anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co się dzieje ze sprzedawcą ?

Client:132176009
#1 Nowicjusz#

Sytuacja miała miejsce niedawno. Otóż zakupiłem odkurzacz od sklepu na allegro, nie było z nim problemów lecz po roku okazało sie ze cos zaczał sie psuć i odezwałem sie do sprzedawcy. Niestety była to firma chińska mająca maly magazynek w PL , nie chcieli za bardzo abym go wysyłał i proponowali mi zebym sam sobie wymienił cześć a oni mi ją wyślą XD powiedzialm ze nie , i ze chce wyslac to odpisali ze gwarancja silnika obejmuje tylko rok a on juz minal , wezwalme do dyskusji allegro i po tej interwencji sprzedawca wygenerował mi etykiete i odełałem odkurzacz. Kilka dni później sprzedawca wysyła mi informacje o tym ze paczka przyszła pusta i załącza zdjęcie z wnetrza paczki ze jest puste , dodakkowo na maila dołączył mi nagranie z otwierania paczki. Byłem troche w szoku i zapytałem czy posiadają jakies nagranie momentu jak kurier ją przyniósł i czy juz wtedy była pusta , niestety od samego początku zaczeli rzucać we mnie oskarżeniami ze to ja wyslalem odkurzacz pusty i będa szukac pomocy prawnej.. troche mnie to zszokowało bo nic od nich nie chciałem a tylko pytałem co z paczką , do dyskusji wdało sie allegro proszac firme o dołączenie reklamacji u przewoznika , niestety sprzedawca byl z chin i wszystko pisał z tłumacza , po około 5 prośbach od allegro sprzedawca wymyślił kolejną teorie ze przeciez odkurzacz nie moze sie zmiescic do paczki gdyż paczka ma 1m a odkurzacz 110cm , co z tego ze sie go rozkłada , ale na siłe próbowali wmówic ze wyslalem pustą paczke i chce od nich wyłudzić pieniadze a nigdzie wczesniej nie wspomnialem o czyms takim , allegro napisało ostrzeżenie ze mają 24h na dostarczenie reklamacji do firmy kurierskiej lub w innym wypadku doliczą koszty z allegro protect do ich rachunku., niestety na tą wiadomosc rowniez zignorowali i odpisali ze beda szukac pomocy prawnej. Ja zostałem poproszony o wypełnienie wniosku allegro protect który został zaakceptowany w 1dzien , lecz dziwi mnie jeden fakt bo sprzedawca ewidentnie robił pod górkę a po przyznaniu mi allegro protect była informacja na czacie dyskusji ze Alllegro nie wymaga od sprzedawcy spłaty tej kwoty. Dlaczego tak sie stało ? mimo tego ze sprzedawca robił pod górkę , nie zareklamował paczki Allegro na prawde cos takiego pokrywa ? przeciez to ewidentnie śmierdzi przekrętem ze strony sprzedawcy a allegro mimo ostrzezenia ze doliczy tę kwote do rachunku na koniec dyskusji po przyznaniu mi protect daje info ze sprzedawca jednak nie musi oddawac pieniedzy , dlaczeo tak ? Allegro sie przestraszyło tego ze sprzedawca bedzie szukal ochrony prawnej i machęło na to ręką bo kwota nie byla jakas duza ? ktos moze mi powiedziec jak to sie rozwiaże ? ten sprzedawca zaszedł mi za skóre i rzucał oskarzeniami moze powiniem pojsc na policje ?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Halfrunt
#20 Guru#

Uważam, że są to pieniądze Allegro i ich sprawa komu je wypłacą. Sytuacja nie jest jednoznaczna, słowo przeciw słowu, a nawet odbiorca ma nagrania, tak zbyt dużo było cwanych kupujących, teraz większość sprzedających nagrywa otrzymane zwroty produktów.

Pieniądze które wypłaca Allegro Protect pochodzą z coraz to wyższych prowizji pobieranych od sprzedających, a ci doliczają je do coraz to droższych produktów. Za te wypłaty i wysyłanie pustych paczek zapłacą wszyscy kupujący. 

Czy dostarczono nagrania z momentu spakowania i wysłania zwracanego przedmiotu?  Wątpię 

Dlaczego Allegro mając dowody miałoby  wierzyć przeciwko faktom 

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Paczka była odbierana przez kuriera i paczka była pakowana wraz z ojcem a kurier był świadkiem że odkurzacz jest w środku. Ciekawi mnie taki ruch allegro. Sprzedawca pokazał paczkę tylko od góry , gdy prosiliśmy z allegro o moment nagrania dostarczenia paczki przez kuriera milczeli , ciekawi mnie czy mogę mieć jakieś konsekwencje ? Paczka była w środku mam dwóch świadków. Mnie bardziej ciekawi czy allegro zapłaciło to ze swoich pieniędzy i temat jest zamknięty ? Czy będą to egzekwować od sprzedawcy , jeśli by chcieli to sprzedawca ma podkładkę że w dyskusji po przyznaniu allegro protect allegro dało komunikat że nie oczekują zwrotu. Ja się martwię tym czy któregos dnia Chińczycy nie przyjadą pod mój adres 🤣

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Jeśli Allegro nie wymaga spłaty, to konsekwencji innych sprzedawca nie ma, nie martwił bym się na Twoim miejscu, zwłaszcza że sprzedający musiałby rozpocząć sprawę od złożenia przewoźnikowi reklamacji, a jak widać z twojego opisu tego nie zrobił. 

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Dziwne że allegro tak działa, strasznie mnie te groźby sprzedawcy zaskoczyły ale to chińska firma , z Polską firma pewnie by to inaczej przebiegło i obeszło by się bez protect bo odkurzacz pewnie mógł gdzieś wypaść na magazynie lub coś innego , ale coz skoro Chińczycy nie ponieśli strat to może charakiri mi nie przyjadą zrobić 🤣 mnie najbardziej ciekawi kogo mógł zainteresowac uszkodzony odkurzacz i czy serio ktoś go ukradł czy doszło do jakiejs pomylki

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:132176009  Nikt odkurzacza nie ukradł,  takie przypadki były już opisywane.  Chińczycy robią zdjęcia lub filmują  specjalnie przygotowaną  paczkę tak żeby to wyglądało wiarygodnie.

Na policję zgłosić możesz, najlepiej od razu na Chińską policję.

Pomyśl pozytywnie:  straciłeś pieniądze ale zdobyłeś duże doświadczenie w handlu zagranicznym.

Miejmy nadzieję że więcej nie zabłądzisz.

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Nic nie straciłem bo allegro oddało z protect 😁

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Ale pierwsze słyszę że Chińczycy tak działają cwane skośnookowce 🤣

oznacz moderatorów