Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłam laptopa. Nowy, pochodzący z końcówki serii bądź nieodebranych zamówień. Z oryginalnym systemem Windows 11. Jako że jest to końcówka serii to brałam pod uwagę że sprzęt może być "przeleżany", jednak nowy, z pełną gwarancją.
Dotarł w stanie nienaruszonym, wszystko dobrze zapakowane, zero śladów użytkowania.
Po pierwszym uruchomieniu okazało się że system nie działa tak jak powinien. Jednak nie było możliwości pobrania aktualizacji bo sam się blokował. I tutaj niestety musiałam oddać go do miejscowego serwisu aby ktoś kto ma pojęcie potrafił zaktualizować system. Mimo kolejnych prób aktualizacji pojawiały się błędy. Zadanie nie było proste nawet dla osoby znającej się na temacie. Koniec końców, system udało się postawić a za swoją pracę naliczono stosowną opłatę.
Sprzęt, parametry wszystko jest ok, zgodnie z opisem. Zawiodło tylko samo oprogramowanie.
W opisie przedmiotu nie było słowa o tym, że aktualizacja systemu może wymagać dodatkowej wiedzy. Aktualizacja nie polegała na "kliknij i pobierz nową wersję". Czy w takiej sytuacji mogę ubiegać się o jakąś rekompensatę bądź zwrot kosztów pracy informatyka/serwisu?
Cześć, @taazmat. Czy zgłaszałaś wcześniej problem sprzedającemu? W takich przypadkach, najlepiej jest w pierwszej kolejności zgłosić reklamację do sprzedającego np. przez rozpoczęcie dyskusji. Możesz też skontaktować się ze sprzedającym i opisać całą sytuację - być może uda wam się znaleźć rozwiązanie, jednak nie mogę zagwarantować, że otrzymasz zwrot kosztów lub rekompensatę.
Zgłaszałam problem, sprzedawca udzielił informacji jak sobie poradzić z problemem, jednak moja wiedza nie jest wystarczająca żeby zachować się tak jak to opisuje. Nie muszę znać się na usuwaniu problemów systemowych, jeśli to nie jest proste i oczywiste. Stworzenie dysku flash z nowym systemem wykracza poza moje możliwości.
@taazmat Na internecie jest dziesiątki poradników jak to zrobić krok po kroku, nawet w wersji filmowej - wystarczy odrobina chęci.
Sprzedawca odpowiada za sprzęt pod względem mechanicznego funkcjonowania urządzenia. Kwestia systemu operacyjnego to niestety sprawka microsoftu i w takiej sytuacji najlepiej zadzwonić bezpośrednio do nich na infolinie
@taazmat było zgłosić reklamacje sprzedawcy, zrobiłaś to na własne koszty bez porozumienia ze sprzedawcą który odpowiada za sprzęt przez 2 lata, Twoje koszty, sprzedawca nic nie musi oddawać 😞
Najlepsze że ingerencja w sprzęt pozbawia Cię prawa do reklamowania tego sprzedawcy, padnie system będziesz mogła jedynie udać się do serwisu co Ci to robił 😞
Zgłosiłam, sprzedawca udzielił wskazówki jak postępować, jednak moja wiedza nie jest wystarczająca aby te wskazówki zastosować. Sprzedawca nie zaproponował postawienia systemu w ramach gwarancji (czy też usługi gwarancyjnej)
Nie było ingerencji w sprzęt. Wszystkie oryginalne plomby są zachowane. Problemem jest jedynie system dostarczany przez Windows a nie przez sprzedawcę. Sprzedawca nie wgrywał systemu. Sprzedawca nie jest producentem laptopa tylko sprzedawcą autoryzowanym. Co w tym przypadku?
@taazmat w takim przypadku mogę jedynie zaproponować, abyś skontaktowała się bezpośrednio ze sprzedającym i z nim ustaliła rozwiązanie.
Zmiana systemu nie pozbawia cię prawa do reklamacji. Oczywiście sprzedawca nie odpowiada za system, który zainstalowałeś, ale za sprzęt już tak.
Natomiast jeżeli chodzi o gwarancję, to ta obejmuje zazwyczaj też i system operacyjny. Jednakże możliwość zmiany systemu przez użytkownika jest dozwolona. Tu musisz jednak pamiętać, że w razie reklamacji gwarancyjnej, autoryzowany serwis wgra z powrotem oryginalny system.
@pecela "jeżeli chodzi o gwarancję, to ta obejmuje zazwyczaj też i system operacyjny." Nie pisz proszę takich bzdur bo ludzie jeszcze w to uwierzą. System operacyjny to tylko i wyłącznie sprawka Microsoftu. Jeśli jest z nim problem kroki są zawsze takie same :
reinstalację systemu
aktualizację lub przywrócenie ustawień fabrycznych,
kontakt z pomocą techniczną Microsoft (jeśli chodzi o Windows).
Zwłaszcza Windows 11 który co kilka dni wprowadza aktualizacje po których cześć rzeczy nie działa. Nie ma to nic wspólnego z sprzętem komputerowym.
Sprzedawca odpowiada za sprzęt pod względem mechanicznego funkcjonowania urządzenia.
Napisałem "zazwyczaj", bo to zależy do producenta laptopa i jego polityki gwarancyjnej.
Taki np. ASUS, Lenovo, HP, Dell, Acer udzielają gwarancji także na poprawne działanie preinstalowanego przez nich systemu.
Natomiast sprzedawca z tytułu niezgodności z umową lub rękojmi owszem odpowiada tylko za mechaniczne działanie urządzenia. Oprogramowanie go nie interesuje (wyjątkiem jest, jak to on je instalował lub konfigurował pod klienta).
@taazmat nie możesz system nie jest częścią laptopa jest aktywowany osobno przez zakup kodu microsoft to co mogło być w laptopie to wersja testowa do aktywacji ręcznej czyli darmówka. Za zakupiony system odpowiada microsoft za zakupionego lapka odpowiada sprzedawca.
Miałem podobny problem gdy kupiłem komputer dla rodziców. System fabrycznie był w wersji 22H2 i próbował się bezskutecznie zaktualizować do wersji kolejnej, czyli 23H2. Wystarczyło w aktualizacjach mu wskazać najnowszą wersję 24H2 i aktualizacja się powiodła. Choć nie jestem fanem jabłka to iOS jest lepszym wyborem dla osób które chcą tylko "kliknij i pobierz nową wersję" - W Windows ze względu na specyfikę nie zawsze jest tak "user friendly". Pomijam fakt że system zmienia się co kilka dni ze względu na aktualizację na które sprzedawca nie ma wpływu.