Czy kupowaliście już z mocno odroczonym terminem dostawy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Cześć,
Krótkie pytanie - sorry jeśli już było.
Czy kupowaliście może kiedyś już drogi sprzęt komputerowy (jabłko) z mocno odroczonym terminem dostawy (2 lub 3 miesiące?) Miałam na oku taką aukcję, została zamknięta dziś rano przed czasem z wynikiem dwustu_iluś sprzedanych komputerów.
I znalazłam następnie podobną, od nowego zupełnie allegrowicza, z dostawą na luty..
Czy bezpieczne jest w ogóle korzystanie z takich ofert?
Dzięki z góry za opinie, pozdrawiam!
- Etykiety:
-
bezpieczeństwo
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kriepa To zależy. Sprawdź komentarze sprzedawcy. Jeśli ich nie ma i cena towaru jest za bardzo atrakcyjna, to może być ryzykowny zakup.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jasne jasne, oczywiście zawsze tak robię… A co gdy sprzedający zaczyna dopiero sprzedawać i nie ma opinii? Czy można jakoś zapytać Allegro czy sprzedawca jest wiarygodny? I czy ochrona zakupu dotyczy każdej transakcji?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kriepa Ochrona zakupu dotyczy zdecydowanej większości transakcji.
Część II. Wyłączenia z Programu Ochrony Kupujących
Program Ochrony Kupujących nie obejmuje sytuacji, gdy:
Umowa została zawarta i zrealizowana na zasadach innych niż określono w Regulaminie Allegro.
Kupujący naruszał zasady Allegro lub nie uregulował wszystkich należności wobec Allegro.pl.
Kupujący działał z intencją nabycia Towaru wadliwego bądź niezgodnego z opisem.
Kupujący nie podał poprawnych danych kontaktowych.
Kupujący otrzymał inne środki rekompensujące stratę związaną z nabyciem Towaru, który był przedmiotem zgłoszenia.
Oferta nie była zgodna z Regulaminem Allegro, w szczególności Towar nie był dopuszczony do obrotu na Allegro z uwagi na wykaz towarów zakazanych i dopuszczonych warunkowo, wskazanych w Regulaminie Allegro.
Towar został przekazany osobiście bądź za pośrednictwem osoby niebędącej operatorem pocztowym i dokonano zapłaty za Towar w miejscu jego odbioru.
Towar uległ zniszczeniu lub został zagubiony podczas transportu z winy przewoźnika, chyba że wysyłka tego Towaru nastąpiła w ramach Usługi Allegro Smart! na zasadach wskazanych w Załączniku nr 12 do Regulaminu.
https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/9
Allegro Cię nie poinformuje, czy sprzedawca jest wiarygodny. Moim zdaniem brak opinii zwiększa ryzyko.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dzięki za podsumowanie info.
Przyznam, ze już setki rzeczy kupiłam na Allegro, ale nigdy się nie wczytywałam w regulamin…
pozdrawiam!