anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chciałem zasięgnąć opinii chyba prawnej.

MAMY ROZWIĄZANIE!
biedny_mis
#8 Zapaleniec#

Sprzedawca dostarczył mi wadliwy towar zakupiony na raty. Teraz gdy już wszystko zostało cofnięte domaga się podpisania jakiegoś oświadczenia, że to niby nie może wyegzekwować od firmy kurierskiej odszkodowania.

Cały problem z tym że to oni kazali mi spisać protokół na stronie przewoźnika:

-------

Elektromaniak_ 1 sierpnia 2024 05:10

Dzień dobry, dziękujemy za kontakt. Zapoznamy się ze sprawą i odpowiemy najszybciej jak to będzie możliwe. Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 16:00. Piszesz wiadomość w innym terminie? Prosimy oczekiwać na wiadomość w kolejnym dniu roboczym. Jeżeli Twoja przesyłka została uszkodzona, bardzo prosimy o spisanie protokołu na stronie przewoźnika. Oczywiście nie ma takiej konieczności, proszę jednak pamiętać że w 99 % przypadków taki protokół jest gwarancją uznania reklamacji. Brak takiego dokumentu z dnia przyjęcia często jest traktowany przez przewoźnika jako uszkodzenie po przyjęciu.

----

[Sferis.Allegro #1332849] 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
NipponShorty
#14 Krzewiciel#

Wadliwy w jakim sensie? Nie działał czy był fizycznie uszkodzony?

oznacz moderatorów
biedny_mis
#8 Zapaleniec#

uszkodzony tv z pęknięciem na pół ekranu

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Takie coś może zaistnieć, sprzedający chce złożyć reklamację u przewoźnika więc potrzebuje upoważnienia, ale pytanie czy tobie chce zwrócić środki?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@biedny_mis Jak już piszesz na forum z prośbą o poradę to podaj więcej szczegółów...

Póki co wiemy jedynie, że doszło do uszkodzenia telewizora i że sprzedający oczekuje podpisania "jakiegoś oświadczenia" - na podstawie tych informacji nie da się udzielić żadnej porady 😉

oznacz moderatorów
biedny_mis
#8 Zapaleniec#

Oświadczenie o przelaniu praw do dochodzenia reklamacji - tak to to się nazywa.

Odbiorca oświadcza, że przenosi Wierzytelność na nadawce - to mam podpisać.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@biedny_mis Sprzedający zwrócił Ci już środki za ten telewizor?

oznacz moderatorów
biedny_mis
#8 Zapaleniec#

to były raty ale przetrzymał mnie bardzo długo zanim cofną, całą olimpiadę huk strzelił

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@biedny_mis Bardzo długo tzn ile? 
Jeśli zwrócił Ci pieniądze i sprawa jest pod tym względem załatwiona to podpisz to oświadczenie - sprzedający będzie mógł odzyskać pieniądze od przewoźnika. 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@biedny_mis jeśli chodzi o zrzeknięcie się prawa od odszkodowania na składającego reklamację  to jak najbardziej jest wymagane przez firmy kurierskie 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

Musisz się zrzec na piśmie prawa do odszkodowania od przewoźnika wtedy on złoży reklamację jest to normalne postępowanie przewoźnik zwyczajnie chce mieć pewność że nie wpłyną mu 2 reklamacje od ciebie i sprzedawcy na ten sam uszkodzony tv

oznacz moderatorów