Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sytuacja: kupiłam portfel za 299zł,z przesyłką 319zł. Po otwarciu okazało się, że będzie niewygodny w użytkowaniu.Niestety oderwałam metkę. Zapakowałam go wraz z metką i odesłałam Sprzedawcy. Kupowałam poprzez Allegro Pay na 2 raty: 160zł i 159,99zł. Sprzedająca po długiej dyskusji od 14 marca stwierdziła, że oderwana metka obniżyła wartość portfela o 25%.Nie chciała skorzystać z przelewu z Allegro Finanse-uparła się, że zrobi przelew na moje konto. Dziś dostałam pieniądze na konto w kwocie 224,99zł. Co muszę a co mogę zrobić teraz? Najpierw całość zapłacić (chcę zapłacić obydwie raty i mieć tę sprawę z głowy), poczekać na nierozwiązaną dyskusję i spróbować ubiegać się o zwrot brakującej różnicy? Czy żeby prosić o zwrot z A.Protect muszę mieć uregulowane płatności wszystkie czy tylko związaną z tą sprawą. Jestem zagubiona, jeśli ktoś może podpowiedzieć będę wdzięczna...
@Mavika33 kredyt nie ma żadnego związku z zakupem więc na Tobie ciąży obowiązek jego spłaty , allegro może , ale nie musi rekompensować Ci straty bo Protect jest uznaniowy .Sprzedawca miał prawo obniżyć Ci zwrot środków bo teraz nie odsprzeda produktu w stanie ,, nowy ,, .25% to i tak potraktował Cię ulgowo ,zmiana stanu produktu z nowego na używany skutkuje zwykle utratą wartości w okolicy 50%
Niekoniecznie. Jestem naście lat na Allegro. Nie jeden raz metka ze sznureczkiem od torebki czy portfela była włożona do środka. Poza tym to nie jest problem przewiązać sznurek na portfelu, tym bardziej, że była w sprzedaży 1 sztuka i znów się pojawiła ta sama sztuka bez żadnej notki że metka leży obok... z tego co czytałam to ok.10% można policzyć "stratę". Czasem ludzie użytkują tydzień rzecz i przed końcem 14 dni odsyłają, nie widzę żeby to był problem dla sprzedawców. Ja odesłałam nieużywany portfel, a metkę oderwałam bo byłam przekonana że ze mną zostanie. Niestety w aukcji nie było napisane że przegroda na banknoty rozwiera się jak sezam przy lekkim odpięciu portfela...Dziękuję za udzielenie odpowiedzi.
@Mavika33 "Czasem ludzie użytkują tydzień rzecz i przed końcem 14 dni odsyłają, nie widzę żeby to był problem dla sprzedawców. " - tiaaaa... dla nikogo to nie jest problem, jak robi się z niego darmową wypożyczalnię. Zapakuj, wyślij, towar wraca używany, oddaj pełną kwotę, uśmiechnij się, bo dzisiaj zrobiłeś dobry uczynek.
Jak mówił @mdrogeria sprzedający potraktował Cię ulgowo, bo używany portfel raczej na pewno jest wart mniej, niż 75% wartości nowego.
Towar masz prawo sprawdzić jak w sklepie stacjonarnym - tam nikt nie pozwoli Ci odrywać metek, bo to znacząco obniża wartość towaru, spada z "nowego" na "używany". Przekroczyłaś przysługujące Ci prawo do sprawdzenia towaru, więc sprzedający skorzystał ze swojego prawa do odjęcia różnicy względem nowego produktu, a faktyczną wartością sprzedanego.
@Mavika33 niezależnie od toczącej się sprawy obowiązek spłaty jest po Twojej stronie. Możesz więc spłacić zakup całościowo lub we wcześniej ustalonych ratach, to zależy od Ciebie. Jeżeli korzystałaś z prawa do odstąpienia to faktycznie sprzedający może obniżyć kwotę zwrotu, jeżeli doszło do obniżenia wartości produktu wskutek Twoich działań. Sprzedający powinie odpowiednio uargumentować obniżenie. Możesz też złożyć wniosek do Alllegro Protect o zwrot różnicy w kwocie