Witam
Sprzedawca nie chce przyjąć ode mnie zwrotu (odstąpienie od umowy 14 dni) ponieważ kupiłem towar na fakturę i odpisał mi że na aukcji jest informacja "nie podlega zwrotowi zakup na firmę zwrot wyłączony" Czy to znaczy że firmy nie mogą odstąpić od umowy ??? Czy sprzedawca może sobie wyłączyć zwrot ?
Proszę o poradę
LESGOC
Dzień dobry!
Jak sytuacja wygląda na chwilę obecną bo mam ten sam problem, ale od stycznia miała być zmiana i firma jednoosobowa miała mieć taką możliwość, spotkał się już ktoś z taką sytuacją ?
@_Nefryt_ teraz jest inaczej 🙂
Art. 38a. Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w niniejszym rozdziale stosuje
się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością
gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla tej osoby
charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej
przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o
Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.
Czyli jak kupiłeś na firmę i nie jest to Twoje narzędzie pracy itp. to możesz zwrócić jako konsument 🙂 wtedy masz uprawnienia takie jak konsument 🙂
Okazuje się, że istotna jest ilość pracowników w firmie, czy jednoosobowa czy więcej, chociaż nie ma informacji, że przepisu nie stosuje się w przypadku gdy firma posiada więcej niż jednego pracownika.
Tu znajdziesz ważne dla Ciebie informacje.
Zasada jest prosta: jeżeli jesteś JDG i kupujesz towar, który potrzebujesz w swojej firmie np. długopis czy papier do drukarki to możesz w ciągu 14 dni zwrócić towar. Jeżeli twoja firma sprzedaje np. gwoździe i kupisz na Allegro gwoździe do dalszej odsprzedaży - nie możesz zwrócić towaru. Jednakowoż jeśli kupione gwoździe okazały się plastikowym szajsem to nadal możesz domagać się zwrotu lub wymiany na towar zgodny z opisem na podstawie kodeksu cywilnego. I faktura niczego tu nie zmienia.