Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witajcie,
https://allegro.pl/oferta/xiaomi-poco-f2-pro-8gb-256gb-5g-fioletowy-eu-9346095574
Jak to jest możliwe, że taki sprzedający nie ma zielonego pojęcia o dowodach zakupu, ledwo umie korzystać z translatora i Allegro go wspiera w tych praktykach? Rozumiem, że jest to forma wspierania strefy nieopodatkowanej?
Na czym polega problem?
Na braku dowodu zakupu. Nabijasz posty?
Kupiłeś? Jeśli tak, to mylisz się. Dowodem zakupu jest choćby wydruk aukcji, maili o zakupie i Twoje potwierdzenie wpłaty.
Tak, nabijam posty.
Od kiedy dowodem zakupu jest wydruk z aukcji? Wyjaśnij mi proszę jak mam to w księgowości opisać.
Do księgowości trzeba sobie zażyczyć faktury, a jeśli sprzedawca nie wystawia faktur, trzeba kupić od kogoś innego, kto faktury wystawia.
Dowodem zakupu jest wydruk (oferta zakupu) i potwierdzenie wpłaty od zawsze.
Ale opisany szczegółowo.
To firma. Tyle że chińska. Allegro zaś wspiera każdego sprzedawcę, jako że z nich właśnie zyje. Jak napisał/a Ci xyz - dowodem zakupu dla Ciebie jest choćby wydruk z aukcji. Bo chyba nie żądasz od sprzedawcy, by dostarczył Ci dowód zakupu towaru od producenta..? Jeśli się zaś czegokolwiek obawiasz - po prostu nie kupuj. Jest wybór, wielu sprzedawców, wielu pośredników.
Czyli firma chińska nie płaci podatków w Polsce i może sobie śmiało działać? Nie rozumiem, ale ok, anulowalem zakup.
@bartplus Ci na pewno nie płaca tu podatków, może w UE.
Bardzo słusznie. Kup od kogoś innego.
Firma zapewne płaci u siebie. Tu buli Allegro. Prowizje itp. Ty, sprzedając towar na np. e.bayce też płaciłbyś podatek w Pl. Ale ogólnie, zakup od Chińczyka, to proszenie się o kłopoty. Z gwarancją, rękojmią, ewentualnym zwrotem.
W sumie to mam w nosie ich podatki, ale jak mam coś kupić, to chciałbym mieć dowód zakupu.