anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Sprzedający przy zwrocie towaru, zwraca też koszt przesyłki?

MAMY ROZWIĄZANIE!
rvtomek
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry

Proszę o informacje w sprawie zakupu.

Jeżeli zdecyduję się zwrócić zakupiony towar na własny koszt bez podania przyczyny  czy sprzedający jest zobowiązany do zwrotu całości sumy wraz z kosztami przesyłki które zostały doliczone do ceny.

dziękuję za informacje

Tomasz

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20
LEW433
#21 Demiurg#

@rvtomek Jeżeli na własny koszt to sprzedający zwraca Ci koszt zakupu wraz z dostawą, czyli tyle ile zapłaciłaś sprzedawcy. Koszty odesłania pokrywasz Ty, jak masz Smarta to za darmo.

oznacz moderatorów
Wioletta2701
#14 Krzewiciel#

@rvtomek Przy zwrocie towaru sprzedawca oddaje koszt towaru + koszt wysyłki do kupującego. Jeśli kupujący wybrał droższą przesyłkę, można oddać koszt najtańszej, jaką ma się w ofercie.

Jeśli zamawiałeś towar do paczkomatu InPost, wówczas za pośrednictwem Allegro i innych firm, które taką możliwość udostępniają, możesz bezpłatnie wygenerować kod zwrotu i przesyłkę zwrócić za darmo 🙂

Wiola
oznacz moderatorów
rvtomek
#8 Zapaleniec#

I komu mam wierzyć przed chwilą dostałem informacje , że zwraca też za przesłkę

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@rvtomek Jeżeli zakup konsumencki, masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny, sprzedawca oddaje koszt zakupu + koszt wysyłki do Ciebie (tyle ile mu zapłaciłeś), jeżeli masz zakup w Smarcie masz zwrot darmowy, jeżeli wysyłasz na swój koszt, obciąża to Ciebie: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/zasady-zwrotow-i-reklamacji/najwazniejsze-informacje-o-zwrot...

oznacz moderatorów
maxr01
#18 Luminarz#
@LEW433 - dlaczego wprowadzasz kupującego w błąd?

-
Jeśli kupujący miał do wyboru przesyłkę za 7 zł listem poleconym, a wybrał przesyłkę za pobraniem za 22 zł, to logiczne jest, że sprzedawca za przesyłkę zwróci mu 7 zł.
--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów
Wioletta2701
#14 Krzewiciel#

@rvtomek Już mam - rzeczywiście się pomyliłam - Przy zwrocie towaru sprzedawca oddaje koszt towaru + koszt wysyłki do kupującego. Jeśli kupujący wybrał droższą przesyłkę, można oddać koszt najtańszej, jaką ma się w ofercie.

Mea culpa. @LEW433 ma rację 🙂 Poprawiłam swoją wypowiedź 🙂

Wiola
oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

@rvtomek  w skrócie to otrzymujesz tyle ile zapłaciłeś dla sprzedawcy.

oznacz moderatorów
rvtomek
#8 Zapaleniec#

I tu jest problem sprzedająca wcisnęła ( tak wiem widziałem co klikałem) najdroższą przesyłkę. Według ceny jaką mi naliczyli powinny być dwie przesyłki i tak mnie skasował 2 × 23 z groszami, a wysłał jedną przesyłką ale skasował jak za dwie i to według  mnie nie jest ok.

oznacz moderatorów
rvtomek
#8 Zapaleniec#

A przy zwrocie oczywiście zwrócą mi najtańszą przesyłkę bo takie mają chyba prawi

oznacz moderatorów
rvtomek
#8 Zapaleniec#

Prawo

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@rvtomek czy możesz podać numer oferty? Na Twoim koncie nie widzę takiego zakupu, czy założyłeś Sprzedającemu dyskusję?

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
rvtomek
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za kontakt

Właśnie rozmawiałem ze sprzedawcą i zostało wszystko wyjaśnione. Sprzedawca zwróci różnice w przesyłce. Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam Tomasz 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@rvtomek no to super, cieszę się, że udało się rozwiązać problem 🙂 Pozdrawiam! 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
softbit0238
#7 Wielbiciel#

Z tym zwrotem kosztów dostawy jest coś nie tak.... Przykład: ktoś kupił odemnie rzecz o wartości 20zł, nie załapał się na smarta więc pokrył koszt wysyłki 9,99zł. Następnie po odbiorze odstapił od zakupu bez podania przyczyny i zwrócił towar. I teraz tak: Allegro ONE pobrało 9,99 za paczkę więc moje środki to 20zł minus prowizja, po zwrocie powinienem oddać 29,99 bo tyle zapłacił kupujący więc jestem 9,99zł do tyłu ponieważ allegro zwraca mi prowizję, a allegro one nic... Uważam, że usługa dostawy została wykonana ponieważ kupujący odebrał paczkę bez zastrzeżeń i nie da się jej "zwrócić" i powinienem oddać tylko koszt zakupu towaru. A dlaczego jest inaczej może mi ktoś wyjaśni?

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@softbit0238 jeśli jesteś przedsiębiorcą , a klient konsumentem Masz zwrócić najniższy koszt dostarczenia i kropka , nie zrobisz tego to popełnisz wykroczenie 

oznacz moderatorów
VEARS
#8 Zapaleniec#

a ze najniższy oferowany koszt dostawy to 0 ( smart) a kupujący wybrał np listem poleconym za 7,99 to kosztów wysyłki mu nie zwracasz bo mógł wybrać za 0 zł . 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

smart jest z tego wykluczony. Zwracasz najniższy dostępny oprócz smarta.

oznacz moderatorów
VEARS
#8 Zapaleniec#

smart jest wykluczony bo?? Sprzedawca oferuje dostawę za 0 zł i już. A ze kupujący z niej nie skorzystał to nie problem sprzedawcy,. jest nawet jakis wyrok sądu w tej sprawie

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#13 Ambasador#

@VEARS to zwracaj 0 zł z argumentacją smarta 🙂 każdy ma wybór

oznacz moderatorów