł.35 wys.z kółeczkami 42. No więc dość duża i dość ciężka. Skrzynię na zabawki kupiłam dla wnuka i musiałam przy pomocy męża przetransportować ją na inny adres do mieszkania wnuka. Było to 11.06.21 na drugi dzień po otrzymaniu przesyłki. Właśnie w tym dniu w mieszkaniu byli montażyści z Ikei, którzy mieli skręcać inne meble, zakupione w Ikei. Poprosiłam ich o pomoc w skręceniu skrzyni za dodatkową opłatą. Wyrazili zgodę. 

Po rozpakowaniu okazało się, że skrzynia nie posiada żadnych ale to żadnych nawierconych otworów na śruby.

Zaczęli się śmiać i zapytali czy mam osobistą wiertarę bo zgodnie z informacją sprzedającego SKRZYNIA DO SAMODZIELNEGO MONTAŻU ,KTÓRY TRWA KILKA MINUT. Oczywiście takowej nie posiadam. Użyli więc swojej. Po nawierceniu dziur, które były pozaznaczane KROPKAMI ! ! Próbowali ją skręcić. Okazało się, że śrubki do zawiasów też nie pasują. Po przeglądzie innych drobnych akcesoriów stwierdziliśmy, że BRAKUJE KÓŁEK !!!!

ZADZWONIŁAM DO SPRZEDAJĄCEGO

Długo nie odbierał telefonu, rozłączał rozmowy. Wysłałam mu SMS prosząc o pilny kontakt. Wreszcie oddzwonił. Poinformowałam go o całej sytuacji. Pierwsze co usłyszałam to to, że skrzynia z kółkami to inny droższy towar a moja jest bez kółek ! ! Wściekłam się i powiedziałam, że jest zwykłym oszustem i naciągaczem, że wystawię mu bardzo złą opinię na Allegro za przysłany "bubel" i że przekazuję telefon montażystom z Ikei, żeby się skonsultować między innymi jakich mają użyć śrub do zawiasów, bo te które są nie pasują, nie trzymają zawiasów, jaķ również nie zaznaczone wogóle są miejsca, gdzie należy zamontować podnośnik. 

SPRZEDAJĄCY SIĘ ROZŁĄCZYŁ. Po chwili przysłał mi SMS, w którym napisał, że skieruje sprawę do sądu cywilnego z art.212 za poniżanie go przy innych. Wreszcie jakoś sklecili skrzynię i pouczyli mnie, żeby nie podnosić pokrywy, której nie trzymają śruby. Podziękowałam im i zapłaciłam 20 zł. Wróciłam do domu.

Na drugi dzień rozpoczęłam przez Allegro dyskusję ze sprzedającym, w której między innymi dowiedziałam się, że nie mam oleju w głowie, pytał skąd we mnie tyle jadu i stanął przy swoim, ŻE PRZECIEŻ MOGĘ ZWRÓCIĆ SKRZYNIĘ ALE NIENARUSZONĄ -  NA SWÓJ KOSZT A ON ROZPATRZY REKLAMACJĘ? Odpisałam, że on po skrzynię ma przysłać kuriera i zabrać ją sobie,  ale najpierw zwrócić mi 125 zł + 25 zł koszt przesyłki. Odpisał , żebym to sobie "wybiła z głowy".

Skontaktowałam się z Allegro i rozmawiałam z bardzo miłą p.Magdą. Przyznała mi rację, że mam dochodzić swego ale na ostateczną decyzję Allegro mam poczekać, będzie przysłana

ZOSTAŁA PRZYSŁANA PO BARDZO KRÓTKIM CZASIE.

Jej treść: że mam odesłać nienaruszony towar sprzedającemu a on rozpatrzy reklamację. 

Pożyczyłam Allego skutecznej ochrony SPRZEDAJĄCEGO!!!!!, i zakończyłam dyskusję.

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

xyz96
#21 Demiurg#

@biurocentrumoska Jeżeli towar ma wady, absolutnie nie masz obowiązku odsyłać go w stanie nienaruszonym, możesz odesłać w takim stanie, w jakim jest. W piśmie reklamacyjnym wysłanym sprzedawcy mailem określasz te wady, braki, niezgodności z opisem i domagasz się naprawy, wymiany, obniżenia ceny lub zwrotu wszystkich kosztów, także kosztu odesłania. Naprawa lub wymiana + wysyłki reklamacyjne też na koszt sprzedawcy. Musisz jednak towar odesłać, sprzedawca bez odesłania może reklamację odrzucić z tego powodu.

Okres rękojmi, na podstawie której złożysz reklamację, trwa dwa lata. Nie może być tak, aby po zmontowaniu przedmiotu ten okres się kończył. Masz prawo reklamować towar po montażu.

Nie zamykaj Dyskusji zanim sprawa nie zostanie załatwiona. Jeśli nie zostanie załatwiona, zamknij ją po 14 dniach jako nierozwiązaną i złóż wniosek o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących; https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/wybor-zamowienia

oznacz moderatorów

Sojiro
#12 Orędownik#

Dokładnie, przede wszystkim nie daj się zastraszyć sprzedającemu, może on sobie pisać co chce, ale reklamację musi rozpatrzyć i jeżeli wszystko jest tak jak opisałaś to racja jest po Twojej stronie i będzie on musiał uznać Twoje roszczenia.

oznacz moderatorów

biurocentrumoska
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za wsparcie. Po stwierdzeniu Allegro , podziękowałam im za wsparcie i napisałam m.in. , że najważniejsze jest "żeby interes się kręcił i zamknęłam dyskusję.  Oczywiście złożę wniosek do POK i postaram się odesłać "skręconą" skrzynię, chociaż nie wiem jak tego dokonam, bo jest bardzo ciężka a ja mam 71 lat i chory kręgosłub. 

Ale muszę sobie poradzić, żeby wykluczyć nieuczciwych sprzedawców.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

biurocentrumoska
#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@biurocentrumoska Rozumiem Twoje zdenerowanie spowodowane zaistniałą sytuacją, ale w dyskusji ze Sprzedającym otrzymałaś stosowną informację od naszego pracownika: 

"Sprzedający może warunkować rozpatrzenie reklamacji lub zwrócenie pieniędzy wcześniejszym otrzymaniem towaru. Zazwyczaj kupujący odsyła towar na swój koszt (po wcześniejszym uzgodnieniu sposobu wysyłki ze sprzedającym), a po pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji sprzedający zwraca koszty kupującemu. Zachęcam Państwa do ustalenia sposobu oraz terminu odesłania towaru na reklamację." 

Po tej wiadomości wyraziłaś swoją opinię na temat Allegro i zakończyłaś dyskusję, więc jak możemy Ci pomóc? 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

biurocentrumoska
#7 Wielbiciel#

Halo Ola z Allegro przytaczasz odpowiedź Waszego pracownika "sprzedający może rozpotrzyć reklamację" i co stwierdzi ? ?że nie było kółek ?  / są świadkowie / , a sprzedający , już stwierdził ! , ze z kółkami jest inna skrzynia - droższa . Stwierdzenie możesz odesłać. I owszem mogę ! Ale droga pracownico Allegro , to nie "PACZKA PIELUCH" - lekka i pod pachę ! ! ! Ja zapłaciłam za 100 % towar. A Allegro jest pośrednikiem. Ponadto JA JUŻ NIE WIERZĘ SPRZEDAJĄCEMU.

To skrzynia ważąca kilkanaście kilogramów o wym.70 x 35 x 38 a ja nam 71 lat i urządzałam pokój wnuczkowi. Za wszystko / przywóz, wniesienie , montaż a nawet przesyłki kupione w internecie, bo nie mogę chodzić / MUSZĘ PŁACIĆ. I takie porady - weź i odeślij - 

to czcze gadanie.  Pozdrawiam całe Allegro

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@biurocentrumoska Trudno stwierdzić, jaką decyzję w sprawie reklamacji podejmie Sprzedający jeśli nie chcesz odesłać do niego tego przedmiotu. Zasady zwrotów i reklamacji zakupionych przez internet są takie same dla wszystkich, ponieważ w dużej mierze określa je polskie prawo. W tym artykule znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje oraz zbiór pytań i odpowiedzi dotyczących zwrotów oraz reklamacji. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

biurocentrumoska
#7 Wielbiciel#

Ponadto przypominam! że kupione przedmioty u jakiego kolwiek sprzedawcy, jeżeli są duże i ciężkie i zmontowane a kupujący stwierdzi wady i zgłasza reklamację, to przjeżdża odpowiedni pracownik i stwierdz czy reklamacja jest zasadna. Jeżeli tak to sprzedający zwraca pieniądze i zabiera reklamowaną rzecz. Kupiona skrzynia była również NIEKOMPLETNA !

oznacz moderatorów

biurocentrumoska
#7 Wielbiciel#

Wejdź proszę na nr oferty, którą podałam i poczytaj w opisie co jest napisane . Zanim przelałam pieniądze , dokładnie przeczytałam opis przedmiotu, czas dostawy i zapoznałam się ze wszystkimi szczegółami.

oznacz moderatorów

biurocentrumoska
#7 Wielbiciel#

Dzisiaj zobaczyłam, że Allegro z mojego wpisu usunęło nazwę firmy od  której kupiłam skrzynię na zabawki, jak również został usunięty przez Allegro nr oferty.

Ponadto po każdym zakupie Allegro prosi o wystawienie opinii.

Oczywiście wystawiłam opinie bardzo negatywną sprzedającemu jak również w opinii poinformowałam przyszłych , ewentualnych kupujących o stanie w jakim skrzynia została mi sprzedana oraz że nie było kółek - towar niekompletny.

Przykro mi stwierdzić ale moja opinia NIE ZOSTAŁA ZAMIESZCZONA pod przedmiotem. 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@biurocentrumoska Zgodnie z zasadami Allegro Gadane nie podajemy tutaj loginów konkretnych Sprzedających. Natomiast komentarz, który wystawiłaś Sprzedającemu na Allegro po tym zakupie jest widoczny dla wszystkich w zakładce "Oceny i komentarze" na jego profilu. Widać to tutaj: 

_HolaOla__0-1623998330282.png

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów