Kupiłem towar , zapłaciłem a sprzedawca anulował zakup. Pieniądze są zwrócone gdzieś w zawieszeniu pomiędzy systemami bankowymi, ja straciłem czas i możliwe okazje zakupu innego konkurencyjnego produktu. Śpieszy mi się a nie mam środków do ponownego zakupu. Jaka jest podstawa prawna udostępnionej przez allegro.pl możliwości anulowania zakupu przez sprzedawcę po zapłacie? Czy jest to zgodne z przepisami prawa?
Nie, sprzedawca nie może odstąpić od umowy, choć często bywa tak, że transakcje nie są finalizowane z winy sprzedających. Udostępniona im opcja anulowania nie służy odstąpieniu od umowy. Jeśli zwrócił wpłatę przez Allegro Finanse, powinieneś otrzymać maila od Allegro z taką informacją. Zwrot wpłaty trwa około 3 dni roboczych.
@_Matey sprzedawca może nie zrealizować zamówienia powołując się na błąd, sumienie, uszkodzenie towaru podczas pakowania lub mało wiarygodny klient budzący wątpliwości 🙂 jeśli zwrócił wpłatę szukaj jej Tu:
Kupujący otrzyma zwrot środków:
Allegro to nie prawo tylko platforma sprzedażowa więc oni nic nie ustalają nad tym stoi KC i UoPK
@kostas11 I kupujący i sprzedający nie mogą "olać" zakupu. Kupujący ma prawo do odstąpienia od umowy, sprzedający takiego prawa nie ma. Wszystko w temacie.
@xyz96 nie wiemy co było przyczyną zwrotu kasy 🙂
Napisałem kilka wyjść na jakie moze powołać się sprzedawca, pamiętaj że zgodnie z KC sprzedawca ma 30 dni na wdanie towaru po tym czasie kupujący może odstąpić od umowy, i teraz pytanie czy lepiej oddać od razu jak wie ze nie zrealizuje czy czekać 30 dni jak kupiec sam odstąpi od umowy, zgodnie z prawem 😄
@kostas11 Z tego co napisałeś nadal nie wynika, że sprzedający może odstąpić od umowy. Może ( nie musi ) zrobić to kupujący. Jeśli tego nie zrobi, może domagać się wydania rzeczy. Sprzedający po odstąpieniu kupującego nie może domagać się zapłaty. I nie 30 dni, tylko tyle dni, ile podano w umowie.
Nie rozumiem na jakie przepisy czy regulaminy się tutaj powołujesz, skąd je wziąłeś? Z kapelusza?
Ten temat mnie już też zainteresował, ponieważ już ponownie spotkałam się z anulowaniem zakupu przez sprzedawcę bez rozmowy ze mną i podaniem powodu "brak towaru", który miał w ofercie dalej przez następne dni, albo "błąd techniczny". Nie odpuściłam, straciłam nerwy, czas i poprosiłam o pomoc allegro.
REGULAMIN ALLEGRO
Co, jeśli nie masz produktu, który oferujesz i chcesz anulować zakup
Jako sprzedający masz obowiązek wywiązania się z umowy zawartej na odległość z kupującym. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie masz produktu, który klient kupił w jednej z Twoich ofert:
skontaktuj się z kupującym i zaproponuj mu rozwiązanie
zdobądź brakujący produkt i wyślij zamówienie kupującemu.
Aby uniknąć takich sytuacji, zadbaj o aktualizację stanów magazynowych.
Tylko kupujący może odstąpić od umowy zawartej na odległość. Jeżeli kupujący samodzielnie nie odstąpi od umowy, a Ty zmienisz status zamówienia na Anulowane – nie rozwiązuje to umowy zawartej na odległość z kupującym.
OGÓLNE PRZEPISY
Kiedy sprzedawca może anulować zamówienie (błędna cena):
Błąd jest "ewidentny":Różnica w cenie jest na tyle duża, że przeciętny kupujący mógł zauważyć pomyłkę.(np. telewizor za 10 zł zamiast 1000 zł)
Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli: Sprzedawca musi wysłać do klienta, najlepiej pisemnie, oświadczenie o uchyleniu się od skutków umowy zawartej pod wpływem błędu.
Niezwłoczna reakcja: Błąd należy wykryć i zgłosić jak najszybciej po jego zauważeniu.
Przed potwierdzeniem realizacji: Jeśli sklep nie potwierdził przyjęcia zamówienia do realizacji, łatwiej jest anulować transakcję. (na allegro dostaje kupujący potwierdzenie zaraz po opłacie)
Mam takie osobiste wnioski:
Sprzedawca anulując sam zakup, bez zgody kupującego narusza prawo. Oczywiście, jeśli sprzedawca przez błąd techniczny, czy ludzki nie ma towaru, który nam sprzedał, to każdy normalny klient to zrozumie i po wyjaśnieniu sprzedawcy sam anuluje zakup. Jeśli jednak z różnych powodów, które nie dają mu prawa do zerwania umowy, anuluje je, to oczywiście narusza prawo. Anulowanie zakupu przez sprzedawcę i zwrot pieniędzy nadal nie rozwiązują umowy. Allegro dając możliwość sprzedawcy zwrotu pieniędzy przez ich system, bez anulowania zakupu przez kupującego, tylko przez sprzedawcę daje możliwość nadużyć stosowanych przez sprzedawcę. Na dodatek wówczas kupujący dostaje informację przez system, że:
Sprzedający zwrócił Ci pieniądze za zakupy:
Pieniądze w ciągu 3-7 dni roboczych trafią na konto lub kartę, z którego był opłacony zakup. W mejlu znajdziesz informacje o zwrocie.
Zakończyliśmy Dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu. W przypadku dalszych problemów zgłoś ponownie problem.
Jednakże po anulowaniu przez sprzedawcę zakupu, nasz zakup nadal jest widoczny w naszych zakupach, ponieważ został anulowany bezprawnie przez sprzedającego.
Radzę otworzyć wówczas ponownie dyskusję, jeśli uważamy, że sprzedawca łamie prawo.
NIE WIEM PO CO SPRZEDAWCA MA MOŻLIWOSĆ ANULOWANIA ZAMÓWIENIA NA ALLEGRO, skoro anulowanie zamówień nieopłaconych itp. na które pozwala regulamin allegro jest automatyczne.
Apeluję do Allegro do zmiany tego, ponieważ Polacy uwielbiają robić zakupy na allegro, ale coraz częstsze takie sytuacje problemowe z niektórymi sprzedawcami na allegro mogą ich zniechęcić.