anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak opcji anuluj zakup - problem

krakow2000
#9 Pomysłodawca

Witam

Zakupiłem towar, po jednym czy 2 dniach miał informację o wydłużonym czasie dostawy nawet o 10 dni. No więc chciałem anulować zakup ale opcji nie było, jedynie był "Zwrot Towaru" (towar jeszcze nie był nadany) cena była poniżej SMART-a więc za wysyłkę zapłaciłem. Nacisnąłem wspomniany zwrot bo przesyłka i tak miała status "czeka na nadanie" a po kontakcie z supportem odpisali mi abym się nie przejmował bo póki sprzedający nie wysłał to ta opcja działa jak ANULUJ ZAKUP. No więc spoko, przecież support mnie nie okłamie... no i dzisiaj dostałem sms z kodem odbioru a kasy za zwrot NIE MAM. Wcześniej zakupiłem towar od innego dostawcy ze względu na wspomniany problem... teraz mam 2x ten sam towar i nie mam zwrotu za swój... z racji braku SMART pewnie za odesłanie będę musiał zapłacić ze swojej kieszeni... 

Ktoś miał podobnie?? Mam nawet na maila odpowiedź supportu z info abym się nie martwił bo zwrot będzie.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@krakow2000 Opcja anulowania może się nie pojawiać, jak zamówienie zmieni status. Wówczas będzie dostępna tylko opcja zwrotu. 

Sprzedający może nie zauważyć w trakcie realizacji zamówienia zwrotu towaru, dlatego pewnie wysłał przesyłkę. W tej sytuacji, najlepiej będzie jak skontaktujesz się bezpośrednio ze sprzedawcą i wyjaśnisz, że odstępujesz od umowy i nie odbierzesz przesyłki. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

krakow2000
#9 Pomysłodawca

W sumie racja, nie odbierać... NATOMIAST wiesz... dostałem maila, że mam się nie przejmować BO to jest to samo co anulowanie a tu dostaję sms-a... o nie odbieraniu przesyłki w sumie nawet nie pomyślałem (jeszcze nie odebrałem)... dzięki.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@krakow2000 czym zamawiałeś, Allegro Delivery automaty czy InPost paczkomaty wracają za darmo 🙂 więc nie odbieraj, bo będziesz musiał odesłać na swój koszt 🙂 a tak jak wróci sprzedawca odda Ci za towar i najtańszą wysyłkę 🙂

Prawnie niema czegoś takiego jak anulowanie, odstąpiłeś tyle sprzedawca odda CI kasę jak wróci paczka 🙂 druga sprawa to że allegro zmienia status na nadane jak kurier zeskanuje paczkę, jak było to nadanie w automacie to czasem jest wieczorem lub na drugi dzień, sprzedawca nadał i nic już nie zrobi nawet jak odstąpisz, wyruszy w drogę do Ciebie 🙂

krakow2000
#9 Pomysłodawca

Nawet jak nie masz SMART-a? Orlen Paczka. Spoko, rozumie tylko nawet zaraz po zakupie nie miałem opcji anulowania zamówienia (kupiłem u innego sprzedającego) i zaraz po zakupie było tylko ZWROT TOWARU... po kontakcie z supportem napisali, że to jest to samo i mam się nie martwić. Mam nawet maila od nich...

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@krakow2000 wszystkie paczki Allegro Delivery do automatów, wracają nieodebrane za darmo, więc zostaw w skrytce, wróci do sprzedawcy i odda Ci kasę 🙂

Jak odstąpiłeś to paczka tak naprawdę nie należy już do Ciebie 😄

Bo anulowanie jest tylko na początku puki sprzedawca nie zmieni statusu na w realizacji 🙂

krakow2000
#9 Pomysłodawca

Właśnie zapomniałem o tym aby paczka została w skrytce... nie odebrałem to ją tam zostawiam.

oznacz moderatorów

krakow2000
#9 Pomysłodawca

Jedyna rzecz która mnie irytuje to fakt iż sprzedający w piątek nadał paczkę, ja odstąpienie od umowy złożyłem w sobotę a w Niedzielę jeszcze nie było aktualizacji... w innym wypadku bym sobie zostawił i nie kupował nowego od innego sprzedawcy bo kosztów wysyłki i tak nikt mi nie zwróci.

oznacz moderatorów