Chciałabym podzielić się moim doświadczeniem i zapytać, czy ktoś miał podobną sytuację.
Wczoraj (7 stycznia 2026) kurier InPost zmienił status mojej paczki na „Odebrana”, mimo że przesyłka fizycznie do mnie nie dotarła. Chwilę później dostałam automatyczną wiadomość od sklepu: „Dziękujemy za zakupy, prosimy o ocenę”. A paczki jak nie było, tak nie ma.
Próba ustalenia czegokolwiek z InPostem jest bardzo trudna – na infolinii widzą tylko status „dostarczona” i jedyne, co można zrobić, to złożyć reklamację. Tak też zrobiłam (czekam na rozpatrzenie i dostarczenie paczki), ale to już kolejny raz, kiedy spotykam się z takim problemem.
Sprawa jest poważna, bo InPost nie tylko nie wywiązuje się z dostawy, ale też wprowadza w błąd sprzedających na Allegro, pokazując im fałszywe rozliczenie doręczeń. W poprzedniej sytuacji paczka dotarła dopiero kilka dni po zmianie statusu, a data dostarczenia w aplikacji InPost Mobile nigdy nie została poprawiona.
Moje pytania:
Dzięki za wszelkie informacje – może razem uda się coś wypracować.
W dniu doręczenia rano dostajesz maila pt. kod odbioru Twojej paczki. Tam jest też numer telefonu do kuriera - w takiej sytuacji jak widzisz, że paczka zmieniła status na doręczoną a jej nie doręczono to najprościej i najszybciej jest zadzwonić do kuriera, żeby wyjaśnić co się stało.
Dzień dobry @Vrindelijke ,
Uprzejmie proszę o podanie numeru paczki, której dotyczy podana sytuacja. Natomiast w sprawie reklamacji sugeruje najlepiej kontakt bezpośrednio z naszym Działem Obsługi Klienta pod numerem: 722 444 000 (poniedziałek-piątek 7:00-22:00, sobota 8:00-20:00, niedziela 8:00-18:00, Święta 8:00 - 16:00) lub poprzez nasz formularz kontaktowy.
Nr paczki 520000010608500047554009. Reklamacja została złożona wczoraj.
Dzień dobry,
Zgłoszenie dotyczące przesyłki zostało przekazane do oddziału InPost z dniem 08.01.2026, który zajmie się sprawdzeniem i wyjaśnieniem sytuacji podejmując szereg działań. Zgłoszenie jest obecnie w trakcie weryfikacji. Dodatkowo sprawa weryfikowana jest przez Dział reklamacji. Dział Reklamacji dokłada wszelkich starań, aby zgłoszenia były weryfikowane jak najszybciej. Większość zgłoszeń reklamacyjnych rozpatrujemy w ciągu 7 dni kalendarzowych, a odpowiedź przekazywana jest na adres e-mail wskazany w formularzu reklamacyjnym.
W imieniu firmy przepraszamy za powstałe niedogodności.