anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy rejkomia może być tylko rok

kaliciakpiotr
#1 Nowicjusz#

aukcja https://allegro.pl/oferta/termostat-pokojowy-lcd-regulator-temperatury-16a-11718445266

Kupiłem w listopadzie 2023   5 programatorów dopiero w połowie listopada 2024 zauważyłem że po wyłączeniu przez energetykę prądu programatory nie zapisują swoich ustawień. Wcześniej miałem cały czas prąd to nie miałem jak więc nie wiedziałem o błędzie który jest od początku.  Programator ma funkcję zapisu ale nie działa.  Naszukałem sie przez prawie pół miesiąca jak zrestartować do ustawień fabrycznych "chiński producent ciężko coś znaleźć" ale restart nie pomógł. Zgłosiłem to do sprzedającego w dniu 03-12 2024 a sprzedający mi napisał ze on  gwarancji i rejkom udzielna na 12 mc!. Czy ma prawo wadę wykryłem do roku i z tego co czytałem to mam prawo nawet do 12 mc od dnia wykrycia na zgłoszenie oraz sprzedający jest firmą i sprzedaje produkt jako  nowy więc nie może ograniczyć rękojmi   do 12 mc czy się mylę.

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

az1rael
#21 Demiurg#

Wg wcześniejszych przepisów uk było tak że towar kupiony po roku to kupujący musiał udowodnić że wada powstała w wyniku np slabej jakości produktu ale zawsze są 2 lata na reklamację

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@kaliciakpiotr  Sprzedający mógł ograniczyć rękojmie do 12 miesięcy ale musiało by to być wyraźnie napisane w ofercie sprzedaży.  Jeżeli  takiego zapisu w ofercie nie było ro rękojmia jest 2 lata.  Tylko musisz udowodnić że to była wada fabryczna urządzeń, a nie że ty zepsułeś.

Myślą że nie będzie to trudne skoro urządzeń wcześniej nie uruchamiałeś.

oznacz moderatorów

kaliciakpiotr
#1 Nowicjusz#

chyba nie z tego co czytałem wieczorem jeśli to jest firma i sprzęt jest nowy to nie ma prawa ograniczyć czy zmniejszyć rękojmi . Zresztą   prawnik mi dzisiaj dokładnie tak napisał . Podstawa prawna: art. 43d i 43e ustawy o prawach konsumenta. Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową trwa 2 lata od dnia wydania towaru, chyba że przedsiębiorca (jego poprzednik prawny lub osoby działające w ich mieniu) określił dłuższy termin przydatności towaru do użycia

Czyli mini 2 lata a może sobie firma zmienić tylko na dłuższy okres

A i najżywniejsze masz czas na zgłoszenie wady 12mc od dnia jej wykrycia. Więc  nawet idać założeniem że masz 12 mc to + 12 mc na zgłoszenie  i tak da tobie 24 mc

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@kaliciakpiotr Nie może ograniczyć firma, rękojmia 2 lata, może ograniczyć albo wyłączyć prywatny sprzedający.

oznacz moderatorów

michalmn
#7 Wielbiciel#

Piszą tak, bo dzięki temu sporo kupujących zrezygnuje z dochodzenia swoich praw, czysty zysk. Jest to nielegalne, wprowadzanie w błąd. No ale kto im coś zrobi.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@kaliciakpiotr a podałeś prawnikowi datę zakupu? Bo ci odpisał wg obowiązującej wykładni na dzień dzisiejszy 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale tam jest teraz w jego ofertach takie ograniczenie.

oznacz moderatorów

kaliciakpiotr
#1 Nowicjusz#

No uczciwie to mogłoby się za to wziąć Allegro bo takie praktyki są absolutnie niedozwolone i przymykanie oka na takie praktyki jest też łamaniem prawa

oznacz moderatorów

kaliciakpiotr
#1 Nowicjusz#

Tak oczywiście powiedział że co to w ogóle zapytanie skoro te przepisy obowiązują od wielu lat

oznacz moderatorów

michalmn
#7 Wielbiciel#

Nikt nie może ograniczyć rękojmi. Gdy sprzedaje przedsiębiorca to są to 2 lata, nawet jeśli rzecz jest używana.  Gdy sprzedaje osoba prywatna to jest to 1 rok. Reguluje to kodeks cywilny. Co innego gdy kupuje przedsiębiorca wtedy nikt nic nie musi. Przepisy takie są już od wielu lat.

oznacz moderatorów