Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, aktualnie mam problem że sprzedającym, kupiłem telefon, jest w nim wada fabryczna, instalacja rzekomo "nowego systemu" nic nie dała, problem nadal występuje, sprzedający w dyskusji pisał że "jego serwis" stwierdził że problemu nie ma, a problem jest dalej, a allegro protect wymaga ode mnie abym przyjął odrzuconą reklamacje i zabrał telefon do serwisu Samsunga i serwis ma potwierdzić że wady nie da się usunąć, co najlepiej zrobić i czemu to ja mam iść do serwisu z telefonem ? Skoro to jest po stronie sprzedającego aby usunął problem albo oddał pieniądze ?
@WebSpideyJV skoro sprzedawca i serwis odrzuca reklamację, nic nie zrobisz, allegro nie sąd, odbierz telefon i udaj się do serwisu o ile chcesz coś z Protect lub do rzecznika konsumenta i do sądu po ekspertyzie 😞
@WebSpideyJV jak się nie zgadzasz z decyzją sprzedawcy to musisz przedstawić/udowodnić istnienie wady. Najlepiej mieć pismo od autoryzowanego serwisu producenta
Sprzedający odrzucił reklamację - miał do tego prawo jeśli uważa, że urządzenie jest sprawne.
Jeśli się z tym nie zgadzasz i uważasz, że wada faktycznie istnieje to musisz mieć na to papier i załatwić go we własnym zakresie - najlepiej właśnie w serwisie producenta.
To po co jest allegro skoro nic nie może. Mam podobną sytuację jak osoba wyżej i zastanawiam się nad zamknięciem konta. Jakość obsługi bardzo spadła.
@renatam0412 ale jak Ty to sobie wyobrażasz, że Allegro on-line zadecyduje, że telefon jest sprawny lub nie🤔
Dyskutowalismy w innym temacie i fajnie, ze moge sie wypowiedziec. Tak, Allegro NIE WIE kto ma racje. Ale wie co wolno a czego NIE wolno sprzedawcy. I tego nie respektuje. Nie 'zwroci' nawet uwagi, ze sprzedawca nie respektuje jakiegos przepisu. "U nas dziala" nie powinno byc wystarczajace dla Allegro. Bo ja jak cos potrzebuje to musze esej pisac, ale sprzedajacy NIC nie musi. Wiesz co sie okazalo z moim aplintuerem? Allegro 'zaakceptowalo' odmowe reklamacji bo 'u nas dziala'. Okazalo sie, ze serwis do ktorego wyslali NIE WIEDZIAL o zrodle problemu a za 'eskpertyze' zaplacili.... 20zl - na zasadzie - pan zerknie czy gra. Jakby Allegro poprosilo o DOKUMENT czemu odrzucaja reklamacje itp - nie byloby tematu.
Poszlo z ubezpieczenia - usterka stwierdzona, sprzet naprawiony. A sprzedawca nawet nie pouczony, ze nie wolno tak robic. I pewnie nadal tak robi. Nie uwazam, ze to ja powinienem tak drazyc temat, odmow reklamacji 'bo ja tak mowie' to troche za malo, moim zdaniem. Przynajmniej po to ludzie ida do Allegro aby miec wiecej niz 'bo ja tak mowie'.
U mnie, z tego co pamietam spredajacy ODMOWIL ponownej reklamacji, w ogole nie chcial przyjac sprzetu 'bo u nas dzialalo'. To jawne lamanie prawa. I Allegro o tym wiedzialo. I nie zrobilo nic. Pozwolilo sprzedawcy na NIE wywiazanie sie z OBOWIAZKU. Mieli bowiem obowiazek przyjac drugi raz sprzet. Mogli powiedziec 'u nas dziala' - spoko. I tyle. Ale Allegro zakonczylo na zasadzie: 'no sprzedawca moze w ogole nie przyjac reklamacji'. I tak tez byla dyskusja, 'na sprzet uzywany nie ma rekojmii' - to klamstwo tez nie spotkalo sie z reakcja Allegro. Tego Allegro tez nie wiedzialo? Wiedzialo. I co? I nic. I z tym ludzie maja problem.
@renatam0412 allegro nie jest stroną transakcji, czy jak kupisz w galerii telewizor, idziesz do sklepu czy właściciela galerii ? mają jakiś tam swój program Protect ale to nie służy do wypłat z tytułu reklamacji 😞
A od czego jest ? Od tego żeby się po sądach chodziło ?
@WebSpideyJV AP działa wówczas jeśli sprzedający Cię olewa, a w tej sytuacji sprzedający postępuje zgodnie z procedurami
Z jakimi procedurami ? Że bez podstawie odrzuca reklamacje mimo że wada i tak jest ? Czy dla ciebie prawo w ogóle istnieje ? A może jesteś królem ?
@WebSpideyJV Z tego co opisujesz to sprzedawca wypełnił obowiązek ustosunkowania się do reklamacji. Jeśli nie zgadzasz się z decyzją reklamacyjną sprzedającego to pozostaje złożenie wniosku do sądu.
Allegro jest platformą udostępniającą oferty różnych sprzedających ale nie jest Stroną konfliktu ani sądem by rozstrzygać tego typu spory.
@WebSpideyJV Ty twierdzisz, że wada jest a sprzedający twierdzi, że wady nie ma.
W jaki sposób Allegro miałoby ustalić kto ma rację?
@komis-bell no przecież że klienta bo ma SMARTA! 😄
allegro nie jest sądem w sprawach konsumenckich. Szukałeś przwedmiotu, a oni pomogli ci znależć sprzedawce tego przedmiotu. Ich rola się końcy.
Allegro ma tylko skojarzyć sprzedawcę z kupującym i nic więcej. Ma doprowadzić do umowy kupna-sprzedaży
@WebSpideyJV jeśli sprzedający stwierdził, że telefon nie ma wad, to niestety jedyne co Ci pozostaje, to własna ekspertyza, bo Allegro nie jest w stanie stwierdzić, czy telefon jest sprawny, czy nie
Mialem taka sytuacje. Na allegro nie masz co liczyc. Po pierwsze - sprzedajacy robia dochod. A po drugie - moga nie wiedziec kto ma racje. Ja mialem tak z aplitunerem. Oddalem do serwisu - potwierdzili usterke. A sprzedajacy odmowil. bedzie regres ale sprzedajacy tak robia bo to duzo zachodu i pieniedzy.
Pilnuj dokumentacji. Allegro nic wiecej nie zrobi. Pozostaje oddac do serwisu innego, potwierdza usterke, naprawia i odsylasz 'rachunek' do sprzedawcy.