Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Kupiłem ponad miesiąc temu LEGO jednak z racji nieciekawego ich stanu (pudełka) zdecydowałem się na odesłanie paczki do sprzedającego.
Po jej otrzymaniu przez sprzedającego, dostałem informację że paczka jest uszkodzona i w ramach tego został sporządzony przezemnie online protokół szkody (opis, zdjęcia, itp), 3 dnia od otrzymania paczki przez odbiorcę.
Otrzymałem następnie (to było dnia 11.10) email z In Post z informacją że zgłoszenie zostało przyjęte i wtedy...
No właśnie nic do dnia dziesiejszego a minęło ponad 30 dni.
Co w takiej sytuacji?
Nadmienię iż chodzi o kilkaset złotych jako kwota roszczeniowa.
Pozdrawiam.
Czy zglosiles uszkodzenie sprzedawcy po odebraniu paczki czy zwyczajnie odeslales? I nagle reklamacja w inpost? Zakup od firmy czy prywatnej osoby?
Zakup ze sklepu,odeslany w oryginalnym kartonie.
Uszkodzenie zgłosił ten co mi sprzedawał jak otrzymał zwrot.
Sprzedawca po otrzymaniu zwrotu poinformował mnie od razu że karton jest uszkodzony z wyraźnymi śladami że stało na nim coś cięższego ("harmonijka").
Protokoł sporządziłem Ja skoro byłem wysyłającymnapodstawie informacji i zdjęć od odbiorcy (pierwotnie sprzedawcy).
@lukaszkoci czyli odesłałeś towar bez informowania sprzedawcy że karton był uszkodzony już w momemcie odebrania przez ciebie paczki?
Nie.
Oryginalnie karton zbiorczy był cały, w stanie idealnym. Miałem jedynie zastrzeżenia że pudełka z klockami w środku są nie za ciekawe i skorzystałem z przysługującego mi zwrotu.
Nie otrzymałem uszkodzonej przesyłki a stan pudełek LEGO był nieciekawy w sensie, jakiś lekkie wgniecenia, otarcia itp. dla nie kolekcjonera stan akceptowalny, dla kolekcjonera no nie bardzo.
Spakowałem z powrotemw orygialny karton, zapakowałem do paczkomatu i odbierający (sklep z którego kupiłem) zgłosił że karton jest uszkodzony po odebraniu przesyłki.
Jedyne miejsce w takimrazie to transport stąd zgłoszenie.
czyli uległo zgnieceniu podczas odesłania zwrotu, a za zwrot odpowiadasz ty wedle ustawy konsumenckiej dlatego sprzedawca wystosował reklamację jako odbiorca do inpostu. W listopadzie były 2 święta termin się przedłuży o 2 dni czyli dzisiaj powinna być decyzja. Natomiast jeśli inpost odrzuci reklamację to ty według art 34 ustawy konsumenckiej dostaniesz zwrot pomniejszony o utratę wartości wynikłą z uszkodzenia. @lukaszkoci
Ciebie kupującego nie obchodzi uszkodzenie paczki przy zakupie konsumenckim,sprzedajacy ją reklamuje a tobie się należy dobry oryginalny produkt, otwórz dyskusję a zaraz wszystko się wyjaśni: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa
@LEW433 znowu nie czytasz uszkodzeniu w transporcie uległ zwrot a nie paczka do kupującego sprzedawca odpowiada za doręczenie nie za odesłanie, za odesłanie odpowiada kupujący
Dzień dobry,
@lukaszkoci prosimy uprzejmie o wiadomość prywatną na pomoc@inpost.pl wraz podaniem 24-cyfrowego numeru paczki, której dotyczy zgłoszenie, numerem reklamacji oraz opisem sytuacji.
Po otrzymaniu wiadomości zweryfikujemy zgłoszenie oraz udzielimy wsparcia.