Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy prywatny sprzedawca może wystawić fakturę vat? Jak to wygląda?
Mam taką ofertę i nie wiem czy to w końcu prywatny sprzedawca, czy może firma.
Fakturę VAT może wystawić osoba prowadząca działalność gospodarczą w rozumieniu ustawy o VAT. Natomiast fakturę VAT ze stawką 23% może wystawić czynny płatnik podatku VAT.
Aby prowadzić działalność w rozumieniu przepisów ustawy o VAT nie trzeba mieć zarejestrowanej firmy.
Natomiast osoba prywatna może wystawiać rachunki (wygląda to jak faktura, tylko nie ma tam VAT-u) i nazywa się to rachunek. Natomiast jak prowadzi działalność nierejestrowaną i ma nadany NIP, to wystawia faktury (z VAT lub bez w zależności od statusu w VAT).
@kmlnvm to pewnie nie jest prywatny sprzedawca a tylko sprzedaje z konta prywatnego, a że na koncie prywatnym nie zaznaczyć wystawiam faktury, dodał to w opisie i tytule, dla pewności napisz i się dopytaj i śmiało kupuj 🙂
Na kontach prywatnych jest mniej wymogów, nie trzeba dodawać One Boxów do smarka, kiedyś były niższe prowizje nie wiem jak teraz itp. 🙂
jak działa allegro protect jeśli firma sprzedaje z konta prywatnego?
Działa normalnie, ale dlaczego już masz obawy?
Fakturę może wystawić taki podmiot, który posiada status podatnika VAT.
Spytaj go. Do wczoraj przy niewielkim ułamku ofert szło zaznaczyć opcje "wystawiam fakturę", od wczoraj nie da się wcale. Allegro wszelkimi sposobami próbuje zmusić sprzedawców do zmian na firmowe, a nie każdy chce. Ja np nie zmieniam, bo bym musiałą latać do 3 punktów i 2 kurierów wysyłać, nikt z pojedyńczymi paczkami tego nie będzie tego dobrowolnie ogarniał. Do tego na firmowym do smarta jest również przymus allegro one. A wtedy masz do wyboru otrzymywać negatywy za używanie go i kiepską jakość dostawy lub wyłączyć go i dostawać negatywy za brak smarta.
Do tego dochodzi wiele osób z tzw. działalności nierejestrowanej, oni również faktury wystawiają ale nie mogą tego w allegro zaznaczyć. A nie wolno takich informacji podawać w treści ofert.