Zwróciłem przesyłkę na podany dla zwrotów adres (firma z Polski, oczywiście zwrot na mój koszt do Chin), cały czas nie została ona podjęta z placówki celnej przez sprzedającego, nie mogę rozpocząć z nim kolejnej dyskusji, a bot allegro nic nie może zrobić. Do dzisiaj nie otrzymałem pieniędzy mimo spełnienia warunków zwrotu, co mam w tym przypadku zrobić?
@NnormPR Podaj proszę numer zamówienia. Zweryfikuje to.
b09211d0-caf0-11f0-849b-bf824b9719e2
@NnormPR 14 stycznia otrzymałeś informację w dyskusji co należy zrobić: Ze śledzenia przesyłki na stronie Poczty Polskiej wynika, że paczka o numerze CP306497445PL została nadana, ale nie dotarła do odbiorcy. W takiej sytuacji, kupujący jako nadawca przesyłki może złożyć reklamację logistyczną u przewoźnika. Proszę klienta o zgłoszenie do przewoźnika, a następnie o załączenie potwierdzenia zgłoszenia w dyskusji.
Możesz otworzyć dyskusję ponownie, bo widzę, że została zakończona.
Wskazana przesyłka trafiła do Chin i znajduje się w obsłudze celnej, o czym sprzedający wie, ponieważ ma numer przesyłki. Z jakiego powodu miałbym składać reklamację u przewoźnika?
@NnormPR przesyłka nie została doręczona do adresata, w związku z tym sprzedający może wstrzymać się ze zwrotem środków. W tym przypadku sugeruję, żebyś postąpił zgodnie z radą w dyskusji i złożył reklamację do przewoźnika.
Ale co konkretnie niby mam reklamować?
@NnormPR brak realizacji dostawy przesyłki
Ze wskazanych dostępnych możliwości dokonania reklamacji, nie mam braku realizacji przesyłki, jest opóźnienie, które nie dotyczy przesyłek zagranicznych, ponadto poczta dostarczyła przesyłkę do Chin, która jest w placówce celnej. Nie mam podstaw do składania reklamacji, co więcej taka sytuacja jest jedynie winą sprzedającego, oraz Państwa serwisu, który umożliwia zwroty z Polskich firm na adresy zagraniczne, bez żadnej ich weryfikacji.
@NnormPR nie znam dat Twojego zwrotu, ale muszę Cię zmartwić. To że sprzedający wie o tym że v przesylka jest w urzędzie celnym niczego nie zmienia. Ona jest procesowania w urzędzie celnym, dopiero po pełnej kontroli zostanie wydana do doręczenia, lub zwrócona do Ciebie. Może to trwać nawet rok (do mnie paczka wróciła po 9 miesiącach)
Może także być, że sprzedający odmówi przyjęcia przesyłki, bo urząd celny nałoży koszty celne. Ważne jest jak opisałeś paczkę zwrotną.
Reklamacja może zostać odrzucona, jeżeli nie minął deklarowany czas dostawy, ale paczki w urzędzie celnym to trudniejszy temat.
@wojtekmarchewka Pozostaje w urzędzie celnym od 2 tygodni. Zawartość paczki została opisana szczegółowo (kurtka męska). Cóż, pozostaje więc czekać.
@NnormPR zamówilem mini laptop (umpc) z Anglii dla mojego klienta, polski oddział celny FedEx trzymał przesyłkę ponad 3 tygodnie. Po czym dopiero została zwolniona. Na infolinii nie znali przyczyn tak długiej oprawy celnej 😁