anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak faktury

Jan19714
#7 Wielbiciel#

Otrzymałem paragon sprzedawca niechęć wystawić faktury 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

fox_paws
#13 Ambasador#

Wpisałeś dane do faktury podczas zakupu?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Podczas płatności zaznaczyłeś że chcesz otrzymać FV?

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Sprawdź może na paragonie jest numer NIP twojej firmy, więc możesz taki paragon wówczas zaksięgować jako fakturę pod warunkiem że transakcja opiewa na kwotę maksymalnie 450 zł. 

W przeciętnym razie odstąp od umowy i zakup ponowne 

oznacz moderatorów

NajlepszyComPL
#13 Ambasador#

Jeśli przy zakupie wybrałeś opcję "Faktura" to ma obowiązek Ci takową wystawić. W zależności jaki na początku roku* wybrał sposób może to być paragon z NIP-em (do 450 zł/100 eur) lub faktura. To musisz zgłosić w momencie zakupu. Jeśli nie jesteś firmą (bo gdy jesteś to co już napisałem powinieneś wiedzieć) to wystawia Ci fakturę imienną do paragonu, który zatrzymuje. Na zgłoszenie tego masz 3 miesiące, ale musisz zwrócić paragon, bo nie możesz mieć 2 dokumentów dokumentujących to samo.

*** SZTUCZNA inteligencja NIE DORÓWNA nigdy NATURALNEJ głupocie 😉
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@NajlepszyComPL @Halfrunt  sprzedaż na odległość jest wyłączona jeśli chodzi o wystawianie paragonow z NIP . Nawet przy małych kwotach nie wolno tego robić. Tutaj musi byc wystawiona pełna FV

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@_Likos_ jest i nie jest wyłączona, są różne interpretacje, dlatego takich paragonów nie wystawiam, jednakże spora grupa sprzedających tak działa, np. mój dostawca opakowań wystawia to jako e-paragon z NIP 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Halfrunt  cyt: "

"Faktur uproszczonych nie można używać do dokumentowania określonych rodzajów transakcji, takich jak np. sprzedaż wysyłkowa czy WDT."

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-paragon-z-nip-em-a-faktura-uproszczona

A paragon z NIP jest traktowany jak faktura uproszczona

Wiec zdaje sie że takie stosowanie jest niezgodne z prawem

oznacz moderatorów