Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Chcę zwrócić słuchawki dokanałowe. Zamówiłam, dostałam, rozerwałam opakowanie, wsadziłam do uszu i okazało się że są dla mnie za duże. Teraz sprzedający nie chce przyjąć zwrotu, bo opakowanie rozpeciętowane A zgodnie z ustawą o prawach konsumenta i art 38 towar w rozpeciętowanym opakowaniu nie może podlegać zwrotu że względu na higienę, na przykład jak bielizna, test ciążowy, końcówki szczoteczki do zębów. I niby wszystko jest logiczne, ale w tej liście nie zwracanych towarów ja nie widzę "słuchawki dokanałowe". Allegro występuje jako pośrednik w dyskusji że sprzedającym, ale nic konkretnego nie mówi, oprócz "sprzedawca może zrezygnować od odstąpienia od umowy". Kto ma rację? Przecież nigdzie nie ma żadnej informacji , że słuchawki dokanałowe nie podlegaja zwrotu, skąd ja mogłam się domyślić o tym?
Zawsze jest opcja "zadaj pytanie sprzedającemu" ale to należy zrobić przed zakupem .Teraz taki produkt jest dla sprzedawcy już bezwartościowy i nie dziw mu się że nie może go przyjąć.
Rozumiem to. Ale 2 razy zwracałam i nie było żadnego problemu.
@Client:48292358 jak jak ostatnio kupiłem słuchawki to w zestawie były 3 gumki małe, średnie, duże.
Jeżeli sprzedawca miał taki zapis to nic nie zrobisz. Gdzieś taki już wątek był. Allegro przyznało racje sprzedawcy.
A jak Ty byś podszedł do tego jakbyś dostał noszone słuchawki?
@Client:48292358 Zapytajmy naszego specjalistę @A3dam Co Ty na to ?
Jeśli pytasz o ten wątek o higienie był tu, powinno być to opisane w ofercie.
Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
Jakie kopiowanie, a ty tylko bronisz sprzedawców, pisałem o nie widziałem opisu oferty, więc zastanów się.😁
Jest coś takiego jak "powystawowe" albo "po zwrocie", nikt nie sprzeda to za 0, ale jednak cena jest ciut obniżona.
@Client:48292358 Słuchawek dokanałowych jeśli były rozpakowane i użyte nie możesz zwrócić.
Wyjątkiem od tego jest sytuacja w której sprzedający nie poinformował o wyłączeniu możliwości zwrotu w ofercie.
Czy w zakładce ZWROTY widniała informacja o wyłączeniu możliwości zwrotu?
Podaj link do oferty to wszystko się wyjaśni.
W ofercie była informacja w zakładce Zwroty i chodziło ram o art 38, czyli "nie podlegają zwrotowi produkty higieniczne: bielizna, test ciążowy, końcówki szczoteczki do zębów".
Rzecz, która dostarczona jest w zapieczętowanym opakowaniu, a której po jego otwarciu nie możesz zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub higienę. Np.: bielizna osobista, test ciążowy, końcówki do szczoteczki elektrycznej, soczewki kontaktowe, maseczki.
Napisał!!🙄
@Client:48292358 A jak się kontaktowałeś ze sprzedającym? otwórz dyskusje i tam dochodź swoich praw, było opisane w ofercie o braku zwrotu?: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa
Już prowadzę dyskusje. Odesłałam towar. Ale sprzedawca nie chce przyjąć i odmawia w zwrocie środków. Nigdzie w ofercie nie było napisane "nie ma opcji zwrotu słuchawek dokanałowych"
@Client:48292358 Chciałbyś kupić takie słuchawki? Użyte, po zwrocie? Zapłaciłbyś za nie pełną cenę? O ile mniejsza musiałaby być cena takich słuchawek abyś je zakupił?
Super, wszystko wygląda na logiczne. Ale! Jeśli chodzi o bieliznę, to mogę sugerować się podanymi rozmiarami, o końcówki do szczoteczki to też są parametry, o test ciążowy - to jasne, że musi być nie używany, o maseczki - musi być wskazana informacja ile ma warstw, rozmiar i tp. Jak można wyobrazić jakie będą słuchawki jeśli chodzi o rozmiar? Tylko ja tego nie rozumiem? Nie ma opcji żebym poszła do sklepu stacjonarnego i przymierzyłam wystawowe, ponieważ słuchawki chińskie i tej firmy w sklepach stacjonarnych myślę że po prostu nie sprzedają, przynajmniej nie widziałam.
Dramat.
Zobaczymy jak się rozwinie.😁
@LEW433 @Client:48292358 Nie wiem czy zwróciliście uwagę że tam jest użyte np. Czuli te podane tam artykułu są tylko przykładem.
Natomiast jest napisane "Rzecz, która dostarczona jest w zapieczętowanym opakowaniu, a której po jego otwarciu nie możesz zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub higienę. "
Chyba uznacie, że rozpakowanie i założenie tych słuchawek choćby jednorazowe jest użyciem. Nie wie czy ktoś z Was chciałby dostać takie słuchawki użyte i rozpieczętowane. Jest to ewidentnie artykuł podchodzący pod formułkę "ze względu na ochronę zdrowia lub higienę. "
Zauważ, że nie wiem jaka jest interpretacja słowa użyłem w tym konkretnym przypadku, wiem że bardzo dużo sieci przyjmuje nawet zwrot bielizny, wszystko się rozstrzygnie bez mojego udziału. Opis był w ofercie i to napisałem.