Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Otrzymałem z allegro@metropol23.net.pl wezwanie do uregulowania kwoty 1,98 pod groźbą windykacji. Czy Allegro coś robi w sprawie tych naciągaczy? To przecież próba wyłudzenia. Wpisy w dyskusjach wskazują że nie jestem odosobniony. Proszę o informację, co w tej sprawie jest robione i jak mają postępować użytkownicy których próbuje się naciągnąć.
@Rosomak60 Zapewniam, że za każdym razem, gdy taki zmasowany atak ma miejsce, podejmujemy natychmiastowe działania, by ograniczyć jego nieprzyjemne skutki.
Użytkownicy, którzy otrzymają taką wiadomość, nie powinni klikać w zawarte w niej linki , ani otwierać dołączonych do niej załączników. Każdy przypadek warto nam zgłosić, pisząc na adres: phishing@allegro.pl .
@nat_not. No dobrze ale co robicie w sprawie własnego rozsyłania podobnych wiadomości? Cytuję:
Drogi Kliencie,
Twoja opinia jest dla nas ważna.
Pomóż nam udoskonalić Allegro i oceń sposób rozwiązywania sprawy z dnia 5 stycznia (godz. 07:04). Dzięki temu będziemy mogli zidentyfikować obszary wymagające poprawy i wprowadzać zmiany, aby jeszcze lepiej obsługiwać Ciebie i innych klientów.
Ankieta jest krótka, jej wypełnienie zajmie Ci około 2 minuty.
Aby wypełnić ankietę kliknij w poniższy link:
@https://www.getfeedback.com/r/looI2hXN ?Case_Id=5001o00004E81Q1&Contact_Id=0031o00001cW7pX&gf_uniqu...
Zespół Allegro
Proszę zauważyć że link przekierowuje do obcej nieznanej strony. Oczywiście zgłosiłem do phishing i otrzymałem nawet odpowiedź. Cytuję, odpowiedź 2:
Dzień dobry,
1. Jest to próba phishingu - oszustwa polegającego na wyłudzeniu danych bądź wpłaty poprzez fałszywy link. Link z podejrzanej wiadomości zgłosiliśmy do administratora strony, z której pochodzi.
2. Jest to wiadomość od nas, zawierająca link do ankiety satysfakcji z obsługi.
Pozdrawiam
//Alina
Dział Bezpieczeństwa
Zespół Allegro
Chociaż więcej takich mailów nie dostałem to apeluję: przynajmniej sami nie prowokujcie klientów do klikania w takie wiadomości.
Pozdrawiam
Aha i muszę dopisać że więcej nie otrzymałem zadnych wiadomości ani w sprawie phishigu, ani w sprawie badania satysfakcji.
@br. Konsultantka odpowiedziała Ci, że to wiadomość od nas. Nie podejmujemy działań w przypadku wiadomości, które nie stanowią zagrożenia - to chyba jasne. Link zawarty w cytowanym mailu kieruje do ankiety, którą możesz wypełnić.
@nat_not. To nie tak. Zachęcacie użytkowników do otwierania nieznanych linków i tłumaczycie to szlachetnymi intencjami. Przemyślcie to jeszcze raz, bo dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane.
Jeszcze gdyby w linku było Allegro, byłoby OK.
Poza tym przekazujecie nasze dane obcym nieznanym firmom.
Zapewniam, że za każdym razem, gdy taki zmasowany atak ma miejsce, podejmujemy natychmiastowe działania, by ograniczyć jego nieprzyjemne skutki.
A konkretnie to co możecie zrobić w tej sprawie? Pytam, bo nie wiem a wydaje się, że niewiele...
@br. No dobrze, po kolei - rozumiem, że zaistniała sytuacja budzi Twój niepokój. Super, że jesteś czujny. Pomaga to uniknąć wielu nieprzyjemności 😉 W tym przypadku jednak nie masz powodów do obaw.
Nie przekazujemy Twoich danych, ani danych innych użytkowników, podmiotom zewnętrznym. Link z cytowanego maila kieruje do zewnętrznej strony z ankietą, ale żadne informacje dotyczące Twojego konta nie są w ten sposób udostępniane. Na tej stronie odpowiadasz tylko na kilka pytań, które mają nam pomóc w ulepszeniu naszej obsługi. Dodatkowo - nie musisz tego robić, jeśli nie masz ochoty. Pamiętaj też, że możesz samodzielnie zweryfikować czy 5 stycznia o 7:04 się z nami kontaktowałeś.
@exoryna Nie udostępniamy szczegółowych informacji na temat procedur, które wdrażamy w takich sytuacjach. Zapewniam jednak, że nasze działania mają na celu zablokowanie stron, do których kierowane są linki zawarte w “podejrzanych wiadomościach”.
Wasze zgłoszenia traktujemy priorytetowo, ponieważ uderzają one nie tylko w Was, ale również w nasze dobre imię. Naprawdę bezpieczeństwo Waszych danych jest dla nas ważne.
@nat_not. Dzięki
Na taką odpowiedź liczyłem.
Nie otwierałem tej ankiety i nie będę do tego wracał.
Pozdrawiam