Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dokonałem zakupu w super cenie dzięki "kup teraz", transakcja została zakończona i opłacona.
Sprzedający przysłał mi wiadomość, iż cena za jaką wystawił przedmiot była błędna i zaniżona w stosunku do ceny rynkowej i w związku z powyższym anuluje sprzedaż a środki zwróci na konto. Mnie takie rozwiązanie nie satysfakcjonuje.
Pytanie: czy sprzedający może tak postąpić?
Co z art. 543 Kodeku prawa cywilnego który to umożliwia zakup po cenie powszechnie ogłoszonej?
@ @evo1mb190 nie powinien , ale jeśli zwrócił środki na pomoc ze strony allegro nie mozesz liczyć . Masz prawo domagać się wydania rzeczy , ale tylko z powództwa cywilnego , a wygrana nie dokońca pewna .
@evo1mb190 tak samo jest art. o błędzie i na niego się powołał sprzedawca i ma do tego prawo 🙂
Na podstawie art. 84 § 1 i 2 Kodeksu cywilnego oświadczam, że uchylam się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu 😉
To znaczy, że każdy może anulować sprzedaż bo za szybko się rzecz sprzedała i wystawić tą samą rzecz za wyższą kwotę?
Prawo konsumenta mówi co innego przecież
Nie może sobie ot tak anulować zakupu, w ogóle sprzedający nie ma możliwości anulowania zakupu, oczywiście masz prawo żądać wysyłki towaru ale jeżeli zwróci CI środki to Allegro nic z tym nie zrobi, zostaje są.
@kostas11 skąd wiesz co odpisał mi sprzedający i na jaki artykuł się powołał?
Czekałaś na to pytanie i chcesz zniechęcić pokrzywdzonego do dociekania swoich praw🤔
Hahaha, mnie to nie przekonuje i nie odpuszczę
@evo1mb190
Podaj link do oferty.
A co ma za znaczenie jaki towar, umowa jest wiążąca, sprzedający nie może anulować zakupu. A resztę już opisałem.😁
@evo1mb190 Hahaha, mnie to nie przekonuje i nie odpuszczę
Masz do tego prawo, tylko tak jak Ci napisał @mdrogeria w wypadku kiedy dostałeś zwrot to pozostaje Ci tylko dochodzenie swoich praw na drodze sądowej. A tam nie masz żadnej gwarancji wygrania sprawy. Ale jeżeli masz za dużo pieniędzy (adwokat) to jest Twoja decyzja.
@evo1mb190
W ofercie do której link podałeś nie widzę żadnych "nadzwyczajnych" okazji.
@A3dam Prawdopodobnie nie chodzi już o "okazję", ale o urażoną dumę "jak sprzedający mógł odmówić transakcji ze mną ?" Straszenie sądem to takie "strachy na lachy", a może się przestraszy.
Kwestie prawne już Ci wyjaśniono: idź do sądu, nie ma innej opcji. Może wygrasz, może przegrasz. Trochę czasu i nerwów stracisz na pewno.
Ja chcę się pochylić nad etyczną stroną problemu: nie zapomniałeś aby, że po drugiej stronie transakcji też jest człowiek? Człowiek, który ma prawo do pomyłki? Człowiek, który tak jak Ty chce zarobić na czynsz i jedzenie?
I taki człowiek ma dołożyć do interesu tylko dlatego, żebyś Ty mógł sobie tanio trawę nawieźć...
A fuj!
@Kasiulki2 Masz rację są ludzie co chcieli by wszystko za darmo lub okazyjnie bez wnikania i zrozumienia że błąd każdemu może się przytrafić .
Macie rację, poniosły emocje.
Temat zamknięty.
Pozdrawiam wszystkich, hej