Dnia 7 października 2025 roku szukałem telefonu żeby sobie kupić nowy, wybrałem Xiaomi 14T Pro. Po sprawdzeniu kilku aukcji moją uwagę zwróciła strona z telefonem Xiaomi od Pana SeNtEs123 [edycja]
Zainteresowałem się ta aukcja bo było sporo telefonów z różnymi parametrami i w różnych kolorach. Telefon który kupiłem był nowy fabrycznie zapakowany i nic nie wskazywało że jest obciążony abonamentem lub ratami. Telefon od zakupu do dnia 17 października 2025 roku działał bez problemu do wieczora, gdy po godzinie 18:00 zauważyłem że nie mam zasięgu. Pojechałem do salonu Play sprawdzi czy moja karta SIM się zepsuła i poprosiłem o wymianę. Pojechałem następnie do serwisu telefonów komórkowych aby dowiedzieć się czy czasem antena się nie zepsuła , serwisant po wzięciu telefonu do ręki od razu mi powiedział że telefon jest zablokowany przez operatora i mogę sobie telefon wyrzucić do kosza.
Znalazłem aukcje na której kupiłem telefon i zadzwoniłem do sprzedawcy. Dowiedziałem się że telefon nie działa bo firma Orange źle zaksięgowała wpłatę. Sprzedający zapewniał że to się już więcej nie powtórzy. Niestety dnia 20 lutego 2026 roku sytuacja się powtórzyła. Do tego czasu nie zwróciłem uwagi na zasadniczą rzecz a mianowicie fakt, iż sprzedający nie miał prawa sprzedać mi urządzania które nie było jego własnością.
Po moim zgłoszeniu otrzymałem z Orange S.A. następująca wiadomość:
Dzień Dobry,
poprzez formularz internetowy na stronie www.orange.pl/zobacz/weryfikacja-imei otrzymaliśmy prośbę o sprawdzenie urządzenia o numerze 869018074476443.
Wyjaśniamy, że jest ono własnością Orange, a jego użytkownik nie ma prawa go sprzedać.
Urządzenie posiada blokadę IMEI.
Pozdrawiamy,
Orange
Tym samym potwierdziły się moje obawy iż sprzedający dokonał przestępstwa gdyż sprzedaż rzeczy, która nie jest własnością sprzedającego, jest przestępstwem, w tym przypadku oszustwa (art. 286 Kodeksu karnego), gdyż sprzedający wprowadził mnie w błąd w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, w związku z przywłaszczeniem (art. 284 Kodeksu karnego), gdyż rzecz, w tym przypadku telefon, została wcześniej powierzona sprzedającemu legalnie – nabył ją na podstawie umowy abonamentowej, z tytułu której wciąż dokonuje opłat, natomiast nie nabył prawa zbycia telefonu na co wyraźnie wskazał operator w osobie Orange S.A.
Skontaktowałem się ze sprzedającym informując go wadach telefonu i powyższym fakcie, żądając w dalszej kolejności zwrotu ceny i wskazując że odeślę aparat za pobraniem. Sprzedawca odmówił wobec czego niniejszy protest jest w pełni zasadny i niezbędny, jako forma polubownego rozwiązania sporu przed złożeniem zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa.
@10bartek101 złóż reklamację z poziomu szczegółów allegro na wadę prawną. Niech sprzedawca sobie odbierze ten telefon.
@10bartek101 Zacznij od usunięcia danych sprzedającego z postu i nie nazywaj go oszustem, bo za chwilę możesz mieć problemy większe niż masz.
Dwa: składasz reklamację, przez Allegro, a kupujący odbiera reklamowany towar od Ciebie. Wysyłając coś za pobraniem narazisz się wyłącznie na koszta, a sprzedający nie ma obowiązku odbioru takiej przesyłki.
Sprzedaż telefonu kupionego na raty u operatora nie jest zabroniona. Warunkiem jest, aby środki uzyskane ze sprzedaży posłużyły do spłaty zobowiązania w całości, jednorazowo.
Do tego nabywca telefonu ma obowiązek go sprzedać, jeżeli nie stać go na spłatę rat. Po sprzedaży musi niezwłocznie zapłacić wszystkie raty (na raz).
W twoim przypadku telefon ma wadę prawną, bo sprzedawca nie dokonał jednorazowej spłaty zobowiązania wobec Orange. Ale sama transakcja w chwili jej przeprowadzenia była legalna.
@10bartek101 Cześć. Przykro mi, że taka sytuacja Cię spotkała i zgadzam się, że jest dość trudna. My jako Allegro nie możemy ingerować w reklamację między Tobą a sprzedawcą.
Załóż dyskusję ze sprzedawcą. W zakładce Moje Zakupy wybierz zamówienie, dla którego chcesz otworzyć dyskusję. Przejdź do szczegółów zamówienia i kliknij [zgłoś problem z zakupem]. W kolejnym kroku wskaż powód dyskusji i zaznacz jedną z opcji dostępnych na liście. Sprzedający będzie miał 24 godziny na odpowiedź (czasu nie liczymy w weekendy i święta), będziesz mógł poprosić nas o pomoc.