Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Otrzymałem paragon sprzedawca niechęć wystawić faktury
Wpisałeś dane do faktury podczas zakupu?
Podczas płatności zaznaczyłeś że chcesz otrzymać FV?
Sprawdź może na paragonie jest numer NIP twojej firmy, więc możesz taki paragon wówczas zaksięgować jako fakturę pod warunkiem że transakcja opiewa na kwotę maksymalnie 450 zł.
W przeciętnym razie odstąp od umowy i zakup ponowne
Jeśli przy zakupie wybrałeś opcję "Faktura" to ma obowiązek Ci takową wystawić. W zależności jaki na początku roku* wybrał sposób może to być paragon z NIP-em (do 450 zł/100 eur) lub faktura. To musisz zgłosić w momencie zakupu. Jeśli nie jesteś firmą (bo gdy jesteś to co już napisałem powinieneś wiedzieć) to wystawia Ci fakturę imienną do paragonu, który zatrzymuje. Na zgłoszenie tego masz 3 miesiące, ale musisz zwrócić paragon, bo nie możesz mieć 2 dokumentów dokumentujących to samo.
@NajlepszyComPL @Halfrunt sprzedaż na odległość jest wyłączona jeśli chodzi o wystawianie paragonow z NIP . Nawet przy małych kwotach nie wolno tego robić. Tutaj musi byc wystawiona pełna FV
@_Likos_ jest i nie jest wyłączona, są różne interpretacje, dlatego takich paragonów nie wystawiam, jednakże spora grupa sprzedających tak działa, np. mój dostawca opakowań wystawia to jako e-paragon z NIP
@Halfrunt cyt: "
"Faktur uproszczonych nie można używać do dokumentowania określonych rodzajów transakcji, takich jak np. sprzedaż wysyłkowa czy WDT."
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-paragon-z-nip-em-a-faktura-uproszczona
A paragon z NIP jest traktowany jak faktura uproszczona
Wiec zdaje sie że takie stosowanie jest niezgodne z prawem