anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak odesłania towaru po 14 dniach od zgłoszenia, a konsekwencje dla kupującego

Client:108637426
#9 Pomysłodawca

Kupiłem towar, którego chęć zwrotu zgłosiłem w ciągu 14 ustawowych dni. W przeciągu kolejnych 14 dni towar miał zostać nadany do sprzedającego, jednak w przeciągu tego czasu uległ całkowitemu uszkodzeniu i został zutylizowany.

Dzisiaj otrzymałem maila od sprzedającego o treści:

"Dzień dobry
Uprzejmie informuję, że dzisiaj mija ustawowy termin odesłania zwracanego towaru.

Zgodnie z naszym regulaminem, jeżeli nie odeśle Pan towaru w ustalonym czasie, naliczymy kwotę w wysokości 100 zł netto za każdy dzień użytkowania towaru po ustawowym terminie."

Jak mam odesłać towar którego dysponentem już nie jestem tego nie wiem. Podpowiecie coś ?

oznacz moderatorów
76 ODPOWIEDZI 76

Health___Beauty
#16 Inspirator

@seeyougame  Ja na szczęście takich drogich rzeczy nie sprzedaje i chyba bym się na allegro nie odważyła biorąc pod uwagę ile tu patologii. Co można zrobić? Pomniejszyć zwrot i przyjąć negatywa na klatę 🙂 

oznacz moderatorów

seeyougame
#12 Orędownik

Patologia - masz rację, niektórzy serio się tak zachowują 🙂

Wiem że taka sytuacja może mieć miejsce:

jeśli pomniejszysz zwrot i przyjmiesz na klatę negatywa, a dany osobnik będzie się nadal domagał pełnego zwrotu chociażby z AP to co zrobisz? I co zrobi Allegro?

Proszę o stosowanie poprawnego formatowania w wiadomościach: używanie wielkich liter na początku zdań, kropek oraz akapitów. Tekst pisany ciągiem bez znaków interpunkcyjnych jest trudny do czytania i utrudnia komunikację w naszej społeczności. Dziękuję za wyrozumiałość i dbanie o czytelność postów!
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@seeyougame  Nigdy nie wiesz co zrobi Allegro. Gdzieś tu kiedyś padło piękne stwierdzenie nie pamiętam czyjego autorstwa „gdzie dwóch konsultantów tam trzy opinie”. 
z mojej perspektywy - sprzedaje kosmetyki w zdecydowanej większości o ograniczonym prawie do zwrotu. Oczywiście kupujący nic sobie z tego nie robią i zwracają używane szminki/tusze do rzęs/ kremy itd. U mnie to jest nawet nie pomniejszenie ale odmowa zwrotu środków w takim przypadku - a co robi allegro? Różnie. Czasem zwracają z AP, czasem nie. Ostatnio widzę że częściej nie. Nawet jeśli zwracają to nas nigdy tym zwrotem nie obciążyli. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@seeyougame @mdrogeria @Health___Beauty skutki oświadczenia woli składanego na odległość następują z chwilą zaznajomienia się podmiotu któremu złożono oświadczenie z jego treścią więc nie natychmiast po złożeniu a natychmiast po odczytaniu treści oświadczenia woli. Oświadczeniem woli jest np odstąpienie od umowy oznacza to że ze skutku oświadczenia woli można się wycofać jeśli powołanie się na błąd nastąpi jeszcze przed odczytaniem tego oświadczenia. Wykładnia prawna jest jasna przykładowo jeśli odstąpię od umowy w piątek o 22.00 a w weekend firma nie pracuje a w niedzielę o 20.00 się rozmyślę i wyślę pismo maila uchylając się od oświadczenia woli jakim jest odstąpienie to w poniedziałek sprzedawca dostaje 2 maile i zapoznaje się z nimi w tym samym czasie i skutki prawne odstąpienia nie zachodzą. W przypadku pisma przesłanego pocztą musiałby dostać 2 polecone naraz ten przed kim uchylamy się od oświadczenia woli. Zapisy są w KC wszystko czego nie uwzględnia ustawa konsumencka rozszerzone jest potem w zapisach KC o ile UK nie mówi inaczej, jak UK nie wspomina KC zapisy uznawane są za posiłkowe 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael

Nie do końca. KC mówi że uchylenie się od oświadczenia woli jest skuteczne jeżeli dotarło ranem z tym oświadczeniem lub przed nim.

W przypadku formularzy online niestety nie ma opcji, aby odwołanie oświadczenia woli dotarło przed tym oświadczeniem. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela  myślę, że na Allegro takie coś jest możliwe😉

u mnie różnica to tylko 4min, ale u niektórych poślizg wynosi parę godzin

KOGIEL_T_0-1760728212464.png

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela no nie, czytałem ostatnio i zależy od kiedy strona przed którą uchylamy się od oświadczenia woli zapoznaje się z tym oświadczeniem więc jak dostajesz formularz odstąpienia w czasie gdy firma nie pracuje i potem dosyłasz uchylenie się to z nimi oboma sprzedawca zapoznaje się jedno po drugim więc w tym samym terminie

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael

Polecam lekturę https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/ks-1-tyt-4-dz-4?unitId=ks(...)

To akurat o wycofaniu oświadczenie woli. Aby kupujący mógł wycofać oświadczenie woli o odstąpieniu od umowy musiałby zaistnieć jeden z tych powodów. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela plus te zapisy

Wersja od: 6 sierpnia 2025 r. do: 26 listopada 2025 r.

Art.  61. [Chwila złożenia i skuteczność odwołania]

§  1.  Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.

§  2.  Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-61

Czyli jest tak jak mówiłem jak firma w weekend nie pracuje a odstąpienie jako oświadczenie woli i uchylenie się od niego nastąpią w weekend to w poniedziałek rano pracownik zapozna się z oboma czyli uchylenie się jest skuteczne 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael

Tu nie ma znaczenia kiedy pracownik się zapoznał z oświadczeniem woli, lecz od kiedy była taka możliwość. W §2 masz "wprowadzenia" a nie "odczytania". 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela 

Interpretacja art. 61 § 2 Kodeksu cywilnego (k.c.) dotyczy momentu złożenia oświadczenia woli w formie elektronicznej, które jest skuteczne z chwilą, gdy zostanie ono wprowadzone do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, aby adresat mógł się z nim zapoznać. Ma to kluczowe znaczenie dla biegu terminów, np. w przypadku składania oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli. 

Kluczowe aspekty interpretacji
  • "Środek komunikacji elektronicznej": Obejmuje to np. skrzynkę poczty elektronicznej, systemy komunikatorów czy platformy internetowe, do których adresat ma dostęp.
  • "Wprowadzono w taki sposób, żeby adresat mógł zapoznać się z jego treścią": Nie chodzi o moment, w którym adresat faktycznie je przeczytał, ale o moment, w którym miało to obiektywną możliwość nastąpić, np. dotarcie wiadomości do skrzynki odbiorczej.
  • Znaczenie dla terminów: Chwila skutecznego złożenia oświadczenia elektronicznego rozpoczyna bieg wszelkich terminów związanych z daną czynnością prawną. 

Przykład
  • Pismo elektroniczne: Oświadczenie woli wysłane e-mailem jest złożone w momencie dostarczenia wiadomości na serwer pocztowy adresata (czyli trafia do jego "skrzynki"), a nie dopiero wtedy, gdy adresat otworzy maila.
  • Odwołanie oświadczenia: Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeśli dojdzie do adresata jednocześnie z oświadczeniem lub wcześniej. 

jak najbardziej jest możliwe uchylenie się przerabiałem w pracy z radcą prawnym na dokumentach elektronicznych epue i edoręczeniach działamy, po weekendzie częsta sprawa że się coś komuś uwidzi i odwidzi jednocześnie. Oba dokumenty dochodzą wtedy jednocześnie w poniedziałek rano.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael

W przypadku odstąpienia od umowy na podstawie Ustawy o prawach konsumenta, nie ma zastosowanie art 61 KC. Oświadczenie o odstąpieniu od umowy nie składa się w oparciu o KC (a art 61 dotyczy takich oświadczeń woli, które umocowane są w KC). 

Poza tym w przypadku odstąpienia od umowy poprzez formularz Allegro, sprzedawca może od razu się z nim zapomnieć. To że ma on wolne, nie ma znaczenia (bo możliwość zapisania się z oświadczeniem o odstąpieniu była).

A co do ePUAP-u to dokumenty dochodzą z chwilą wskazaną w UPP, a nie z chwilą zalogowania się urzędnika do systemu. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela dokumenty dochodzą jak serwer wyśle na moją stację roboczą gdy ta zsynchronizuje się z serwerem dlatego dostaję wszystko z weekendu naraz i mogę się zapoznać z tym naraz jak się zaloguję do systemu, a nie tak jak to w międzyczasie spłynęło, do tego urząd ma obowiązek rozpatrywać wszelkie przesłanki na korzyść petenta. Co do sprzedaży internetowej to owszem da się a że się nie praktykuje się tego to insza inszość bo wystaczy oświadczenie woli sprzedawcy że przyjmuje uchylenie się od odstąpienia i problem z głowy. A że na allegro ostatnio sprzedawca by musiał na głowę upaść by przyjąć uchylenie by mu potem kupujący od razu reklamacją przywalił na produkt co albo sam zniszczył albo nie zna przepisów i sam se kuku zrobił nie wnoszac zastrzeżeń do paczki to ja doskonale takiego sprzedawcę rozumiem.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael

No właśnie nie ma znaczenia, kiedy dotrze na twoją stację roboczą. Liczy się to, kiedy dotrze na serwer docelowy, bo od tego momentu masz możliwość zapoznania się z tym oświadczeniem. A pobieranie na komputer, to tylko jedne z możliwości odczytu, a np takiego maila można odczytać przez webmaila (np Gmail to głównie webmail). 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela nie masz racji musi dojść do mnie bo to są sprawy przypisane do mnie jako urzędnika i po urlopie jak dostanę x pism to one są uznane za doręczone mi w tym samym czasie to samo maile chyba że kierownik przekieruje na kogo innego bo lecą terminy ustawowe.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@seeyougame Decyzja należy do sprzedawcy ,   ,allegro nie jest stroną w transakcji i nie ma mocy prawnej , aby w jakikolwiek sposób przymusić sprzedawcę do jej zmiany  ,niemniej pod presją obniżenia jakości  ,a dalej idąc widoczności ofert zachęca do pro-konsumenckiego podejścia .

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@seeyougame 

Od momentu poinformowania sprzedawcy o odstąpieniu od umowy przestajesz być właścicielem przedmiotu i nie masz prawa nim dysponować. Odstąpienie od umowy to decyzja nieodwracalna ze wszystkimi tego konsekwencjami dla konsumenta.

I jeśli przedmiot nie ma wielkiej wartości, to jak nabywca go nie odeśle, to niemal na pewno żadne przykre konsekwencje go nie spotkają. Ale jeśli przedmiot jest drogi i na dokładkę może ulec awarii to konsument może się kiedyś zdziwić.

Konsument nie będąc właścicielem towaru w przypadku jego usterki NIE MOŻE ZGŁOSIĆ DO SPRZEDAWCY ROSZCZEŃ REKLAMACYJNYCH Z TYTUŁU NIEZGODNOŚCI PRZEDMIOTU Z UMOWĄ. Pozostaje mu w takim wypadku kontakt z serwisem gwarancyjnym, o ile taki jest, lub naprawa we własnym zakresie.

Może się wydawać, że to marginalne przypadki, ale to nie do końca tak jest. Nawet dziś trwa dyskusja w innym wątku, w którym sprzedawca od Allegro domaga się zamknięcia zgłoszenia reklamacyjnego z takiej właśnie przyczyny.

Zresztą brak możliwości korzystania z reklamacji towaru to nie jedyne potencjalne problemy nabywcy który odstąpił od umowy i nie odesłał towaru, ale wszystkie pozostałe to już takie bardziej teoretyczne.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:108637426 napisz mu że dziś mija termin zwrotu kasy za towar po odstąpieniu, za każdy dzień zwłoki naliczasz 100 zł 😄

W życiu żaden sąd nie przyzna mu za to 100 zł dziennie, Ty masz 14 dni na nadanie zwrotu, jak nadasz później sprzedawca może potrącić za utratę wartości spowodowane poźniejszym odesłaniem towaru ale to musi być realne, i wyliczone dopiero jak otrzyma 🙂

Po drugie zgłoś ten zapis do UOKiK bo coś mi to pachnie niedozwoloną treścią 😄

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 trudno mówić o utracie wartości jeśli przedmiot wraca w stanie niezmienionym i nadaje się do dalszej odsprzedaży w stanie w jakim nabył go kupujący  ,odesłanie po terminie raczej podciągnął bym pod ,, bezumowne korzystanie ,,

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mdrogeria ale do odesłania tu nie doszło, a wyrok sądu sygn. akt II C 831/16 mówi że odesłanie po terminie anuluje odstąpienie 😞 Druga sprawa sprzedawca nie jest na tym stratny bo ma kasę, czyli straty zostały pokryte przez kupującego więc co chce dodatkowo wyłudzić kasę ? niech napisze jak wspomiał @_Likos_ i niech się buja 😄