anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy prostownica to produkt higieniczny

kogutu83
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry,

zakupiłem dla żony prostownice na urodziny, ale ona w między czasie kupiła sobie inną prostownicę. Pudełko jednak zostało przez nią otwarte. Jednak prostownica nie została nigdy użyta.

Sprzedawca nie chce przyjąć takiego towaru, który był zapakowany w opieczętowanym pudełku. 

Czy jest to zgodne z prawem konsumenta ?

oznacz moderatorów
61 ODPOWIEDZI 61

mas24-pl
#9 Pomysłodawca#

Jest na ten temat artykuł - https://poradnikpracownika.pl/-zwrot-towaru-czy-sprzedawca-moze-odmowic

Jako sprzedający mogę powiedzieć, że w takich sytuacjach informuję klienta o ubytku wartości towaru o 10 czy 15 zł i zwracam im mniej o taką kwotę. Z reguły godzą się na takie rozwiązanie. Sam przedmiot trafia później na outlet.

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#
oznacz moderatorów

mas24-pl
#9 Pomysłodawca#

To chyba miało być do założyciela tematu, a nie do mnie.

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#
oznacz moderatorów

mas24-pl
#9 Pomysłodawca#

A co to ma wspólnego z moją odpowiedzią do założyciela tematu ?

oznacz moderatorów

PerfumeriaNuZa
#2 Obserwator#

Nic to nie da jak jest napisane na aukcji o braku mozliwosci zwrotu po otwarciu. 

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Takie zapisy zawsze możesz zgłosić do Allegro lub UOKIK.

oznacz moderatorów

REHFIT
#8 Zapaleniec#

Pytanie czy miał ograniczony zwrot w aukcji ?

jeśli tak nie musi przyjmować.

My np mamy produkty które po uzyciu nie nadają sie do dalszej odsprzedaży, dlatego tez mam ograniczony zwrot. jednak gdy pudełko zostało tylko otwarte a produkt nie użyty to zwracamy wtedy środki.
Dodatkowo wydaje mi się że nie ma żadnych regulacji które nakładałyby obowiązek na klienta odesłania w oryginalnym opakowaniu.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@REHFIT  A po czym poznać czy produkt był użyty czy nie? Swoją drogą sama jestem ciekawa czy prostownica łapie się pod produkt higieniczny czy nie - niemniej ja osobiście nie chciałabym kupić ani używać prostownicy, której używał ktoś inny. 

@kogutu83  skoro kupiła sobie inną to po otwierała tę, która dostała w prezencie? 

oznacz moderatorów

kogutu83
#8 Zapaleniec#

Kobieca ciekawość 

oznacz moderatorów

PerfumeriaNuZa
#2 Obserwator#

Skoto jest nowa i nieuzywana to mozna ja samemu sprzedac np na **piiip** i allegro. Jak to mowia za bledy sie placi 

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

@Health___Beauty Zapętliłaś się!

oznacz moderatorów

PerfumeriaNuZa
#2 Obserwator#

Teraz sprzedawca ma prowadzic dochodzenie czy kupujacy uzywal produkt czy nie.. a jak to bedzie np depilator ? Klient zrobi nim co trzeba wyczyscil czym sie da i zwraca??? 

Po to jest plomba zeby jej nie zrywac. Z reguly 99% osob nie zna prawa na temat braku mozliwosci produktow higienicznych. Nieznajomosc prawa zwalnia z jego przestrzebania?? 

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Bycie sprzedawcą w naszym kraju nie należy do najłatwiejszych zawodów, niestety trzeba się liczyć z tym, że obowiązuje tutaj prawo, które można sobie interpretować po swojemu, ale trzeba się również liczyć z interpretacjami UOKIK. Możesz nadużywać swoich interpretacji, ale musisz również liczyć się z tym, że prędzej czy później ktoś się tym zainteresuje i będą kary...

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@banitos_2006  napisał(a):

Bycie sprzedawcą w naszym kraju nie należy do najłatwiejszych zawodów, niestety trzeba się liczyć z tym, że obowiązuje tutaj prawo, które można sobie interpretować po swojemu, ale trzeba się również liczyć z interpretacjami UOKIK. Możesz nadużywać swoich interpretacji, ale musisz również liczyć się z tym, że prędzej czy później ktoś się tym zainteresuje i będą kary...

Interpretacje UOKiKu nie są wykładnią prawa, tylko "poradami", zresztą mówi o tym sam urząd. Te porady potrafią się zmienić o 180 stopni z dnia na dzień. Wiem, bo było już wiele takich przykładów na stronie UOKiKu. A wystarczyłoby, aby UOKiK przed napisaniem porady choć raz skontaktował się z Sanepidem i wspólnie wypracowali rozwiązania. W sądzie większość spraw UOKiK przegrywa.

Mieliśmy już raz interpretację co można zwracać co nie, więc odpowiedź urzędu była - wszystko, co nie stanowi zagrożenia podczas wysyłki towaru, bo ktoś odpisujący wziął sobie jakąś regułkę z nikomu nieznanej książki.

Niestety, UOKiK sobie po prostu nie radzi z zadaniami, które zostały mu powierzone.

Jedyną opinię na dany temat tak naprawdę może wydać sąd, ale to będzie wiążące tylko dla tej jednej wygranej/przegranej sprawy. My sobie możemy dyskutować, kłócić się, przekomarzać, ale i tak to nic nie zmieni. Pracą UOKiKu  jestem rozczarowany.

Przepisy powinny być jasne i czytelne, a nie zależne od "interpretacji" ważnej w danym czasie i zmiennej od czyjegoś "widzi mi się.".

banitos_2006
#11 Animator#

"My sobie możemy dyskutować, kłócić się, przekomarzać, ale i tak to nic nie zmieni."

..dokładnie

"Przepisy powinny być jasne i czytelne, a nie zależne od "interpretacji" ważnej w danym czasie i zmiennej od czyjegoś "widzi mi się."."

...w Polsce jest 10 razy więcej polityków niż np. w USA i jest też 10 razy mniej ludności niż w USA. To przerost biurokracji nad ludnością i to właśnie powoduje to, że mamy to co mamy, prawo i regulacje u nas to zwyczajny przerost formy nad treścią, żeby to wszystko zrozumieć musisz być wysoko wykształconym prawnikiem, który non stop się uczy, bo teraz zmiany w prawie są co chwile... a długo by można narzekać, a to i tak bicie piany, które pozbawione jest sensu w tym kraju.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@kogutu83 Daj link do oferty, ale moim zdaniem nie może odmówić.

oznacz moderatorów

kogutu83
#8 Zapaleniec#
oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Ograniczył zwrot w opisie, możesz zgłosić to do UOKIK, bo prostownica nie jest produktem higienicznym, więc jest to zwykłe nadużycie, możesz też założyć dyskusje i czekać na wątpliwą pomoc pracowników allegro. Na przyszłość, unikaj takich aukcji i takich sprzedawców...

oznacz moderatorów