anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Sprzedający przy zwrocie towaru, zwraca też koszt przesyłki?

MAMY ROZWIĄZANIE!
rvtomek
#8 Zapaleniec

Dzień dobry

Proszę o informacje w sprawie zakupu.

Jeżeli zdecyduję się zwrócić zakupiony towar na własny koszt bez podania przyczyny  czy sprzedający jest zobowiązany do zwrotu całości sumy wraz z kosztami przesyłki które zostały doliczone do ceny.

dziękuję za informacje

Tomasz

oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jak chcesz kłopoty to tak zrób. Raz, że smart to usługa abonamentowa wykupywana przez kupującego, może ją mieć lub nie - to generalnie nie Twój interes. Dwa sam napisałeś, że kupił coś za 20zł. Czyli w ofercie nie miał do wyboru opcji smart, bo ten jest od wyższej kwoty. Czyli próbujesz mu zwrócić za metodę z jakiej nie mógł skorzystać...

Panowie od dużych firm mieli tu jakieś konkretne artykuły z takimi i takimi prawami ale nie chce mi się tego szukać. Bo takiemu żuczkowi jak ja wystarcza, że pamięta jak to robić, żeby się nie nabawić kłopotów nie wartych tych paru złotych... 

#9 Pomysłodawca

Dokładnie. Usługa spedycyjna była wykonana, za którą klient zapłacił więc też nie rozumiem zwrotu kosztów wysyłki. Skoro takie są przepisy to dlaczego firma kurierska nam nie zwraca

oznacz moderatorów
Irmad2020
#7 Wielbiciel

Dokładnie nikt tego nie zwraca, a tetaz podam przykład na który ktoś mi może sensownie odpowie: sprzedałem przedmiot za przewijającą się tutaj sumę 20zł, zakupiłem go za 15 zł, czyli zysk wynosi 5zł minus prowizja allegro, kupujący wybrał przesyłkę za 10zł i towaar odesłał bez podania przyczyny. I teraz co mi pozostało po zakończeniu tego procesu: 15zł + zysk = 20 zł w sumie 20 zł od tego minus 5zł (zysk zwrot prowizji) - 10 zł przesyłka to jakby nie liczyć wychodzi na to, że straciłem od samej ceny zakupu 10 zł! więc na transakcji nie dość, że nic nie zarobiłem to jeszce od ceny zakupu straciłem 10 zł, więc moje pytanie jest takie, kto mi ukradł 10 zł?? Allegro stosując dziwne zasady, firma kurierska, czy sam siebie okradłem sprzedając przez ten serwis 😉

oznacz moderatorów
asort4u
#9 Pomysłodawca

No niestety przy niskomarżowych produktach jesteśmy na minus. To odgórne przepisy a nie Allegro. Przy smarcie nie ma tego problemu. 

oznacz moderatorów
AptekaNatolinska
#15 Entuzjasta

Niskomarżowe lepiej sprzedawać w pakiecie, bo zamiast zarobić, to dołożysz  do interesu, czyli zapłacisz za "obrót" na allegro, że nadal masz takie tam różne w zamian za ilość sprzedaży. Allegro to chytruski co dbają przede wszystkim o własne interesy.

oznacz moderatorów
asort4u
#9 Pomysłodawca

Nie każdy asortyment nadaje się do sprzedaży w pakiecie. Indywidualny klient woli różny rodzaj w pojedynczych ilościach. Wiadomo, każdy dba o swój biznes. Sprzedawca zawsze ma prawo wyboru. Nie musi sprzedawać na Allegro. Kosztów nie ukrywają więc albo się godzimy albo nie. Fakt, że prowizja + promowanie itp. sięga nawet 18 % to sporo przy narzucie 60% gdzie po odliczeniu podatków i kosztów utrzymania  pozostaje narzut z 20% a z tego marża prawie zerowa. Żeby uzyskać pieniądz z Allegro to trzeba 4 razy więcej sprzedać  niż w sklepie stacjonarnym. 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

A to już widzisz pytanie do ustawodawcy. Ja dużo zwrotów nie mam, więc jakoś to przełykam. Więcej mnie będzie potem kosztowało tłumaczenie się w dyskusjach i ewentualny negatyw. 

Boli ale większego wyjścia nie ma....

#7 Wielbiciel

No rozumiem, na władze nie poradze ;-). Ale jeszce jedno pytanko, czy jak ustawię sobie sposób dostawy 1 zł list zwykły i termin dostawy 30 dni to będę w zgodzie z ustawodawcą zwracając za przesyłki odesłane 1zł? Oczywiście ryzyko, że ktoś sobie wybierze taki sposób dostawy spada na mnie...

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Irmad2020 zwracasz najtańszy koszt wysyłki na odleglość z oferty nie smart

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

W zgodzie z ustawodawcą tak. Tylko nie wiem jak wypłata kasy z Allegro. Coś mi świta, że ludzie mający terminy wysyłki powyżej 2-óch tygodni mają  kasę zablokowaną przez jakiś tam czas i dopiero potem mogą ją wypłacić. Chyba nawet wczesna dostawa tego terminu nie skracała. Byś musiał moderację dopytać.

Poza tym nie wiem jak to na sugerowany czas dostawy wpłynie. 

Nie mówiąc o geniuszach, którzy i tak tego listu następnego dnia będą oczekiwać tak jak w przypadku miniprzesyłek...