Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy mogę zwrócić towar bez oryginalnego opakowania?
Tak, oczywiście. Nie ma obowiązku zwracania towaru w oryginalnym opakowaniu. Sprzedawca nie może tego wymagać.
A czy kupiłeś jako konsument i korzystasz ze swoich praw?
@xyz96 jak zwykle nie zna detali ale się wypowiada 😎
@GRISZKAGM A doprecyzuj, co to za "towar"
@Awo7959 to na pewno był stanik-biustonosz!
@GRISZKAGM Chodzi o tzw środki higieniczne np majtki itd.
@Awo7959 Nie czytałeś wczorajszej "dyskusji"? Są towary wymienione których nie powinno się otwierać, a ja dałem taki przykład, może być to guma do żucia.
Majtki nie są te 'higieniczne'....
@LEW433 Zgoda, ale dobrze jest znać konkrety, pytanie było o "towar" a my nie wiemy jaki. Niektóre przypadki są różnie definiowane w przepisach.
@exoryna niehigieniczne majtki? obrzydliwość!
@exoryna no i to taki co to sam się lepi do krągłości, transparentny i z push-upem
W przypadku odstąpienia od umowy Zamawiający jest zobowiązany do odesłania zakupionych Produktów w oryginalnym opakowaniu wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy sprzedaży i dołączonym oryginalnym dowodem zakupu
Klauzula niedozwolona z rejestru UOKiK, pozycja 7353.
@xyz96 😍 W pełni zgoda, ale jak napisałem wcześniej, nasz szanowny interlokutor/ka? nie napisał o jaki produkt mu chodzi. Czym innym jest spożywka a innym np. AGD. I tu ktoś psa zagrzebał.
Kefir można zwrócić w dwojaki sposób, nawet bez opakowania.
@TATLOK Takoż i w formach artystycznych, cedzony, podwójnie cedzony, punktowy, horyzontalny, i vertykalny tzw. wielorybniczy. Ale z tym ostatnim ostrożnie.
Nie wszystko, co zostanie przyklepane przez jakąś instytucję, jest obligatoryjnie mądre, zasadne i obiektywne.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@GRISZKAGM To zależy. Jeśli był to zakup od firmy - a nie należał do towarów wyłączonych ze zwrotów (poczytaj sobie o tym np. TUTAJ), to owszem, możesz. Zwróć także uwagę na 34 ust. 4 ustawy o prawach konsumenta, który mówi, że: „konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy”." Oczywiście nie wiem, czy nastąpiło takie zmniejszenie wartości, jako że nie raczyłeś poinformować nikogo, co to za towar, stąd masz tak wiele różnych odpowiedzi.