anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Alegro akceptuje zaniżanie cen produktów i zarabianie na wysyłce?

szpako1
#8 Zapaleniec#

Wydawało mi się, że już dawno temu Allegro uznało to jako praktyki zakazane, tymczasem https://allegro.pl/uzytkownik/KSIAZKI-SZYBKO koszt wysyłki 6 książek z Krakowa niezależnie od wybranego przewoźnika to już 42.99 zł. Jak to z tym jest?

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42

Client:104371448
#14 Krzewiciel#

@szpako1 a ja mam na tapecie pacjenta ktory sprzedaje obudowy komputerowe i ma Paczkomat Inpost ustawiony za 500zł.

Oczywiscie ma inne smarty ale inne nie za bardzo mnie interesują 😮

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

nie wiedzialem ze kazda obudowa wejdzie do paczkomatu 😄

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@szpako1 nie uznał i nie może uznać, bo skąd wiesz jakie ma umowy i jakie ma koszty wysyłki czy pakowania ???

I tak płaci prowizję od wysyłki więc to nie jest kwestia skubania allegro, poszuka gdzie indziej i zapomnij szkoda czasu 😞

Ale cena taka jest przy 1 i 6 książkach czy może rośnie z każdą książką w koszyku, to może być źle ustawiony cennik dostawy 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

szpako1
#8 Zapaleniec#

Chodzi o to, że wystawia książki wyraźnie poniżej ceny innych sprzedających, więc automatycznie pojawiają ci się na szczycie listy wyszukiwanych (przy sortowaniu po cenie) - jednocześnie przy różnicę w cenie rekompensuje sobie kosztami dostawy - nie powiesz chyba że wysyłka 8 książek do paczkomatu będzie kosztować 52.99 😄

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@szpako1 ale w czym problem, nie kupuj albo przelicz może się to opłaca skoro książki są tańsze a dopłacasz do wysyłki, bo tak nie za bardzo rozumiem co Cię gniecie ? czyż przypadkiem nie handlujesz książkami ? mamy wolny rynek każdy ustala po swojemu koszty pracy wysyłek itp. resztę weryfikuje konsument !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów

szpako1
#8 Zapaleniec#

Nie, nie handluję książkami. Gniecie mnie o to że straciłem czas na kompletowanie koszyka po czym ogarnąłem że sprzedający robi mnie w balona na kosztach wysyłki. Nawet jeżeli było by najtaniej to bym u niego nie kupił. Gniecie mnie o to że cena przedmiotu powinna być ceną przedmiotu, a koszt wysyłki kosztem wysyłki. Gniecie mnie o poważne podejście do kupujących a nie robienie ich w konia. Oczekuję uczciwości, nie muszę kupować najtaniej.

oznacz moderatorów

akcesoria-net-pl
#15 Entuzjasta#

@szpako1 to nie jest złamanie regulaminu. Może pobierać za przesyłkę ile chce, a jeśli 'głupi naród to kupi' to jego zysk.

Omijałbym go z daleka. Nauczanie matematyki na poziomie podstawowym leży, więc pewnie klientów ma. 

oznacz moderatorów

szpako1
#8 Zapaleniec#
oznacz moderatorów

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@kostas11  A jak to nazwać inaczej niż skubaniem klienta? Dostawa wychodzi ponad 50 zł, koszt prowizji za nowe ksiażki 9 %. Patrząc po jego odpowiedziach na negatywy to ma pełną świadomość tak ustawionego cennika i uważa, że każdy dobrze widzi co kupuje i za ile 😊

szpako1
#8 Zapaleniec#

Znalazłem: https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/zasady-i-regulamin/niedozwolone-doliczanie-dodatkowych-op...

Doliczanie dodatkowych opłat do ceny końcowej jest niedozwolone. Nie możesz wymagać od kupującego, by zapłacił kwotę większą niż ta, za którą kupił przedmiot (za pomocą kup teraz lub licytacji), łącznie z kosztem wybranej metody dostawy.

Pobierz wyłącznie koszt przesyłki w rzeczywistej wielkości, w oparciu o cenniki firm pocztowych i kurierskich. Możesz zaokrąglić te koszty, aby ułatwić kupującym rozliczenie. Koszt przesyłki to zarówno podstawowe koszty przesłania przedmiotu, jak i opłaty za opcje dodatkowe oferowane przez pocztę i firmy kurierskie, na przykład ubezpieczenie.

Do ceny końcowej nie doliczaj kosztów związanych z przygotowaniem towaru do wysyłki, takich jak pakowanie czy obsługa. Te koszty powinny być wliczone w cenę przedmiotu.

Czyli jest to niezgodne z regulaminem, a pracownik allegro na czacie twierdził że wszystko ok.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

No tak ale w ofercie masz 1szt. a tu się dodaje do każdej dodatkowej.

oznacz moderatorów

szpako1
#8 Zapaleniec#

42.99 nie będzie rzeczywistym kosztem wysyłki 6 książek. 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@szpako1  myśle że powinienes napisac do sprzedającego i wyjaśnić sprawe.

My na początku sprzedaży takze pisaliśmy w cenniku np : max 10szt każda kolejna 2zł i bylismy pewni że system policzy 2 zl za każdą kolejną POWYŻEJ 10SZT (czyli za 11, 12 itd)niestety okaząło sie że podobnie jak w przypadku który opisujesz system liczył 2 zł za drugą, trzecią i każdą kolejna pozycje.

Nam takze uwage zwrócił ktos z kupujących i szybko poprawiliśmy cenniki lecz nasze ustawienia nie wynikaly z chęci naciągnięcia kupujacych lecz z nieznajomości mechanizmów allegro.

Być może w Twoim przypadku także tak jest i wystarczy napisac do sprzedającego i zwrócić mu uwage. Dopiero po jego reakcji będziesz mógł ocenić czy to są celowe działania z zawyżaniem kosztów przesyłki czy tez po prostu pomylka i brak doświadczenia.

oznacz moderatorów

szpako1
#8 Zapaleniec#

Zrobiłem to zanim rozpocząłem tu dyskusje. Sprzedawca wie jak to działa i robi to celowo.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@szpako1 cóż jeśli to celowe dzialanie to może po prostu nie warto u kogos takiego robić zakupów. Kupić te same książki odrobine drożej, z normalną przesylką u kogos innego i tyle.

Jeśłi ktoś próbuje nacignąć na koszty przesyłki to nie wiadomo jaki były to towar albo jakie problemy przy ewentualnej reklamacji.

oznacz moderatorów

szpako1
#8 Zapaleniec#

To oczywiste. Kupiłem poza Allegro w jednej z popularnych tanich księgarni. Rozpocząłem ten wątek żeby zorientować się czy mamy regres i powrót niefajnych praktyk na Allegro. Zgłaszam to w „imię zasad”, grzeje mnie takie januszerstwo.

oznacz moderatorów

#14 Krzewiciel#

@_Likos_  napisał(a):

i wystarczy napisac do sprzedającego i zwrócić mu uwage.

@_Likos_ Jak napisalem do sprzedajacego pytanie czy moze znormalizowac cene za inpost (nawet bez SMART) to gościu podniósł cene z 250zł na 500zł... 😮

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Client:104371448  cóz ja staram sie mierzyć innych własną miarą. W naszym przypadku był to bład . Dokladnie taki sam jak tutaj. I my jako poczatkujący sprzedawcy byliśmy wdzieczni za zwócenie nam uwagi - dzieki temu sprzedaż ruszyla a nie stała w miejscu z powodu zbyt wygórowanych cennikow dostaw.

Jesłi ktos robi takie rzeczy celowo to już jak napisałem wyżej - staram sie trzymać od takich kontrahentów z daleka.

oznacz moderatorów

#14 Krzewiciel#

@_Likos_ 

@_Likos_  napisał(a):

...kontrahentów z daleka.

handlarzy znaczy sie? 🤔 😉

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Client:104371448  już kiedyś pisałem o słownictwie. Będę się tego trzymał 🙂

oznacz moderatorów