anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z reklamacją

GiGi993
#7 Wielbiciel

Dzień dobry, przed świętami kupiłam stół. Po otwarciu okazało się, że blat ( obie części) są uszkodzone, co oczywiście zostało zgłoszone do sprzedającego. Uznał reklamację i zatwierdził, że wyśle nowy blat w ciągu tygodnia. Co tydzień pisałam kiedy w końcu zostaną wysłane nowe elementy, ale sprzedający się wykręcał, że święta i wgl. Po miesiącu napisał, że nie mają stołu na stanie i mogą mi zaproponować rekompensatę 50 zł (!). Nie zgodziłam się, więc odpisał że wyślą blat kiedy będzie na stanie. Po 1,5 miesiącu dostałam przesyłkę, okazało się, że po pierwsze wysłali jedną część blatu, a po drugie przyszedł w jeszcze gorszym stanie niż poprzednie. Napisałam do sprzedającego o zaistniałej sytuacji, a on na to że mogę odesłać wszystko na swój koszt. Czy to jest zgodne z prawem? Nie chcę już tego stołu, co mogę z tym zrobić? Przecież to jest jawne oszustwo… Zamawiałam na allegro bardzo dużo mebli i nigdy nie miałam takiej sytuacji.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@GiGi993 proste po naprawie reklamacyjnej stół nadal jest nie do użytku. Należy założyć dyskusję nr 2 na allegro bo zakładam że 1 reklamacja była w dyskusji nr 1 poprzez zakładkę moje zakupy zgłoś problem z zakupem. Napisac że zgodnie z zapisami ustawy konsumenckiej zgłaszasz 2 reklamację za niezgodność towaru z umową z roszczeniem odstąpienie od umowy co umożliwia ci art 43e ustawy konsumenckiej punkt 1 Pogrubione zapisy 

Art.  43e. [Obniżenie ceny; odstąpienie od umowy]
1.  Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:
1) przedsiębiorca odmówił doprowadzenia towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d ust. 2;
2) przedsiębiorca nie doprowadził towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d ust. 4-6;
3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;
4) brak zgodności towaru z umową jest na tyle istotny, że uzasadnia obniżenie ceny albo odstąpienie od umowy bez uprzedniego skorzystania ze środków ochrony określonych w art. 43d;
5) z oświadczenia przedsiębiorcy lub okoliczności wyraźnie wynika, że nie doprowadzi on towaru do zgodności z umową w rozsądnym czasie lub bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta.
2.  Obniżona cena musi pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość towaru niezgodnego z umową pozostaje do wartości towaru zgodnego z umową.
3.  Przedsiębiorca zwraca konsumentowi kwoty należne wskutek skorzystania z prawa obniżenia ceny niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o obniżeniu ceny.
4.  Konsument nie może odstąpić od umowy, jeżeli brak zgodności towaru z umową jest nieistotny. Domniemywa się, że brak zgodności towaru z umową jest istotny.
5.  Jeżeli brak zgodności z umową dotyczy jedynie niektórych towarów dostarczonych na podstawie umowy konsument może odstąpić od umowy jedynie w odniesieniu do tych towarów, a także w odniesieniu do innych towarów nabytych przez konsumenta wraz z towarami niezgodnymi z umową, jeżeli nie można rozsądnie oczekiwać, aby konsument zgodził się zatrzymać wyłącznie towary zgodne z umową.
6.  W razie odstąpienia od umowy konsument niezwłocznie zwraca towar przedsiębiorcy na jego koszt. Przedsiębiorca zwraca konsumentowi cenę niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania towaru lub dowodu jego odesłania.
7.  Przedsiębiorca dokonuje zwrotu ceny przy użyciu takiego samego sposobu zapłaty, jakiego użył konsument, chyba że konsument wyraźnie zgodził się na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223

reasumując wada istotna stół bez blatu jest niefunkcjonalny lub nieestetyczny jeśli to są jakieś uszkodzenia politury / lakieru roszczenie naprawy nie przyniosło skutku w postaci naprawienia szkody więc ponawiając reklamację składasz odstąpienie od umowy i czekasz na opłaconą etykiete nadawczą do sprzedawcy lub kuriera po stół w terminie dni 14stu od dnia kolejnego po wysłaniu wiadomości. Jeśli nie możesz otworzyć 2 dyskusji to albo poproś google przez formularz kontaktowy albo podaj moderacji nr zamówienia / poprzedniej dyskusji to ci wznowią / założą drugą etc

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@GiGi993 

Proszę podaj mi numer zamówienia o którym piszesz.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

GiGi993
#7 Wielbiciel

a3feeb81-d902-11f0-ad52-892bd8679b63

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@GiGi993 Rozpocznij dyskusję ze sprzedającym. Możesz to zrobić w tej zakładce.  Jeśli przy użyciu tego narzędzia również nie uda Wam się dojść do porozumienia, poproś o pomoc pracownika Allegro.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów