anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może odmówić odstąpienia od umowy i zwrotu jednoosobowemu przedsiębiorcy?

macias_allegro
#7 Wielbiciel

Dzień dobry! Prowadzę jednoosobową działalność i zakupiłem towar z fakturą. To część samochodowa, która nie pasuje do mojego auta, więc chcę ją zwrócić. Sprzedający odmówił, ponieważ dodał w treści ogłoszenia: Nie przyjmuję zwrotów od firm (nie dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych w przypadku, o którym mowa w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego – tylko allegro.pl)

Z racji, że nie zajmuję się zawodowo samochodami, ani sprzedażą, ani naprawą itp., to moim zdaniem dokładnie podlegam tym przepisom, które wg sprzedającego wykluczają odmowę przyjęcia zwrotu. 

Czy ktoś może to potwierdzić? Co mam zrobić w takiej sytuacji?

Pozdrawiam,

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@macias_allegro trzeba było brać na paragon.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @macias_allegro. Czy sprawa dotyczy zamówienia o numerze 21614350-1c80-11f1-afb0-7d84c56abb5f?  

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

macias_allegro
#7 Wielbiciel

Przepraszam, ale nie wiem jak powiązać ten numer z moimi zamówieniami, nie pasuje do żadnego

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@macias_allegro To zamówienie zostało przez Ciebie ukryte na liście zakupów - transakcja z 10.03.2026 13:54. Czy to o ten zakup chodzi?  

Marysia
oznacz moderatorów

macias_allegro
#7 Wielbiciel

Nie, nie o tamto. Pytanie raczej ogólne.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@macias_allegro, rozumiem Twoje argumenty, natomiast nie mogę zmienić decyzji sprzedawcy. Jeśli uzna, że zamówienie jest powiązane z Twoją działalnością, to może ograniczyć możliwość zwrotu. To sprzedawca intepretuje charakter (zawodowy lub nie) zakupu. Najlepiej będzie jeśli przekażesz sprzedającemu swoje wnioski.

Marysia
oznacz moderatorów

macias_allegro
#7 Wielbiciel

Coś chyba nie tak? Rozumiem, że na wolnym rynku sprzedający robi co chce, najwyżej naraża się na podanie do sądu. Ale na platformie typu Allegro, to gospodarz dba o postępowanie zgodnie z przepisami. W moim przypadku nie prowadzę działalności zawodowo związanej z samochodami, nie mam nic w PKD. Tak więc decyzja jest sprzeczna z przepisami. I co dalej, czego mogę oczekiwać od gospodarza, czyli Allegro?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

"Tak więc decyzja jest sprzeczna z przepisami. I co dalej, czego mogę oczekiwać od gospodarza, czyli Allegro?"

Generalnie to niczego nie możesz oczekiwać bo Allegro nie jest stroną umowy i nie ma żadnego prawa aby podważać decyzje sprzedającego.

To dokładnie tak samo jak nie możesz niczego oczekiwać od właściciela galerii handlowej w przypadku jakiegoś sporu z jednym ze sprzedających w tej galerii.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@komis-bell e tam nie ma. Przecież w wielu sytuacjach podważają albo decydują, że sprzedawca zadziałał wbrew przepisom i ponosi on konsekwencje. 

Np. jak sprzedawca w terminie nie odpowie na reklamację to allegro nie ma problemu, żeby stwierdzić, że roszczenia kupującego zostały uznane i zwrócić mu kasę z AP. Tu są stroną umowy.

Jak sprzedawca zwróci za towar 1% to też często interweniują. I w wielu innych sytuacjach.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@macias_allegro problem jest taki że każdy kto zaznacza że chce fakturę oświadcza 

Zakup został dokonany na cele firmowe

Taki zapis mam pod danymi do faktury 🙂

A ustawa jasno mówi 😉

2. Jeżeli z treści umowy, która ma być zawarta, nie wynika, czy ma ona charakter
zawodowy dla osoby fizycznej, o której mowa w ust. 1, osoba ta najpóźniej w chwili
zawarcia umowy może złożyć oświadczenie, że umowa ma dla niej charakter
zawodowy albo że nie ma takiego charakteru. Druga strona umowy nie może jednak
uzależnić zawarcia umowy od złożenia takiego oświadczenia.

Temat zakończony, z pretensjami do allegro 😄

macias_allegro
#7 Wielbiciel

Zaraz, zaraz, temat nie zakończony 🙂 Po pierwsze ja nie mam takiego zapisu. Z reguły pojawia się jedynie zapis dot. ograniczenia zwrotów, coś w rodzaju, że sprzedawca nie przyjmuję zwrotów od firm (nie dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych w przypadku, o którym mowa w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego. 

Ustawy i KC mówią właśnie, że jeżeli zakup nie ma charakteru zawodowego, to jest się traktowanym jak konsument. Gdzie więc haczyk?

oznacz moderatorów

loto
#9 Pomysłodawca

@macias_allegro Haczyk jest w tym, że zakup nie ma charakteru zawodowego, kiedy np. kupujesz ekspres do kawy do pokoju socjalnego dla pracowników, których zatrudniasz.
Kiedy kupujesz część do samochodu, który użytkujesz na potrzeby działalności, to już zakup ma charakter zawodowy.

oznacz moderatorów

macias_allegro
#7 Wielbiciel

to jest wolna interpretacja przepisów, które jasno piszą o powiązaniu z PKD, a to akurat mam czyste.

pytajac o haczyk miałem na myśli, czy coś jest z tym oświadczeniem przy zakupie. Wkontrkscie dopisku „z pretensjami do Allegro”

oznacz moderatorów

macias_allegro
#7 Wielbiciel

Dodam jeszcze, że „cel firmowy” nie oznacza przecież „charakteru zawodowego”. To przecież jak z zakupem mopa przez informatyka: charakter niezawodowy, ale cel firmowy

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@macias_allegro 

A tutaj jest inna interpretacja tego sformułowania:

Sformułowanie „Zakup został dokonany na cele firmowe” w komunikacji od Allegro oznacza, że transakcja została zakwalifikowana jako zakup w ramach działalności gospodarczej (B2B), a nie jako zakup konsumencki (B2C).

W praktyce ma to kilka ważnych konsekwencji:

1. Mniej praw konsumenta

Kupujący nie korzysta z pełnej ochrony konsumenckiej, np.:

• brak automatycznego prawa do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni (chyba że sprzedawca dobrowolnie to umożliwia),

• inne zasady rękojmi (mogą być ograniczone lub wyłączone w relacji firma–firma).

2. Dane do faktury

Najczęściej oznacza to, że:

• zakup był dokonany na firmę (z NIP-em),

• wystawiana jest faktura VAT na działalność gospodarczą.

3. Status kupującego

Allegro traktuje taką transakcję jako:

• zakup przez przedsiębiorcę w związku z jego działalnością.

oznacz moderatorów

macias_allegro
#7 Wielbiciel

Dobre, dziękuję!

Skąd jest ten tekst i z kiedy?

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@macias_allegro 

Zależy co masz wpisane w CEIDG. Ludzie czasami wpisują tak wiele rzeczy (np. Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet), że podpięcie zakupu pod "zawodowy charakter" nie jest żadnym problemem.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@macias_allegro  napisał(a):

Zaraz, zaraz, temat nie zakończony 🙂 Po pierwsze ja nie mam takiego zapisu.

Ty nie masz ale ja jako sprzedawca mam takie coś co jest równoznaczne z brakiem zwrotu 🙂 zapis dodaje allegro, bezprawnie wprowadzając w błąd sprzedawcę 😞

Zrzut ekranu 2026-03-18 152042.png

macias_allegro
#7 Wielbiciel

Ok, dziekuję. Dobrze poznać sprawę od strony sprzedającego. Czyli Allegro uznaje zakup z fakturą jako B2B i taka informację daje sprzedającemu. Nie  bacząc, że to łamie prawa konsumenta wynikające z 7aa. A sprzedawca może nie być świadom tego że złamie prawo i może odmówic zwrotu?

Bez sensu 🙂

oznacz moderatorów