anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak darmowego zwrotu mimo, że widniał w zakładce sprzedawcy - dostawa Paczkomat Inpost

sp1984
#8 Zapaleniec

Witam Was Serdecznie

Proszę o pomoc w następującej kwestii:

Mam abonament Smart i kupiłem produkt oznaczony ikonką Smart (link do oferty poniżej):

https://allegro.pl/oferta/karnet-a5-powodzenia-duza-koniczyna-17633910414

Wartość zakupu razem z dostawą to  39,22 zł.

Kwota towaru mniejsza niż 45 zł więc płatna dostawa przez Paczkomat Inpost.

W ofercie jest informacja, że przy dostawie Paczkomat Inpost zwrot jest darmowy.

Akurat musiałem zwrócić ten towar i chciałem dokonać bezpłatnego zwrotu, jednak opcja była tylko zwrot Paczkomat Inpost 14,99 zł.

Dlaczego?

Zapłaciłem za dostawę i to jest OK, ale zwrot Paczkomatem jest darmowy niezależnie od wartości towaru (nigdzie nie znalazłem żeby było inaczej).

Przykład w tej ofercie z płatnym zwrotem do np. Kurier Pocztex gdzie zarówno dla darmowej dostawy jak i darmowego zwrotu konieczny jest zakup o kwocie >= 45 zł. Ale to jest wyraźnie napisane i to jest w porządku.

Po dyskusji ze sprzedającym i pomocą Allegro nikt w końcu nie wygenerował mi tego darmowego kodu zwrotu, ale dostałem bon upominkowy Allegro w ramach rekompensaty bo towar muszę płatnie odesłać.

I to jest ogólnie  OK, ale jednak czuję się wprowadzony w błąd i wg mnie sklep jednak działa wbrew regulaminowi i nikt z tym nic nie robi.

Bardziej chodzi o przyszłe zakupy na platformie bo:

- nie chcę być patologicznym kupującym, który dorzuca do koszyka niepotrzebne  rzeczy by mieć smart dostawę za darmo i później to co było niepotrzebne to zwrócić.

- kupuję coś za 14,50 i ok że płacę za wysyłkę ale to jest właśnie cenna elastyczność platformy Allegro że mogę sobie zwrócić za darmo paczkomatem towar który nie pasuje czy coś, mimo że czasem ten towar na allegro jest droższy niż gdzie indziej. 

- są oferty gdzie jest jasno napisane że płatny zwrot i wtedy ok, ale widziałem też oferty bez znaczka smart gdzie jest darmowy zwrot. Chodzi mi po prostu o czytelną informację. 

Wg mnie jeśli jest napisane w ofercie że jest darmowy zwrot paczkomatem to jest on darmowy niezależnie od kwoty zakupu, chyba że płatny zwrot determinuje inna metoda dostawy, ale wtedy jest napisane że zwrot płatny przy zakupach za kwotę < 45 zł - jak we wspomnianej dostawie kurier Pocztex.

Ogólnie jak pisałem jako klient czuję się wprowadzony w błąd, w ofercie widać że był znaczek Smart i jest napisane że darmowy zwrot paczkomatem a później okazuje się że nie i nie wiem czy to błąd systemu czy co.

Pamiętam, że w przeszłości zwracałem coś co kosztowało <45 zł i nie było problemu z darmowym zwrotem przez paczkomat inpost.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie bardzo ogarniam jak to działa, tu już sami sprzedawcy nieraz nie wiedzą. Szczególnie, że są 2 rodzaje dostawy: jest Allegro Paczkomat Inpost (ten na pewno ma zwrot) oraz jest zwykły Inpost Paczkomat (ta opcja jest normalnie płatna i prawdopodobnie tego zwrotu nie ma). Nie dawno były tematy gdzie jak się okazłao Allegro tego nie rozróżnia i obie metody dostawy wyświetlało kupującym jako Paczkomat inpost choć to różne metody... Sami sprzedawcy się o to wkurzali.  Ale wiem jedno to nie sklep dał przy ofercie znaczek darmowego zwrotu tylko Allegro... Oni to dają na podstawie ustawionego cennika, więc błąd jest ich... No chyba, że to był zwykły paczkomat inpost (nie był w smarcie) i sprzedawca oznaczył zwrot na swój koszt, to w tym wypadku on powinien Ci wygenerować kod czy etykietę... Jeśli to był normalny z tych co przy wyższej cenie byłby smart to wina Allegro...

sp1984
#8 Zapaleniec

W ogóle teraz już w praktyce (przy wyborze opcji dostawy) nie ma już Allegro Paczkomaty, tylko jest po prostu Paczkomat. W regulaminie z kolei Allegro Paczkomaty cały czas występują. Zamieszanie jest.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@sp1984 Z tego co widzę metoda dostawy Inpost w tej ofercie w ogóle nie jest oznaczona jako Smart!. 

W zakładce zwrot również nie ma informacji, że zwrot metodą dostawy Inpost jest darmowy. Dlatego zwrot jest płatny.

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

sp1984
#8 Zapaleniec

Dziękuję za odpowiedzi.

1.  Jak patrzę w ww. ofertę przez moje konto (jestem zalogowany) to widzę dostawę jako smart i zwrot jako darmowy.

2. Jednak gdy wchodzę przez przeglądarkę w trybie incognito (brak zalogowania) to wtedy paczkomat jest płatny jako dostawa i zwrot. Dziwne, może jakiś

błąd systemu... załączam screeny.1.Paczkomat jako Smart1.Paczkomat jako Smart1.Paczkomat jako Smart - darmowy zwrot1.Paczkomat jako Smart - darmowy zwrot2. Płatny zwrot2. Płatny zwrot

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ja też mam, że jest smart czyli powinien być darmowy zwrot... Przynajmniej przy zalogowaniu.

Screenshot_5.png

Natomiast incognito to jakis kosmos. Raz, że nie ma smarka, dwa że paczkomat jest 5 groszy tańszy.

Wygląda że raz jest tak, a raz tak. Nawet jakby sprzedawca miał w ofercie obie metody dostawy to powinny się wyświetlać obie. A tu jest raz jedna, raz druga....

Jak zwykle czuję się jak w cyrku... W sumie to śmieszniejsze od połowy cyrkowych przedstawień... I jak zwykle trafia w użytkowników, a oberwie sprzedawca...

Screenshot_7.png

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

A skoro kwoty za paczkomaty są inne to sprawdź czy zapłaciłeś 10.95 czy 10.90? Bo może weszłeś na ofertę na zalogowanym w smarku, a Ci podmienili na ten drugi paczkomat 5gr tańszy i przez to brak zwrotu...

W sumie to wiadomo kto zbiera ostanio dane na temat Allegro i takiego "kwiatka" pewnie jeszcze nie mieli...xD

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

wg linku na tej stronie

https://allegro.pl/smart

Darmowe zwroty

Jeśli zdecydujesz się zwrócić zakupy, zrobisz to za darmo ze Smart!

Nic nie jest napisane lub wspominane o ograniczeniu, że trzeba kupić produkt ze smartem by mieć zwrot za darmo.

abstrahując od tego:

Mamy obecnie dyskusję z kupującym, który kupił produkt uwaga z darmową wysyłką smart

i nie może zwrócić towaru za darmo

generalnie allegro wyłączyło mu możliwość zwrotu towaru

możliwości opisane tutaj zostały mu ograniczone.

https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/zakupy-i-zwroty-z-allegro-smart-/jak-zwrocic-produkty-kupion...

opcja zwrotu nie działa, zażądałem w dyskusji od moderatora wyjaśnień, kupujący to samo

zgadnijcie jaki efekt?

oznacz moderatorów

sp1984
#8 Zapaleniec

Pytanie czy wszystkie te sytuacje to efekt wojny Allegro vs. Inpost?  Swego czasu wiem że Allegro próbowało zachęcać i/lub wypychać klientów do automatów Allegro One zamiast do Paczkomatów...ale nie wiem jaki efekt tego.

Ja po prostu wybieram Paczkomat bo mam bliżej 😉 ale może linia Allegro jest taka by wszystkie bonusy Smart i podobne były tylko z Allegro One Box...

oznacz moderatorów

sp1984
#8 Zapaleniec

A proszę o informację odnośnie zwrotu towaru.

Zwróciłem towar na swój koszt i sprzedawca zwrócił mi tylko koszt towaru. A nie powinien też mi zwrócić tych 10,90 zł  za koszty dostawy?

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@sp1984 w przypadku odstąpienia od umowy (jeżeli zwracasz całość zamówienia) sprzedający jest zobowiązany do zwrotu kwoty równej kosztowi najtańszej metody dostawy udostępnionej w ofercie + kosztu produktu. Mowa tu o pierwotnej przesyłce od sprzedającego do Ciebie. Jeżeli dostawa za 10,90 PLN była tą najtańszą, to sprzedający powinien Ci zwrócić 10,90 + koszt produktu.

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

sp1984
#8 Zapaleniec

Wychodzi, że najtańsza była dostawa Pocztex za 0 zł...więc rozumiem że wtedy mają mi do zwrotu całe 0 zł?

oznacz moderatorów

sp1984
#8 Zapaleniec

no właśnie możliwe że zapłaciłem chyba właśnie 10.90 zł, ale dziwne bo szukam zawsze ofert smart i w archiwum oferty jest smart dla paczkomatu i nie wiem czy coś się podmieniło w trakcie...a jeszcze pozostałe oferty w sklepie są raczej tylko jako smart...

oznacz moderatorów