anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupno telefonu "nowego" - blokada imei po 4 miesiącach

MAMY ROZWIĄZANIE!
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Witam,

kupiłem w grudnia 2022r telefon opisany jako nowy bez blokad. Po 4 miesiącach został zablokowany numer IMEI przez Orange (brak spłaty rat).

Kilkukrotnie próbowałem się skontaktować ze sprzedawcą zero odzewu. Dodam tylko, że na sms z innego numeru o inną aukcje na Allegro Lokalnie odpisał.

W piątek (21.04) wystartowała dyskusja, dziś minęło 24h robocze i sprzedający nie wypowiedział się - interweniowało Allegro.

Jutro chcę zgłosić sprawę na Policję o oszustwo czy lepiej poczekać na to co Allegro zaproponuje?

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19
ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@xKamilxx Cześć. Przykro mi, że spotkała Cię taka sytuacja. Jest to Twoja decyzja — możesz zgłosić sprawę na policji już teraz albo poczekać na odpowiedź sprzedającego lub weryfikację sprawy przez moderatora dyskusji. 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@xKamilxx Zgłosić na Policję, bo to jest sprzedaż z wadą prawną, łatwiej będzie także w dyskusji przez Allegro.

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

A jakie dalsze kroki w takim przypadku? Jak nie odpowie to trzeba sądownie się bić z delikwentem czy Allegro w czymś tu pomoże?

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Były opisane tu takie przypadki, więc jednoznacznie Ci nie odpowiem ale Allegro pomagało. Zgłoś a pomoże Ci w odzyskaniu rekompensaty.

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Dzięki za odpowiedź. Jutro zgłaszam na policję i na razie czekam co się podzieje w mojej sytuacji. Będę aktualizować na bieżąco temat bo 3700 droga nie chodzi.

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Sprawa zgłoszona, Allegro każe wysłać telefon do sprzedawcy mimo, że ani nie odbiera nadal telefonu ani nie odpowiedział w dyskusji, cytuję
"... 

Proszę się nie martwić, nie zostawimy Pana bez pomocy.

Gdy Sprzedawca otrzyma przesyłkę, proszę o ponowne wezwanie nas do dysksuji.

..."
Obawiam się, że to będą pieniądze za przesyłkę wyrzucone w błoto, bo albo paczka z telefonem nie dortrze, albo nie będzie odebrana. Więc będę bez telefonu i bez kasy. Macie jakieś pomysły?

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@xKamilxx ale jakie pomysły? No albo pieniądze albo przedmiot musisz sam zdecydować co wolisz. 

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Ok rozumiem

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Odeślij telefon, zrób zdjęcia itd zabezpiecz wszystko.

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Telefon został spakowany, zostało udukomentowane pakowanie i został wysłany do sprzedającego. Wypełniłem później wniosek o AP tak jak mnie prosili z allegro. Wniosek został wstrzymany do odebrania przez sprzedającego przesyłki i nie rozwiązania sprawy przez niego. Na ten moment czekam, będę informował co dalej się będzie działo.

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Telefon został odebrany z poczty po 10 a o 12 jużwystawiony na **piiip**, co teraz @ko_alka, kolejna osoba zostanie oszukana.

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@xKamilxx zaczekaj proszę na odpowiedź sprzedawcy w dyskusji do poniedziałku. W przeciwnym razie możesz poprosić o pomoc pracownika Allegro. Co do oferty wystawionej na innym portalu, niestety nie mamy możliwości podjęcia tam działań. Jeśli chcesz, możesz zgłosić tę ofertę obsłudze platformy tej platformy. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Sprzedający odezwał się w dyskusji, że w poniedziałek odniesie się do sprawy, w międzyczasie telefon został wystwawiony na innym serwisie ogłoszeniowym z innego konta. Allegro każe czekać do poniedziałku. Trochę to się robi nie śmieszne 😉

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Tam sprzeda żeby tobie zwrócić kasę, tak myślę.😐

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Idę zgłosić to na policję, zostanę wyśmiany przez funkcjonariuszy, że posłuchałem i wysłałem dowód w sprawie do oszusta, który dalej oszuka inne osoby ale takie coś trzebą tępić. Co lepsze telefon dalej jest własnościa orange ale zapłacił ratę aby odblokowali imei i puszcza dalej

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Środki powinieneś odzyskać, jak nie od sprzedającego to od Allegro>zrobiłeś jak należy.

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Mam nadzieję, że masz rację, że Allegro nie zostawi mnie

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Sądzę to po innych tego typu "akcjach", opisanych na forum.

oznacz moderatorów
xKamilxx
#9 Pomysłodawca#

Udało mi się, Allegro Protect zadziałało, dziękuję wszystkim za pomoc. Wiara w Allegro odzyskana 😉

oznacz moderatorów