Są oferty na Allegro biznes, których nie ma na Allegro. Jak będąc osobą fizyczną mogę kupić ?
Platforma powstała do zakupów B2B na FV. Jeśli masz działalność to możesz tam dokonywać zakupu.
Jak tam kupić jeśli nie mam działalności ?
@jsvideo nie będzie takiej możliwości. Allegro Business to miejsce stworzone dla zakupów firmowych (na fakturę) - informujemy o tym, w tym artykule. 😊
Zatem na fakturę imienną także można kupować ?
@jsvideo podczas składania zamówienia będziemy prosić o podanie takich danych jak: nazwa firmy, numer NIP oraz adres firmowy.
@jsvideo ja mogę przejść i dodaje normalnie do koszyka?
Dodać do koszyka można, ale w chwili płatności, żąda danych do faktury, której nie potrzebuję i nie mam firmy.
Tak Allegro Business przeznaczone jest tylko dla zarejestrowanych na Allegro firm.
@Sa_nova mam nadzieję, że Allegro zabezpieczyło formularz zakupu przed podawaniem nieprawdziwych danych przez zdesperowanych konsumentów i nie można dokonać zakupu podając NIP innej przypadkowej firmy, a ustawić adres dostawy dla siebie?
@Halfrunt konsultuję jak dokładnie wygląda ten proces, z zespołem odpowiedzialnym za Allegro Business.
@Halfrunt wracam z informacją. W przypadku zakupów z konta firmowego na Allegro Business, wymagane jest przejście weryfikacji - dzięki czemu mamy pewność, że podawane dane do faktury są prawidłowe.
Dla kont zwykłych nie przeprowadzamy takiej weryfikacji. To klient bierze odpowiedzialność za podane dane do faktury przy zakupach.
@Halfrunt A twórcy KSEF to zabezpieczyli? Prywatna osoba w ogóle nie powinna mieć widoku biznesowego.
@drekenzes 😂 ale dzięki KSEF przedsiębiorca będzie widział wystawione na jego firmę faktury, nawet te, o których dotychczas nic nie wiedział.
@Halfrunt napisał(a):
@drekenzes 😂 ale dzięki KSEF przedsiębiorca będzie widział wystawione na jego firmę faktury, nawet te, o których dotychczas nic nie wiedział.
@Halfrunt Tak różowo to nie wygląda, a praktyka jest stosowana powszechnie. Nie mogę rozwijać tematu, bo już mam ostrzeżenie banem 😉 Ale ciągle mi się ten wątek w głowie rozwija, na przykład chińscy sprzedawcy na allegro, co zakładają fikcyjne firmy na polski NIP, po czym po kilku miesiącach są wykreślani przez US z rejestrów. I taki Chińczyk wystawiający na ślepo faktury w KSEF... Albo te rodziny kupujące wszystko na firmę, nawet jak już jej nie ma od kilku lat... A to tylko czubek góry lodowej. 1 lutego czas na Titanic'a.